Teknologi Menyimpan bateri Yinlong kelas Megawatt tenaga melalui Kebangsaan Sains dan teknologi Jabatan penerimaan

- Feb 13, 2017-

Kebelakangan ini, penggunaan teknologi titanium naga Perak di Shenzhen Baoqing bateri tenaga Menyimpan Stesen dibawa dalam aman dan stabil operasi pada ulang tahun ke-enam Stesen Menyimpan tenaga Chinaand #39; s pertama dimasukkan ke dalam operasi bertaraf megawatt litium bateri tenaga Menyimpan Stesen, manakala projek 863 Kebangsaan dan Selatan kuasa grid Syarikat teknologi utama projek - andquot; 10 MW tenaga bateri Menyimpan stesen utama teknologi penyelidikan dan pilotandquot; Projek demonstrasi, enam tahun tanda Kejaraan kejayaan negara kita telah belajar dan berjaya mengaplikasikan bateri bertaraf megawatt tenaga Menyimpan teknologi utama.

Penunjuk teknikal peringkat antarabangsa

Pada Januari 2010, tenaga baru Yinlong dan kemuncak Syarikat penjanaan kuasa FM mula menganjurkan teknologi utama bertaraf megawatt penyelidikan Menyimpan tenaga bateri, bateri 1 megawatt tenaga sistem storan pada 23 Januari 2011 dan operasi rasmi grid, telah diletakkan dalam kapasiti operasi 18 MWj. Projek ini adalah berdasarkan permohonan paten 47, penyediaan IEEE 1 standard antarabangsa negara standard 7 industri standard 7, kertas 57 diterbitkan.

Yinlong megawatt-kelas bateri Menyimpan teknologi tenaga melalui penerimaan Kebangsaan Sains dan teknologi Jabatan

(Stesen Janakuasa Menyimpan Shenzhen Baoqing)

Kejuruteraan operasi selama enam tahun, kakitangan operasi dan penyelenggaraan dalam ketiadaan pengalaman boleh belajar daripada keadaan tersebut, dan secara aktif menerokai pembangunan dan penyelidikan teknologi utama sistem Menyimpan tenaga bateri berkapasiti besar dan aplikasi, pengalaman operasi terkumpul, yang menjalankan kajian saintifik dan ujian. Pasukan projek telah mengemukakan kaedah Reka bentuk bersepadu sistem storan tenaga yang meliputi sistem penukaran tenaga, sistem bateri, bateri sistem pengurusan dan sistem pemantauan, dan reka bentuk pelan keseluruhan kapasiti besar lithium ion bateri (bateri titanium Yinlong) tenaga Menyimpan stesen janakuasa. Worldand #39; s pertama 10KV kecekapan tinggi (98.3%), kapasiti tinggi (2MW), tindak balas cepat dinamik (tidak melebihi 2ms) tenaga tenaga penukaran peranti storan untuk memperbaiki bateri berbilang peringkat selari sambungan, mempertingkatkan sistem storan tenaga dan kecekapan rangkaian, pembentukan satu siri utama inovasi penjimatan tenaga dalam bidang keputusan, keputusan berkenaan peringkat antarabangsa yang terkemuka.

Keputusan operasi menunjukkan bahawa Stesen Janakuasa Menyimpan adalah selamat dan stabil, masa tindak balas sistem Menyimpan tenaga bukanlah lebih 10ms, kecekapan komprehensif boleh mencapai 90%. Kecekapan sistem penukaran tenaga sehingga 98.3%, boleh mencapai puncak bercukur, FM, pengatur voltan, operasi Pulau dan mod aplikasi lain, penunjuk teknikal utama adalah lebih baik daripada peringkat lanjutan di rumah dan di luar negara.

Teras teknologi telah diiktiraf

Pada masa ini projek itu berlalu Kebangsaan Sains dan teknologi Jabatan daripada penerimaan akhir. Kumpulan pakar untuk memberikan Ijazah tinggi penilaian hasil projek hasil projek penyelidikan dan pembangunan sepenuhnya mencerminkan tujuan projek projek 863, keputusan untuk Chinaand #39; s keadaan negara, inovatif dan berwawasan ke depan, untuk menggalakkan pembangunan sihat industri Menyimpan tenaga menyediakan sokongan teknikal dan peranan sebagai teladan.

Januari 2017, tenaga baru panjang Yin menghadiri 2016 Sains Wilayah Guangdong dan teknologi Anugerah Jawatankuasa Mesyuarat Tahunan. Memenangi Anugerah teknologi dan Sains Wilayah Guangdong 2016, panjang Yin tenaga baru sebagai seorang peserta projek memenangi 2016 China Selatan kuasa Grid Perbadanan Anugerah kemajuan teknologi dan Sains.