The Future Of The New Energy Road mana 10 Cadangan Adakah Tempat Bright

- Mar 13, 2017-

2017 negara dua sesi diadakan dalam buaian penuh, panas topik kenderaan tenaga baru juga telah sering disebut, kedua-dua wakil untuk pembangunan masa depan kenderaan tenaga baru dan kemudahan sokongan mempunyai apa-apa cadangan? kenderaan tenaga baru akan menjadi cara untuk pembangunan jalan raya? "Sel Hidrogen bahan api", "perlindungan tempatan", "Kemudahan mengecas", "kecerdasan buatan", "penggunaan tenaga", "Dan kata kunci lain yang popular. Finishing sepuluh tempat yang sangat terang cadangan itu, kita lihat.

Menteri Perindustrian dan Teknologi Maklumat Miao Wei: dua untuk mengambil langkah-langkah untuk menghentikan fenomena baru cheat kereta tenaga

Miao Wei berkata: Pada masa ini, kenderaan tenaga baru di peringkat awal, Kerajaan untuk memberikan sedikit sokongan adalah sangat perlu. Tetapi beberapa syarikat-syarikat kereta pergi ke hadapan pedang, melalui cara-cara tidak rasmi untuk menipu subsidi kewangan pusat. Dalam hal ini, sikap kerajaan toleransi sifar. Miao Wei berkata, pada tahun 2017 kerajaan akan menangani langkah yang perlu dalam bidang kenderaan tenaga baru, terutamanya dibahagikan kepada dua aspek: Pertama, meningkatkan dasar subsidi, mengukuhkan penyeliaan proses subsidi, lebih banyak menggunakan perkara, selepas cara membayar subsidi; Kedua, untuk mengkaji subsidi kerajaan pada 2020 selepas penarikan balik apa-apa langkah alternatif diambil, pertimbangan semasa penggunaan tradisional bahan api kereta, mata dan kenderaan tenaga baru untuk mewujudkan sistem transaksi, adalah Internet untuk ulasan.

Hunan Branch tenaga Co. baru, Ltd. Pengerusi Zhong Fuping: untuk melaraskan subsidi kenderaan tenaga baru yang sedia ada

kereta tenaga baru sambil menikmati penjagaan polisi, manakala terdapat menipu tindakan, bagaimana untuk berurusan dengan? Dalam tempoh dua sesi, Kongres Rakyat Kebangsaan, Hunan Branch tenaga Co. baru, Ltd. Zhong Fa-ping dari segi penawaran tenaga industri automotif baru pembaharuan yang dicadangkan, mendadak menegaskan untuk melaraskan subsidi kenderaan tenaga baru dan sedia ada langkah-langkah lain, Roots, supaya industri automotif tenaga baru untuk kembali ke pasaran.

Jadi, bagaimana untuk menggalakkan industri automotif tenaga baru untuk membekalkan pembaharuan sampingan? Zhong membuat cadangan untuk melaraskan subsidi kenderaan tenaga baru yang sedia ada untuk penjimatan tenaga dan tenaga baru kenderaan di bidang aplikasi perjalanan awam, menurut perbatuan operasi sebenar untuk memberi subsidi, iaitu, kecekapan tenaga, operasi perbatuan sebagai asas untuk subsidi, bekalan kenderaan hibrid di bandar bandar untuk memberi kereta hibrid untuk mengelakkan nombor atau meningkatkan kadar dasar keutamaan; untuk memberi kereta hibrid dikecualikan daripada garis dasar keutamaan; kereta hibrid ke bandar teksi, bas rangkaian, bas dan tempat awam lain Direktori pilihan perolehan, jelas bahagian minima aplikasi; bersungguh-sungguh menyokong kenderaan hibrid sistem pemasangan platform (CHS), untuk menggalakkan inovasi bersama, inovasi bersepadu.

Pengerusi Zhejiang Geely Holding Group Li Shufu promosi: kereta metanol pelepasan kelayakan 3D Peta pemetaan

Li Shufu dalam dua sesi membawa dua cadangan, ada yang menggesa negara ini untuk menggalakkan dan membangunkan kereta metanol. Methanol penyelidikan kereta dan pembangunan, demonstrasi, juruterbang, telah melalui 35 tahun, sebilangan besar eksperimen dan juruterbang membuktikan metanol keselamatan kenderaan, kuasa, kebolehpercayaan dan perlindungan alam sekitar. Tetapi promosi semasa kenderaan metanol masih terhad kepada beberapa bandar-bandar perintis, tidak kondusif kepada pergerakan bebas kereta, mengehadkan promosi penggunaan kenderaan metanol, adalah disyorkan dalam hal ini mengambil satu langkah yang besar ke hadapan, terbuka sepenuhnya pasaran kereta metanol, dengan seberapa segera yang mungkin untuk menggalakkan operasi kereta metanol pasaran Negara. Pada masa yang sama mencadangkan bahawa peringkat awal pembangunan kenderaan metanol, negeri untuk memberi dasar sokongan yang berkaitan untuk mencapai peralihan berorientasikan pasaran secepat mungkin.

Yang lain adalah untuk memanggil sebahagian kerajaan peta memandu automatik kelayakan pemetaan. Berhemat untuk menjalankan automatik memandu syarikat teknologi pembangunan awal, bersyarat membuka kelayakan pemetaan peta, dan berkesan penyeliaan. Untuk belajar bagaimana untuk menghapuskan keperluan pesongan untuk teknologi autopilot dan mengurangkan halangan teknikal yang tidak perlu dalam pembangunan teknologi canggih. Untuk menggalakkan peta memandu teknologi pemprosesan kerahsiaan automatik dan penggunaan norma undang-undang yang berkaitan. Dalam perlindungan keselamatan maklumat negara pada masa yang sama, mengukuhkan maklumat geografi sifat perkhidmatan awam, untuk menggalakkan sumber maklumat geografi kepada masyarakat dengan cara yang teratur.

Wang Fengying menegaskan bahawa pada tahun-tahun kebelakangan ini, persekitaran pasaran kenderaan tenaga baru China, terdapat satu siri perlindungan tempatan dan isu-isu lain, menghalang tenaga baru industri automotif berterusan dan perkembangan yang sihat dan kecekapan inovasi. Dengan pertumbuhan pesat pemilikan kereta China, produk automotif dan keselamatan lalu lintas dan isu-isu lain yang berkaitan telah menjadi semakin menonjol.

Berdasarkan ini, Wang Fengying yang dicadangkan untuk menyelesaikan perlindungan tempatan kenderaan tenaga baru: Pertama, mewujudkan bunyi yang berpandangan ke hadapan undang-undang dan sistem sokongan, memansuhkan dasar dan peraturan-peraturan perlindungan tempatan tempatan; kedua, mengurangkan 50% tempatan siling Subsidi keempat, dengan seberapa segera yang mungkin pengenalan kenderaan tenaga baru negara yang bersatu dan kemudahan sokongan standard teknikal; Kelima, untuk mempercepatkan pengenalan penyelidikan tenaga baru dan pembangunan kenderaan tenaga baru dan kemudahan sokongan mereka; Langkah-langkah bagi pengurusan mata kereta.

Pertama, sistem kestabilan badan (ESP) dan tayar sistem pemantauan tekanan untuk menyertai GB7258 "keselamatan kenderaan motor dan syarat-syarat teknikal", dan untuk mengukuhkan tali pinggang keledar memakai, menggunakan sepenuhnya kanak-kanak kerusi keselamatan Penguatkuasaan undang-undang dan undang-undang; kedua, standard keselamatan berkaitan kereta pintar ke dalam pelan perundangan; ketiga, untuk mengukuhkan pembinaan standard sistem keselamatan lalu lintas pintar; Keempat, menggalakkan pembekal elektrik \ daftar logistik \ ekonomi dan dasar-dasar yang berkaitan dengan pengurusan lalu lintas bandar dan peraturan pembinaan Sistem undang-undang bersama; Kelima, perhatian kepada kewujudan bersama yang harmoni kereta dan pejalan kaki, perlindungan pejalan kaki untuk menggalakkan piawaian yang berkaitan proses.

Associate Presiden Xixin (Group) Holdings Sdn Bhd Liu Chongxi: bateri kenderaan elektrik tulen penggunaan menengah sel bahan api hidrogen akan menyambut dalam pembangunan

Liu Chongxi berkata dalam dua sesi, disebabkan kesinambungan dasar dan masalah kenderaan elektrik tulen, apabila kereta elektrik yang tulen tidak lagi menikmati subsidi, prospek pasaran adalah membimbangkan. Sebaliknya, jualan kenderaan elektrik tulen semasa tertumpu terutamanya di dalam kereta untuk membeli bandar, manakala di kawasan-kawasan lain jualan kenderaan elektrik tulen agak terhad. Di samping itu, hayat kenderaan dan hayat bateri tidak sama dengan kenderaan elektrik tulen bukan faktor pembangunan mampan.

Dalam hal ini, Liu Chongxi mencadangkan penubuhan sebuah pengendali bateri khas, adalah bertanggungjawab untuk kenderaan elektrik tulen untuk menyediakan perkhidmatan bateri ditanggalkan. Dari kereta elektrik daripada bateri boleh digunakan sebagai bateri storan sekunder, yang mampu untuk membuat kenderaan elektrik tulen untuk pembangunan mampan satu-satunya cara. Katanya, ini akan memerlukan sokongan negara.

pendirian lain Liu Chongxi adalah bahawa pembangunan sel bahan api hidrogen akan datang segera. Sebelum ini, kos pengangkutan bahan api hidrogen yang agak tinggi, dan kini pengangkutan kos hanya 30% daripada yang asal. Juga, Amerika Syarikat yang berkaitan dengan perusahaan maju di negara ini mula membina kilang-kilang, negara ini juga giat dijalankan untuk membangunkan penyelidikan dan pembangunan kenderaan sel bahan api hidrogen, dijangka kira-kira dua tahun akan menyambut pembangunan melonjak. Beliau berkata bahan api hidrogen akan menjadi rangeener untuk kuasa bateri untuk mencapai sasar lebih lama, dan teknologi ini akan menerajui jentera besar-besaran dan pengangkutan jarak jauh aplikasi.

Pengerusi Tian Teng Kumpulan Zhang Tian Ren: pembangunan dan pelaksanaan insentif kitar semula kuasa bateri

Untuk kuasa sisa masalah kitar semula bateri. Zhang Tian Ren disyorkan bahawa kajian penyeragaman bateri dan pelaksanaan sistem pengesanan, untuk meningkatkan sisa litium bateri pembongkaran, penyusunan semula, ujian dan ramalan hidup dan teknologi utama lain untuk meningkatkan kematangan dan proses pengeluaran keselamatan teknikal. Pada masa yang sama, meningkatkan pembongkaran bateri, penyusunan semula dan teknologi pemulihan, tahap automasi dan kecekapan kitar semula, supaya kitar semula kuasa litium bateri dan kemungkinan ekonomi dan keselamatan.

Beliau mencadangkan bahawa kerajaan perlu membangunkan dan melaksanakan insentif kitar semula kuasa bateri. Sebagai contoh, kegagalan untuk memenuhi obligasi selaras dengan pelaksanaan kewajipan untuk menghukum perusahaan, perusahaan kitar semula bateri dan perusahaan kitar semula bateri mengikut bilangan bateri, kapasiti, dan lain-lain subsidi, pelaksanaan insentif cukai. Perusahaan perlu aktif inovasi model perniagaan, selepas pengumpulan pengalaman untuk menggalakkan nilai model pembangunan ekonomi pekeliling salin.

Naib Gabenor Wilayah Hainan Li Guoliang: untuk menggalakkan mod pertukaran untuk mempercepatkan promosi kenderaan elektrik

Li Guoliang dicadangkan kepada promosi mod pertukaran pembinaan sistem standard, mempercepatkan permohonan kenderaan elektrik untuk menggalakkan cadangan itu.

Pada masa ini, China mempunyai banyak pengangkutan awam, sewa dan perkhidmatan awam yang lain dalam bidang promosi kejayaan model kuasa elektrik kenderaan elektrik, tetapi kumpulan pengguna terbesar yang terlibat dalam bidang kereta penumpang persendirian telah gagal.

Sebab, Li Guoliang bahawa, pertama, kekurangan standard industri, tidak ada peringkat kebangsaan bateri dan kenderaan yang standard bersatu, kekurangan sokongan dasar yang disasarkan. Kedua, risiko pelaburan tersebut terlalu tinggi, pelaburan awal adalah terlalu besar, model keuntungan tidak pasti, teknologi dengan setiap lulus kitaran hari, penyelidikan dan pembangunan terlalu panjang. Ketiga, mengenakan operasi loji kuasa yang berkaitan dengan pengeluar kereta, grid kuasa, loji kuasa dan kepentingan lain, tidak mudah untuk menyelaras.

Li Guoliang bagi pihak yang dicadangkan itu, untuk mengukuhkan reka bentuk atas, membina sistem standard industri, adalah disyorkan dari peringkat kebangsaan secepat mungkin untuk membangunkan pertukaran kenderaan, bateri dan siri yang lain standard, saiz jelas, bentuk, parameter dan perkakasan dan perisian modul antara muka kepada standard yang bersatu; Menyeragamkan sistem pengurusan akses, mencapai syarat-syarat yang ketat dan keperluan pensijilan, penubuhan pembangunan output perusahaan dan sistem akses untuk menyesuaikan diri dengan sistem pengurusan; meningkatkan bimbingan dasar, penubuhan promosi kenderaan elektrik untuk menggalakkan penggunaan puncak dan mekanisme harga lembah.

Lan Minbo bahawa kenderaan elektrik sebagai industri baru muncul strategik, pembinaan kemudahan mengecas merupakan jaminan penting bagi pembangunan industri, ia adalah disyorkan untuk meningkatkan taraf sokongan untuk menggalakkan pembangunan yang sihat rangkaian pengecasan kenderaan elektrik.

Dalam usaha untuk memastikan bahawa rangkaian pengecasan awam dalam mempromosikan aplikasi kenderaan elektrik memainkan peranan perkhidmatan bawah, Blue Min Bo dicadangkan:

1, meningkatkan kediaman, pembinaan awam menyokong tempat letak kereta standard pembinaan sistem baru, untuk memenuhi keperluan pembangunan kenderaan elektrik.

Pada masa ini, penduduk kediaman, bangunan Letak kenderaan menyokong lot (perpustakaan) pengiraan beban elektrik belum lagi dianggap 100% daripada pembinaan kemudahan mengecas atau pembinaan dan pemasangan keadaan terpelihara. Adalah dicadangkan untuk terus menyusun dan meningkatkan piawaian reka bentuk bagi pembinaan bangunan kediaman baru dan bangunan awam, dan untuk meningkatkan permintaan untuk kemudahan sokongan bekalan kuasa dengan sewajarnya. Di samping itu, pemaju perlu mengikut dengan skala jangka panjang di kawasan perumahan yang baru, mengikut skala jangka panjang kemudahan mengecas, saluran paip jambatan, kemudahan pengagihan kuasa, lokasi pemasangan kotak meter dan tanah. Dalam pengeluaran permit projek, pembinaan lukisan ulasan, penerimaan projek dan pautan lain, menurut norma-norma di atas, standard untuk semakan dan pemeriksaan.

2, mengoptimumkan dasar kemudahan subsidi pengecasan untuk menggalakkan orang ramai pembinaan cepat-caj.

Melakukan kerja yang baik perkhidmatan operasi rangkaian pengecasan awam, menggalakkan pembinaan pemantauan berpusat dan platform pembayaran penyelesaian. Adalah dicadangkan untuk meningkatkan lagi subsidi kepada semua yang mengecas awam dan memastikan pembangunan yang mampan rangkaian pengecasan awam. Pada masa yang sama meningkatkan publisiti dan perlindungan kemudahan mengecas. Bagi kerosakan berniat jahat, penyalahgunaan kemudahan mengecas awam, menurut kemusnahan infrastruktur bandar untuk menghukum.

Pengerusi Lembaga Pengarah Hanneng Holding Group Li Hejun: Digalakkan untuk menyokong penyelidikan dan pembangunan kenderaan tenaga solar

Li Hejun bahawa kereta solar melalui cip kuasa solar bersepadu di bumbung kereta, bumbung, badan atau pengembangan panel, penggunaan langsung kuasa solar, memandu memandu kereta, dan "caj sebelah sisi terbuka", supaya kereta dalam jangka pendek "Memandu" untuk menjadi mungkin, untuk menyelesaikan caj penggunaan kereta elektrik ini "titik kesakitan."

Beliau mencadangkan: pertama, untuk menggalakkan kenderaan tenaga baru kuasa yang lebih bersih. Untuk membangunkan polisi yang berkaitan untuk membimbing perusahaan untuk "membersihkan berapa banyak" sebagai kiblat untuk meningkatkan prestasi kenderaan tenaga baru untuk mengurangkan penggunaan kenderaan tenaga baru dalam penggunaan tenaga, kesedaran sebenar kenderaan tenaga baru bersih dan mampan pembangunan; arah kereta solar. Membersihkan kereta solar sebagai kenderaan tenaga baru, ke dalam program utama negara penyelidikan dan pembangunan "" kenderaan tenaga baru "pilot projek khas 2018 garis panduan pelaporan tahunan"; ketiga, ke pengurusan tenaga automotif industri baru. Melalui dana pelaburan industri pembuatan termaju pada kereta solar pembuatan projek untuk memberikan sokongan khas; merujuk kepada program subsidi bateri litium elektrik tulen untuk memberi subsidi kereta solar, subsidi tidak kurang daripada program lithium subsidi bateri.

Baidu pengasas syarikat, pengerusi dan ketua pegawai eksekutif Li Yanhong: penggunaan teknologi kecerdasan buatan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas

Cadangan yang dikemukakan oleh Li Yanhong "dua sesi" melibatkan "penggunaan kecerdasan buatan dan teknologi data yang besar untuk membantu menyelesaikan masalah anak-anak yang hilang", "pada pembinaan lampu isyarat pintar, untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas", "pada pengukuhan aplikasi industri kecerdasan buatan, ekonomi "dan kandungan lain, cadangan yang dicadangkan itu, ekonomi China akan menambah mata-tumbuhan.

Pada masa ini, kesesakan lalu lintas telah menjadi masalah biasa di banyak bandar-bandar besar dan sederhana di China, dan lampu isyarat dioptimumkan untuk menjadi ideal yang bermakna untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di bandar-bandar. Li Yanhong mencadangkan bahawa penggunaan teknologi kecerdasan buatan untuk menggalakkan berkesan pembinaan sistem isyarat lalu lintas pintar, untuk mengurangkan masalah kesesakan lalu lintas. Untuk membangunkan pelan tindakan keseluruhan di peringkat kebangsaan, dan bersungguh-sungguh menggalakkan pembangunan "+ ekonomi pintar", daripada konsep bimbingan, inovasi sistem, data sokongan terbuka dan istimewa, dan lain-lain, untuk aplikasi industri kecerdasan buatan untuk membina persekitaran dasar yang baik.