Trend pasaran Menyimpan bateri utama kilang tenaga dan pelan 2017

- Mar 21, 2017-

Dengan kemajuan teknologi bateri litium, kos bateri litium bateri litium sistem storan tenaga arbitraj penyebaran puncak dan Lembah, Perkhidmatan perantaraan pasaran tenaga boleh diperbaharui dan lain-lain bidang kuasa telah mencapai operasi komersial bersyarat. Pada masa ini, yang paling ekonomi pasaran adalah tradisional grid memotong puncak kayuh, telah dapat mencapai-dibiayai promosi perdagangan, andquot; thirteenandquot; dalam pelaburan bandar industri yang besar di dalam pasaran projek Menyimpan tenaga saiz dijangka mencapai 1500-2400 bilion yuan, di samping itu, masa depan jika Wilayah perindustrian secara besar-besaran untuk menggalakkan penyimpanan tenaga, saiz pasaran adalah lebih besar; kuasa sandaran dan up penyimpanan tenaga tidak memerlukan subsidi, saiz pasaran kira-kira 100 bilion yuan.

Dengan dasar sokongan secara beransur-ansur jelas, sejak 2016 banyak syarikat-syarikat bateri litium secara beransur-ansur meningkatkan intensiti susun atur, membuka pasaran Menyimpan tenaga. Teknologi untuk terus menembusi bateri untuk terus mengurangkan kos atau subsidi tertentu kepada aras dasar akan menggalakkan wabak dalam industri, itu kini berada di tahap kritikal. Utama bateri trend Menyimpan pengeluar terkini tenaga dan 2017 Rancangan Pemajuan adalah seperti berikut:

Watima

7 Mac, Shenzhen Walter Ma bateri Co., Ltd. dan Hebei Junan Power Engineering Co., Ltd. telah menandatangani andquot di; agreementandquot kerjasama strategik Tahunan 2017; bersama-sama membangunkan pasaran Menyimpan tenaga, melalui kerjasama erat antara kedua-dua pihak untuk mewujudkan situasi menang-menang, pembangunan mampan perkongsian strategik untuk membuka era baru Menyimpan tenaga.

Di bawah perjanjian tersebut, elektrik Junan merancang untuk membeli 15 set 2 MWj microgrid tenaga Stesen Janaelektrik sistem storan (termasuk BMS, EMS, PC dan Keselamatan alat pemadam api) untuk Watma, dan akan membeli 100 set air mikro - sistem rangkaian tenaga Menyimpan stesen janakuasa.

Boleh bilion Wei Li

Mac 6, Wei Li dan tenaga Lin Yang pada andquot di; kebijaksanaan storageandquot diedarkan tenaga; menandatangani perjanjian rangka kerja kerjasama.

Menurut perjanjian tersebut, dalam bidang penyimpanan tenaga bateri litium, kedua-dua pihak akan menjadi rakan kongsi terpilih antara satu sama lain, termasuk Perjanjian: 1) kedua-dua pihak akan bersama-sama membina tenaga diedarkan pintar Pusat operasi menyimpan, bilion Wei Li boleh menyediakan bateri litium yang kos efektif, akan menyediakan penukar Menyimpan tenaga berprestasi tinggi dan penyimpanan tenaga dan platform dan membina mikro-grid pintar. Kedua-dua pihak akan bersama-sama menyediakan 50 R andamp; D pasukan pada tahun 2017 suku tahun ketiga dan keempat keluaran produk-produk storan tenaga diedarkan dan awan Perkhidmatan. 2) penggunaan bilion Weiand #39; s yang perkhidmatannya ditamatkan litium bateri, mengkaji penggunaan teknologi pelapis Menyimpan tenaga. 3) dua pihak melalui kontrak pengurusan tenaga, pajakan kewangan, kerjasama dalam penubuhan dana dan lain-lain model untuk membangunkan perniagaan storan tenaga, merancang untuk membina projek Menyimpan tenaga kumulatif 1GWh 2018-2020.

BYD

22 Februari, BYD di Australia telah melancarkan tenaga keluarga Menyimpan sistem baru - B-BOX. B-Box boleh menyimpan elektrik daripada panel solar dan lain-lain sumber, mengurangkan userand #39; s penggunaan elektrik, meringankan tekanan elektrik. Sebelum ini, pada Ogos 2016, BYD elektrik kuasa Akademi ke Australia mengeksport lebih daripada 140 set sistem storan tenaga MINIES, pada bulan November, dan kemudian eksport Australia 319 MINIES... Data rasmi BYD menunjukkan bahawa sehingga Disember 2016, penghantaran produk Menyimpan tenaga telah mencapai 331MW / 335MWh.

Pada masa hadapan, BYD akan mempunyai operasi yang lebih komersial projek akan tanah pada 2017-2018, pasaran Menyimpan tenaga telah di titik kritikal sebelum meletus. Pada masa ini, produk penyimpanan tenaga BYD di Amerika Syarikat, Jepun, Australia, Afrika Selatan dan lain-lain pasaran terus mendapatkan jualan.