Toyota mahu bergantung pada keadaan pepejal bateri mengalahkan Tesla It Kaopu perkara ini?

- Jul 27, 2017-

Toyota akhirnya dan kereta elektrik bersama-sama pada berita utama, akhbar sering muncul dalam "keadaan pepejal bateri" di hujung Apakah Ketua? Teks bagi tahun 2022 sebelum pengkomersialan bateri keadaan pepejal tidak boleh bengkok memotong rentak dalam juang Tesla? Lihatlah rupa jurucakap Toyota yang pertama adalah cara untuk mengatakannya

Buletin Jepun terbaru, Chunichi Shimbun harian, mendedahkan: "kereta elektrik Toyota baru dibina di atas platform baru dengan bateri semua-pepejal yang boleh digunakan dalam masa beberapa minit untuk melengkapkan proses mengecas, yang dijangka boleh didapati di Jepun pada 2022." Jurucakap Toyota datang dan memberi komen tentang rancangan produk tertentu, tetapi Syarikat adalah komited untuk mengkomersilkan semua bateri keadaan pepejal di awal 1920-an."1501061851992068218.png

Kelebihan pepejal itu menyatakan bateri hanya satu: pengecasan pantas. Selain daripada sudut ini, berbanding dengan permohonan kereta Tesla bateri litium tiga yuan, keadaan pepejal bateri juga lebih sesuai bagi membawa kuasa kaedah-kaedah grid kuasa. Kerana elektrolit dalam keadaan pepejal, bateri keadaan pepejal mempunyai kepadatan tenaga lebih tinggi, lebih tinggi Keselamatan, tiada kesan sampingan pada suhu yang tinggi, dan tidak perlu untuk mereka bentuk kompleks terma sistem pengurusan seperti bateri litium ternary, penjimatan kos di samping mengurangkan berat.1501061852179035941.png

Perbandingan ringkas: Tesla - pengeluaran Panasonic kualiti bateri 85kWh sampai 900kg, manakala syarikat permulaan keadaan pepejal bateri Seeo Inc kapasiti yang sama pek bateri seberat hanya 323kg.

Mengapa Tesla dan Panasonic untuk penat mengusik bateri litium ternary, tetapi juga untuk menarik Ningde era, BYD, kimia LG dan Samsung SDI pemain bateri kuasa arus perdana ini telah menyertai pelbagai R & D bateri litium yuan tiga?

Satu perkataan, pembangunan bateri keadaan pepejal adalah masih di peringkat awal, data tersebut di atas dan ciri-ciri adalah makmal, daripada pengkomersialan jauh pergi. Gambar berikut adalah keadaan pepejal bateri dan bateri litium dan paten domestik lain sepanjang dekad yang lepas berbanding:

Toyota mahu bergantung kepada keadaan pepejal bateri rentak Tesla perkara ini Kaopu itu?

Ia boleh dilihat kajian China ke atas keadaan pepejal bateri yang jauh lebih bersemangat berbanding penyelidikan bateri litium. Walau bagaimanapun, kajian China ke atas keadaan pepejal bateri dalam beberapa tahun kebelakangan masih Pemanasan. Gambar seterusnya adalah bilangan bateri keadaan pepejal paten, anda boleh lihat, tentera China Ningbo University, China Universiti Sains dan teknologi, elektronik Huawei, China lapan belas, Chinese Academy of Sciences menduduki sepuluh paten hasil tertinggi di dalam sepuluh kerusi.

Toyota mahu bergantung kepada keadaan pepejal bateri rentak Tesla perkara ini Kaopu itu?

Disember 17, 2016, Ningde era penyelidikan dan pembangunan Pengurus Guo Yongsheng di dalam "global baru tenaga kereta persidangan ketujuh (GNEV7)" diperkenalkan Syarikat keadaan pepejal litium bateri logam penyelidikan dan proses pembangunan, beliau berkata, Ningde zaman sebelum melakukan bateri keadaan pepejal kepada keadaan pepejal bateri Do dunia syarikat penyelidikan, projek ini masih di peringkat awal. Era Ningde dalam proses pembangunan, tetapi juga berkenaan tentang pembuatan keadaan pepejal bateri, bateri keadaan pepejal proses dengan proses pembuatan tradisional litium-ion adalah berbeza, keperluan peralatan baru, baru Teknologi, jadi zaman Ningde juga pada masa yang sama penyelidikan dan pembangunan.