Apakah harga kobalt? Analisis ke atas permintaan kobalt di pasaran tempatan

- Mar 02, 2017-

Kobalt adalah logam strategik yang penting, adalah untuk cemerlang aloi dan bateri penting, digunakan secara meluas dalam bahan-bahan bateri dan pembuatan aloi. Hari kenaikan harga cobalt, menyentuh industryand di #39; s saraf.Mengapa tidak kobalt harga melambung tinggi?

Menurut data industri, 22 Februari, harga rujukan kobalt logam adalah 377,000 yuan satu tan, dan hanya empat bulan yang lalu, iaitu 22 Julai 2016, logam kobalt tawaran pada kira-kira 220,000 yuan satu tan, atau lebih daripada 70%. Hanya pada bulan Februari tahun ini, 1 Februari harga logam kobalt 295,000 yuan satu tan, bulan ini telah meningkat kira-kira 25%.

Sumber pelbagai pihak menunjukkan yang terjejas oleh kenaikan harga, kobalt Huayou, Mei hijau dan Kumpulan Jinchuan, tiga pembekal tempatan terbesar produk kobalt kobalt adalah sukar untuk mencari sebahagian daripada produk kobalt untuk menggantung tawaran. Dalam pasaran sekuriti, kobalt industri yang berkaitan dengan syarikat-syarikat tersenarai mempunyai peningkatan yang ketara dalam stok, seperti pengumuman petang 23 kobalt Huayou Syarikat selama tiga hari dagangan berturut-turut pada harga penutup menambahkan ke atas nilai terkumpul melebihi 20%.

Pada tahun 2008-2016, harga kobalt telah agak stabil, mengapa pada pertumbuhan pesat pada masa hadapan yang berhampiran? Dalam paparan industri, menyebabkan harga kobalt adalah paling langsung dan sebab bahan asas adalah pertumbuhan pesat tiga yuan litium bateri.

Dalam tahun-tahun kebelakangan, bateri ternary telah menjadi salah satu penggunaan penting cobalt. Walaupun jumlah kobalt semata-mata adalah kecil, tetapi dengan pengenalan kepada negara baru kenderaan pemberian subsidi oleh New Deal, bateri ternary disebabkan oleh kelebihan ketumpatan tenaga yang disukai, sebilangan besar syarikat-syarikat kuasa bateri akan memberi tumpuan kepada pengeluaran bateri tiga yuan.

andquot; pada 2016, lebih daripada 80% Chinaand # 39; s kobalt menuntut dari medan bateri. Terutamanya sejak suku keempat tahun lepas, bateri ternary permintaan pekat keluar dari kereta penumpang tenaga baru semasa dan kenderaan khas untuk bateri ternary adalah trend, bateri ternary diambilkira daripada peningkatan akan pertambahan permintaan kobalt dalam jangka panjang. andquot; Penganalisis sekuriti Kesatuan Ma lagu kepada pemberita.

Kobalt harga masih meningkat

Dalam kebelakangan ini, selain daripada komoditi perdagangan spekulasi, sebab utama adalah ketidakseimbangan asas-asas bekalan dan permintaan kobalt dibawa harga tinggi. Menstabilkan harga cobalt, pengembangan kapasiti pengeluaran boleh menjadi cara yang asas. Tetapi keanjalan kobalt pengeluaran yang tidak besar, andquot; pengeluaran tidak berada di said.andquot;

andquot; Chinaand #39; s kobalt sumber, bukannya kapasiti pemprosesan problem.andquot; MA lagu terus terang. Menurut data kami geologi Ukur 2014, dunia telah membuktikan jumlah sumber kobalt adalah 25 juta tan, rizab sebanyak 7.2 juta tan, rizab sangat tertumpu di Congo (emas), Australia dan Cuba. Ketiga – tiga negara kira 70% daripada worldand #39; s Jumlah rizab. Chinaand #39; s rizab akan hanya 80,000 tan, 1.1% daripada rizab global.

MA lagu seterusnya berkata bahawa Chinaand #39; s hampir 90% daripada kobalt bahan mentah import dari Congo, tetapi ketidakstabilan politik Congo, risiko politik ini akan membawa impak yang besar pada bekalan cobalt.

andquot; Pada masa yang sama kobalt lombong kepunyaan yang berkaitan saya, berkaitan dengan tembaga di lombong, kalaulah kenaikan harga kobalt adalah belum mencukupi untuk mengimbangi kos perlombongan, tetapi dengan kenaikan harga bahan kuprum, kobalt pembangunan juga dorongan untuk berfikir bahawa kesan politik Congolese