Who Will Take You To The Future Of Autopilot?

- Jan 09, 2017-

Untuk semua pengeluar kereta, kini tidak ada fungsi memandu automatik, cuma malu untuk melepaskan kereta baru. Dari harga kereta utama, syarikat Internet dan syarikat-syarikat teknologi lain mengumumkan jadual, pelan, 2020 atau lebih mungkin masa depan berprestasi tinggi kenderaan automatik standard prestasi "wabak" daripada tahun utama.


Dari sekarang hingga 2020, industri automotif adalah apa jenis revolusi? Sekarang pengeluar kereta utama, syarikat Internet, pengeluar cip dan syarikat-syarikat teknologi lain dalam bagaimana susun atur?


Bagi pengeluar kereta tradisional, pertandingan hari ini adalah sangat kejam. Kesan bukan sahaja dari padang tradisional automotif "saingan lama", lebih juga dari syarikat-syarikat teknologi yang baru muncul. Dalam usaha untuk mengelak daripada dihapuskan atau dipinggirkan, Volkswagen, BMW, Toyota, Honda, Ford dan harga kereta veteran lain mula autopilot teknologi ke dalam produk baru, dan secara kebetulan akan melancarkan matang autopilot "Tahun" ditetapkan sebelum 2020.


Di Pertunjukan Elektronik Pengguna (CES) di Las Vegas pada tahun 2017, syarikat itu melancarkan Concept-i ini kereta konsep baru, ciri yang paling ketara menjadi autopilot; Honda merancang untuk melepaskan terkini Electric Driving Electric Concept. Pada awal tahun ini, Volvo dan pembekal komponen keselamatan automotif Sweden Autoliv mengumumkan penyelidikan dan pembangunan teknologi autopilot bersama; akhir tahun lepas, Ford mengumumkan pengenalan keupayaan pengkomputeran yang lebih kuat, integrasi yang lebih baik daripada kenderaan sensor autopilot baru, dijangka 2021 pelancaran kenderaan autopilot peringkat tinggi; Sebelum ini, GM telah di Amerika Syarikat, California dan Arizona, ujian lebih daripada 40 kenderaan autopilot ... ...


Dalam pandangan syarikat teknologi banyak, memandu automatik "yang paling maju" - tanpa pemandu telah lama sudah pasti masa depan, kunci tinggi yang paling daripada Google, Tesla dan langkah yang sangat baik. Walau bagaimanapun, walaupun setiap laluan adalah berbeza, tetapi dalam penyelidikan teknologi autopilot dan pembangunan di jalan raya tetapi sepanjang jalan beralun.


Seawal 2009, Google telah melancarkan projek perintis tanpa pemandu, mempunyai banyak data ujian. Disember lalu, Google mengumumkan pemindahan projek ini kepada syarikat induknya "Alphabet" syarikat yang inovatif Waymo, dari bengkel bebas bertukar kerjasama dengan syarikat-syarikat lain; Tesla tahun lepas, banyak kemalangan yang melibatkan teknologi memandu automatik Pengalaman "musim sejuk"; langkah yang sangat baik rangkaian memandu automatik tentang perniagaan kereta bukan disebabkan oleh kebenaran California dan pengguguran yang dialami.


syarikat-syarikat Internet, pembuat cip dan perniagaan berkaitan teknologi auto-memandu, juga terus meneroka, semakin baik. NVIDIA, sebagai contoh, hari ini melancarkan Xavier Technology, penyelesaian kecerdasan buatan untuk kecerdasan buatan, di CES, dan mengumumkan bahawa ia telah bekerjasama dengan Audi untuk membangunkan kenderaan tanpa pemandu berdasarkan kecerdasan buatan. Nvidia Drive PX 2, platform pengkomputeran direka untuk autopilot, telah dilancarkan di CES tahun lepas. sistem autopilot dinaik taraf Tesla adalah berdasarkan platform ini.


Selain itu, beberapa syarikat teknologi kecil dan sederhana dalam bidang teknologi memandu automatik mempunyai lebih dan lebih menarik perhatian prestasi. Antaranya tidak boleh membantu tetapi menyebut syarikat Mobileye, teknologi memandu automatik syarikat telah universal, Volvo, BMW dan lebih daripada 25 pengeluar kereta untuk digunakan, terdapat lebih daripada 1500 juta kenderaan dilengkapi dengan memandu sistem sokongan maju syarikat.


Selepas Tahun Baru, kenderaan tanpa pemandu NuTonomy telah muncul di jalan-jalan di Boston, Amerika Syarikat; ASM, dengan kerjasama Softbank, menubuhkan SB Drive untuk melancarkan autopilot dan dijangka beroperasi pada 2019 ...


syarikat-syarikat Cina tidak jauh di belakang, sedang bersedia untuk mencapai di kawasan memotong sudut ini. Bukan sahaja SAIC, Beiqi, Tembok Besar, Chang'an, Geely, syarikat-syarikat BYD seperti syarikat auto tindakan aktif, Baidu, Tencent dan syarikat-syarikat teknologi lain juga mempromosikan penyelidikan dan pembangunan.


Dengan syarikat-syarikat teknologi Internet Cina sebagai sumber syarikat-syarikat kereta elektrik mula-up American Faraday kebimbangan masa depan. Sebagai muzik sebelum rantaian ribut dana dan krisis kredit, persidangan Faraday yang diadakan pada 3 berikut adalah kontroversi. Pada hari yang sama, syarikat itu mengeluarkan pengeluaran besar-besaran pertama kereta elektrik FF91, dari tempat kejadian mengumumkan parameter prestasi, kereta daripada kereta yang sama mempunyai kelebihan tertentu, tetapi di dalam laman web persidangan itu, automatik memandu demo tidak sempurna, prospek pasarannya Masih tidak diketahui.


Kerjasama dalam bidang memandu automatik telah sentiasa ada. Pada Hari Media CES, Intel berkata "masa depan memandu adalah tanpa pemandu," dan mengumumkan bahawa ia akan terus bekerjasama dengan Mobileye dan BMW untuk menguji 40 kenderaan autopilot pada separuh kedua 2017 dan Rancangan untuk melancarkan kenderaan tanpa pemandu menjelang 2021. Mobileye tidak lagi pembangunan cip yang berasingan, tetapi algoritma bersepadu di platform autopilot pengkomputeran Intel.


Pada 2016, berbakat, Ford, Volvo, Google, syarikat Livet perikatan yang lalu, mengumumkan kerjasama dalam mempromosikan teknologi autopilot; Baidu, Ford untuk autopilot sensor kenderaan pengilang Velodyne pelaburan 150 juta dolar Amerika, untuk membangunkan teknologi tanpa pemandu ...


Bagi pengeluar kereta tradisional, dengan syarikat-syarikat syarikat-syarikat Internet, sains dan teknologi komponen, serta penyedia perkhidmatan perkongsian kereta untuk bekerjasama, untuk mengelak daripada dihapuskan jalan yang paling berkesan; untuk syarikat-syarikat teknologi, pembaikpulih bebas bukan pilihan yang paling bijak, Lagipun, kereta masa depan bukan sahaja sama dengan "Internet + roda"; bagi bahagian-bahagian pembekal, hanya bergantung kepada syarikat-syarikat pembuatan kereta dan teknologi untuk menggalakkan sambungan kereta, mempercepatkan tanpa pemandu atau automatik memandu universal, dan dengan itu mewujudkan nilai.


Penumpuan mungkin teknologi yang paling penting di jalan raya dari kereta tradisional untuk autopilot.