Apakah nilai bateri Lithium-ion di hujung?

- Mar 09, 2017-

Nilai komoditi, secara harfiah, merujuk kepada tahap kepuasan keperluan sebuah objek komoditi dan perkara-perkara yang berkaitan dengannya. Marx di andquot; Capitalandquot; untuk memperdalam konsep perbincangan, beliau percaya bahawa nilai barangan pekat dalam komoditi dalam kerja manusia sewenang-wenangnya, yang pada dasarnya melambangkan hubungan sosial yang tertentu antara pengeluar.

Sepanjang sejarah manusia, kita telah mengalami dua Revolusi Perindustrian yang mengagumkan, daya penggerak yang pertama di permukaan adalah enjin wap, intipati ialah arang; permukaan tentera memandu kedua elektrik, intipati ialah minyak. Daripada kayu untuk arang batu kepada minyak, sejarah manusia ditukar dengan bahan api fosil, dan masa depan umat manusia dihubungkan kepada tenaga boleh diperbaharui.

Jeremy Rifkin di andquot di; revolutionandquot industri yang ketiga; dikemukakan, Revolusi Perindustrian yang ketiga ialah Internet tenaga dan tenaga boleh diperbaharui yang digabungkan membawa kepada pengeluaran manusia dan kehidupan, perubahan sosial dan ekonomi yang besar. Revolusi Perindustrian yang ketiga telah dimulakan dan tidak dapat dielakkan. Ia mempunyai lima Rukun: satu, untuk transformasi tenaga tidak boleh diperbaharui; Kedua, setiap benua bangunan ini ke dalam sebuah loji mikro-kuasa untuk mengumpul tenaga boleh diperbaharui di situ in situ; Ketiga, dalam setiap bangunan dan infrastruktur dalam penggunaan hidrogen dan lain-lain teknologi Menyimpan untuk menyimpan tenaga berselang seli; Keempat, penggunaan teknologi Internet akan di setiap benua grid tenaga kepada tenaga perkongsian rangkaian, swap kurang daripada peruntukan rasional penggunaan; Kelima, tujuan penghantaran kuasa untuk masuk dan sel bahanapi kuasa, kuasa yang diperlukan dari grid.

Teknologi Menyimpan tenaga memainkan peranan yang penting dalam Jeremy Rifkinand #39; s visi Revolusi Perindustrian yang ketiga.

Pembangunan Teknologi tenaga simpanan setakat ini, bagi kawasan yang berbeza, keperluan yang berbeza, orang telah dicadangkan dan membangunkan pelbagai jenis teknologi Menyimpan tenaga untuk memenuhi permohonan itu. Teknologi Menyimpan tenaga global terutamanya mempunyai penyimpanan tenaga fizikal, menyimpan bahan kimia (seperti natrium sulfur bateri, bateri aliran vanadium, lead-asid bateri, bateri lithium-ion, super capacitors, dll), penyimpanan tenaga elektromagnet dan fasa perubahan tenaga simpanan dan kategori lain.

Sebaliknya, penyimpanan tenaga bateri litium-ion sedang paling sesuai tenaga Menyimpan produk pembangunan Teknologi baris. Bateri Lithium-ion dengan ketumpatan tenaga, melepaskan diri adalah kecil, tiada kesan memori, Julat suhu yang luas operasi, bayaran cepat dan pelepasan, sepanjang hayat, tiada pencemaran alam sekitar, dll, dikenali sebagai bateri hijau. Pada masa ini, Tesla, BYD, Yinlong dan lain-lain perusahaan bagi menggalakkan bateri litium-ion menjadi arus perdana semakin jelas trend teknologi bateri simpanan tenaga.

Pada masa ini, dalam bidang tenaga baru telah digunakan secara meluas bateri lithium-ion adalah tiga yuan litium bateri, bateri litium besi fosfat dan litium bateri titanate.

Industri bateri litium Sanyuan lebih maju perkembangan Korea Selatan, Jepun dan China. Sebagai tiga yuan litium bateri kapasiti kepadatan, hidup ialah perbatuan agak panjang, permohonan semasa dalam bidang kereta penumpang yang mengagumkan. Tetapi keselamatannya, suhu tinggi rintangan, kehidupan dan lain-lain aspek kekurangan 2016, Kementerian industri sekali telah digantung bas bateri litium tiga yuan yang dimasukkan ke dalam kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan penggunaan model disyorkan direktori, dan pada tahun 2017 secara rasmi mengangkat Sanyuan litium bateri bas digunakan, tetapi untuk memenuhi andquot yang; bas elektrik conditions.andquot teknikal Keselamatan;

Buat masa ini dalam bidang litium besi fosfat untuk menguasai pengeluaran besar-besaran yang lebih matang teknologi negara adalah Amerika Syarikat, Kanada dan China. Berbanding dengan tiga yuan litium bateri, bateri litium besi fosfat kerana Keselamatan dan kestabilan, prestasi suhu tinggi, berat ringan dan lain-lain kelebihan, kini digunakan secara meluas dalam bas elektrik yang tulen. Tetapi prestasinya rendah suhu, ketumpatan bahan katod paip dan lain-lain aspek kekurangan kecekapan dalam kerja-kerja tidak mempunyai kelebihan.

Ada juga yang lebih mengambil berat tentang bateri - bateri litium titanate semasa. Pada masa ini, terdapat hanya dua perusahaan dengan bahan titanate litium dan kuasa dan aplikasi industri. Japanand #39; s Toshiba dan China Yinlong. Litium bateri titanate adalah bateri lithium hidup paling lama, Keselamatan tertinggi bateri, dan boleh mencapai 6 minit cepat caj,-50 ℃-60 ℃ ketahanan terhadap suhu yang luas. Kitaran hidup, bateri litium-ion biasa adalah kira-kira 1000-2000 kitaran, litium titanate 30,000 kitaran, adalah bekas 15 times. Tetapi bahan bateri mempunyai satu kelemahan semulajadi: rendah ketumpatan tenaga, menyekat dan perbatuan, litium titanate cepat mengenakan ciri-ciri dan membentuk perbatuan yang tidak adalah Lembaga cukup pendek, pasaran kenderaan perdagangan semasa Favored.

Dengan persekitaran ekologi dan iklim perubahan keadaan itu semakin suram, memberi keutamaan kepada pembangunan tenaga yang boleh diperbaharui ini dicirikan oleh tenaga revolusi telah menjadi trend yang tidak dapat dielakkan. Realiti sukar adalah bahawa tidak kira apa teknologi tenaga baru semasa adalah masih tidak sepenuhnya menggantikan tenaga fosil tradisional. Inovasi teknologi tenaga baru juga perlu digerakkan oleh masyarakat, industri dan perniagaan, dan industri perlu melihat sebarang teknologi yang baru muncul dengan perspektif pembangunan. Perbezaan di antara kelebihan teknologi setiap perlu wujud dengan pasarannya yang sepadan, pasaran adalah teknologi uji sebenar.

Dengan perkembangan perindustrian titanate litium, penurunan keseluruhan kos, serta peningkatan dalam kepadatan tenaga, litium titanate di Lapangan Terbang feri, bas-bas bandar, bandar logistik kenderaan dan lain-lain pasaran mempunyai kelebihan.

Sebagai tambahan kepada litium yuan tiga yang di atas, litium besi fosfat, litium titanate, tenaga masa depan teknologi Menyimpan akan terus mempelbagaikan, seperti pasaran akan menjadi sel bahanapi, akan menyediakan pengguna dengan lebih banyak pilihan.

Ia seolah-olah tidak sempurna nilai apa bateri litium-ion pada akhirnya, yang bergantung pada visi kami, adalah terhad kepada permukaan serta-merta fenomena, atau wawasan tentang maksud sebenar jangka panjang?

Teknologi Menyimpan tenaga untuk revolusi tenaga luar biasa, ia adalah Yinlong, Tesla Sarjana-worldand #39; s membawa teras teknologi perusahaan dalam bidang penemuan tenaga baru untuk revolusi tenaga memberi sokongan yang padu.