Dua tahun baru elektrolitik aluminium kapasiti pengeluaran sebanyak 8.8 juta tan

- Jan 10, 2017-

Jerebu telah menjadi sakit kepala untuk countryand #39; s masalah, tekanan alam sekitar Daobi keluli dan arang batu dan industri-industri lain mencemarkan untuk kapasiti pengeluaran.


Dalam pelbagai industri besar overcapacity, elektrolitik aluminium adalah salah seorang daripada mereka. Memang bingung memikirkan perempuan adalah bahawa sejak pelancaran kapasiti pengeluaran yang berkaitan pada tahun 2013, aluminium kapasiti pengeluaran sebanyak dua tahun lalu bukan sahaja pula tidak turun, tetapi menambah sejumlah besar kapasiti pengeluaran, dan andquot dalam; tiga bagi penurunan yang meetingandquot; adalah jelas bertentangan.


Berusaha untuk menggalakkan pengeluaran kesukaran


Pada tahun 2013, andquot; dalam State Council pada resolusi guidanceandquot kontradiksi kapasiti lebihan yang serius; dikeluarkan, yang menegaskan bahawa menyelesaikan percanggahan yang serius dalam kapasiti berlebihan adalah tempoh semasa dan masa depan untuk menggalakkan perindustrian penyusunan semula keutamaan. Untuk secara aktif dan berkesan menyelesaikan keluli, simen, elektrolitik aluminium, kaca rata, industri pembinaan kapal, seperti percanggahan kapasiti lebihan yang serius, sambil membimbing overcapacity industri-industri lain untuk menyelesaikan kerja-kerja, dirumus khas pendapat ini.


Dua tahun kemudian, pada tahun 2015 Kementerian perindustrian dikeluarkan a andquot; approachandquot penggantian kapasiti serius lebihan kapasiti industri; sekali lagi dirujuk kepada elektrolitik aluminium, masalah kapasiti.


Walau bagaimanapun, menurut reporterand #39; s data menunjukkan bahawa menjelang akhir tahun 2015-2016, beberapa perniagaan persendirian bukan sahaja tidak melaksanakan polisi gantian kapasiti pengeluaran elektrolitik aluminium, tetapi juga dibina pada kapasiti pengeluaran elektrolitik aluminium 8.8 juta tan.


Penganalisa dalam industri, memberitahu pemberita bahawa ini memang kes itu, kapasiti pengeluaran ini baru secara beransur-ansur akan menstabilkan harga elektrolitik aluminium industri mempunyai impak baru. andquot; Pertama, kapasiti pengeluaran secara besar-besaran elektrolitik aluminium, pasti akan menurunkan harga elektrolitik aluminium; Kedua, alam sekitar, ia akan sukar untuk menjalankan; Ketiga, kapasiti yang baru akan tarik turun kapasiti pengeluaran; Keempat, walaupun Chinaand #39; s Electrolytic aluminium tidak membenarkan eksport, tetapi beberapa syarikat atau dengan bermain dan #39; edgeand #39; eksport roughing aluminium, dan menarik perhatian negara-negara lain, jika kapasiti yang baru untuk dimasukkan ke dalam pengeluaran, maka eksport, ianya mungkin menyebabkan negara-negara lain perdagangan anti-pembuangan, mencetuskan pertikaian. andquot;


Di dalam meraih keuntungan, elektrolitik aluminium kapasiti pengeluaran masih meningkat.


Dasar tenaga tempatan untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran


Menurut reporterand #39; s data menunjukkan bahawa kepada elektrolitik aluminium industri, pengeluaran satu tan elektrolitik aluminium, purata kos tenaga elektrik adalah kira-kira 0.4 yuan / kWj, dan pengeluaran 1 tan elektrolitik aluminium mungkin menghabiskan 13,500 kWj, iaitu pengeluaran 1 tan elektrolitik aluminium hanya dalam kos elektrik, industri akan menghabiskan purata 5400 yuan.


Elektrolitik aluminium individu perusahaan bukan sahaja mempunyai elektrik milik sendiri, tetapi juga membina rangkaian yang bersendirian, tidak untuk membayar Negeri kepada tenaga baru, grid luar bandar dan dana-dana subsidi silang yang lain, perlu membayar elektrik kos rendah, kira-kira 0.18 yuan/Tan, kos pengeluaran.


Mengikut pengiraan Seluar, perusahaan tersebut menghasilkan kos elektrik elektrolitik aluminium kira-kira 2430 yuan, manakala 1 tan kepada elektrolitik aluminium keuntungan adalah kira-kira 4,000 yuan, tetapi penggunaan rangkaian elektrik perusahaan 1 tan elektrolitik aluminium keuntungan hanya 200 yuan.


Memang patut diberi perhatian bahawa selama dua tahun di atas kapasiti pengeluaran elektrolitik aluminium baru perusahaan, kebanyakannya adalah kos kuasa yang lebih rendah daripada Syarikat.


andquot; Data telah menunjukkan mengapa terdapat perusahaan ke violation.andquot kapasiti pengeluaran elektrolitik aluminium baru; Penganalisis berkata.


Pada 2016, diadakan di Hangzhou, sidang kemuncak G20, kedua-dua pihak mencapai persetujuan untuk bersama-sama menghadapi global elektrolitik aluminium overcapacity. andquot; China bukan AS Ketua-Ketua negeri mesyuarat di Hangzhou, senarai keputusan dari segi Cina, andquot; menunjukkan bahawa kedua-dua pihak mengakui bahawa Amerika Syarikat dan Amerika Syarikat berikutan pemulihan ekonomi global yang perlahan dan lembab pasaran permintaan elektrolitik aluminium industri overcapacity peningkatan masalah global, keperluan untuk respon kolektif. China dan Amerika Syarikat akan bekerjasama untuk menangani lebihan kapasiti pengeluaran global elektrolitik aluminium. Sebelah Amerika Syarikat mengalu-alukan sebelah Cina untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran sebagai salah satu matlamat dari segi penawaran dalam Pembaharuan struktur.


Mengikut industri berkaitan sumber-sumber mengatakan bahawa dalam 2012-2015, lebihan kapasiti pengeluaran domestik elektrolitik aluminium industri adalah pada dasarnya kehilangan, kapasiti pengeluaran telah sekitar 70%. Sepanjang beberapa tahun lepas, perkembangan dari sudut pandangan, pertumbuhan global elektrolitik aluminium adalah tertumpu di China, seluruh worldand #39; s elektrolitik aluminium pengeluaran dahulu pada dasarnya stabil pada 24 juta tan.


Sumber lagi mengatakan bahawa elektrolitik aluminium kapasiti pengeluaran menyelesaikan lebihan, kekunci adalah kerajaan tempatan hendaklah tidak diskaun pelaksanaan sama atau pengurangan polisi gantian, Kementerian-Kementerian yang berkenaan untuk melakukan sesuatu tentang kapasiti yang baru dapat bertanggungjawab dan langkah-langkah lain, kapasiti baru kawalan Yan. Pada masa yang sama, melaksanakan polisi harga patut, loji janakuasa milik grid untuk menjalankan mengikut peruntukan-peruntukan pelbagai dana subsidi silang.