Tiga Gate Of Life Dalam CATL

- Apr 14, 2018-

Tiga "Gate of Life" di CATL

Pengenalan: Jika tiada pelan penyenaraian, CATL mungkin hanya peranan kuda hitam dalam bidang menegak bateri litium, dengan diam-diam, menangkap impian "Keselamatan litium-elektrik untuk menjadi yang terbaik di dunia." Sekarang, pengaruh CATL telah melepasi bulatan litium-elektrik. Unicorn ini, yang ditutupi dengan jubah berlapis emas, bersinar cemerlang.

IPO IPL raksasa Lithium bergegas, hanya satu langkah dari saham A, maka kita mesti memilih hari untuk menelefon loceng.

Sekiranya tiada pelan penyenaraian, CATL hanya boleh menjadi peranan kuda hitam dalam bidang menegak bateri litium, bekerja dengan senyap, menangkap impian "Keselamatan litium-elektrik menjadi yang terbaik di dunia."

Sekarang, pengaruh CATL telah melepasi bulatan litium-elektrik. Unicorn ini, yang ditutupi dengan jubah emas, bersinar cemerlang.

Sebagai sebuah syarikat bateri lithium, CATL agak tidak dapat difikirkan: ia mencabar pelanggan syarikat kereta bawah tanah, menarik iri hati dan kebencian rakan sebaya mereka. Dalam masa 7 tahun, ia telah menjadi syarikat penghantaran bateri litium terbesar di dunia; ia telah berlalu 24 hari. Menyegarkan IPO akan mencatatkan mitos bahawa CATL nampaknya tidak boleh direplikasi.

Tiga "Gate of Life" dalam Ningde Times

Pada peringkat awal pembangunan, terdapat jenama BMW jenama sokongan, dan CATL memenangi memihak kepada beberapa syarikat kereta. Ia juga menarik syarikat kereta litar utama untuk melabur dalam saham dan menjalankan pengikat kepentingan. Dalam menghadapi subsidi kenderaan tenaga baru, keperluan teknikal bateri adalah tinggi, dan para pesaing melancarkan penghinaan dan masalah praktikal lainnya, berapa lama dapat keuntungan kotor yang tinggi CATL dikekalkan? Adakah keuntungan yang tinggi dapat bertahan?

Penganalisis percaya bahawa keuntungan dalam CATL adalah keprihatinan tertentu, dan ini adalah sisi B yang tidak diperhatikan dalam CATL di parti rombongan modal.

Dasar diperketatkan Industri bateri kuasa memasuki era keuntungan yang rendah

Di bawah usaha keras beberapa generasi pembuat kereta, pembangunan kenderaan bahan api China masih gagal untuk mengejar kadar Barat. "Laluan yang sangat berubah di hadapan" dan pembangunan kenderaan tenaga baru memberi peluang untuk memulakan "membalikkan".

Dalam kesungguhan ini, kerajaan telah menyediakan subsidi yang besar untuk kenderaan tenaga baru yang memenuhi keperluan, dan industri kereta tenaga baru telah memimpin di dunia yang didorong oleh dasar-dasar.

Walau bagaimanapun, pengunduran subsidi sehingga pembatalan lengkap adalah trend umum. Kenderaan tenaga baru dan syarikat bateri kuasa yang telah membesar dalam penjagaan negara telah mendapat manfaat daripada subsidi sementara mendapat faedah daripada subsidi. Bateri kuasa adalah komponen teras kenderaan tenaga baru, dan akaun kos 30% hingga 50% dari keseluruhan kenderaan. Pengunduran subsidi bermaksud bahawa syarikat bateri kuasa mesti menanggung tekanan harga yang bersamaan.

Ramai orang sepatutnya berpendapat bahawa pada 15 November 2017, di bawah pengaruh khabar angin penurunan subsidi sebanyak 40% untuk kenderaan tenaga baru, segmen bateri lithium A-share mengalami penurunan lebih daripada 3%, dan konsep daripada 2017 saham Panas tasik garam (terutamanya yang terlibat dalam pembuatan bahan mentah kimia dan bahan kimia, litium dalam tasik garam adalah perniagaan penting), perintis-pintar (syarikat peralatan litium-elektrik) dan sektor berkaitan litium yang lain semuanya jatuh di bawah had itu.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beratus-ratus bilion dolar dana dicurahkan ke dalam bidang kenderaan tenaga baru dan bateri kuasa. Pada 13 Februari 2018, "Pekeliling mengenai Penyesuaian dan Penyempurnaan Dasar Subsidi Kewangan untuk Promosi dan Penggunaan Kenderaan Tenaga Baru" telah diisytiharkan. Piawaian subsidi dibahagikan secara umumnya konsisten dengan khabar angin, dan pelabur secara beransur-ansur meneruskan rasionalitasnya dan menenangkan diri.

Liu Yanlong, Setiausaha Agung Persatuan Industri Kimia dan Kuasa Fizikal China, berkata bahawa pengunduran subsidi dan penerbitan dasar subsidi baru telah menghancurkan hotbeds dasar, dan industri bateri kuasa telah memasuki tempoh peralihan pasaran, dan kekejaman persaingan industri telah mula menunjukkan.

"Peningkatan berterusan dalam ketumpatan tenaga bateri kuasa telah meningkatkan ambang masuk untuk produk dan mempercepat penghapusan perusahaan ketinggalan zaman." Liu Yanlong dengan terang menyatakan, "Tekanan pemotongan harga telah disalurkan ke hulu dan secara beransur-ansur, dan bateri kuasa telah beransur-ansur berubah dari industri yang menguntungkan kepada keuntungan yang sedikit. "

CATL juga gagal mematahkan undang-undang pembangunan industri. Oleh kerana peningkatan kapasiti bateri berkuasa dan dasar subsidi untuk kenderaan tenaga baru, harga sistem bateri kuasa di CATL berkurang dengan ketara daripada 2.28 yuan / Wh pada 2015 kepada 1.41 yuan / Wh pada 2017. Penurunan kumulatif sebanyak 38.26 %.

CATL memindahkan 23% sahamnya dalam Prader hingga Oriental Seiko. Terjejas oleh ini, tidak optimis mengenai keuntungan bersih selepas menolak debentur yang dapat lebih objektif dan adil mencerminkan status operasi syarikat. Data menunjukkan bahawa selepas CATL , keuntungan bersih selepas potongan jatuh dari 2.96 bilion yuan pada 2016 kepada 2.47 bilion yuan pada tahun 2017, yang tidak dapat dipercaya. Dengan mengundurkan subsidi, keupayaan untuk mengekalkan keuntungan semasa adalah ujian bagi CATL .

Didorong oleh kenderaan tenaga hiliran baru dan bateri kuasa, harga kobalt dan bahan mentah lain yang digunakan dalam bateri huluran melonjak. Di satu pihak, pelanggan sedang menekan harga bateri. Sebaliknya, para pembekal huluan mendadak meningkatkan harga mereka, dan keadaan syarikat bateri jelas.

1523494038949015568.jpg