Ramalan penurunan kos litium bateri kenderaan

- Jan 11, 2017-

Kekangan kenderaan elektrik hibrid, kenderaan elektrik tulen secara besar-besaran berorientasikan pasaran penggunaan satu faktor besar dalam bateri litium kos yang tinggi, dan ketumpatan tenaga yang rendah. Isu dua berada dalam penyelesaian malar, dua isu ini tidak akan lagi masalah, masalah baru akan timbul.

Dengan global, terutamanya di benua Asia (terutamanya di Jepun) bateri tradisional atau bukan tradisi Syarikat telah meningkatkan pelaburan dalam bateri litium kenderaan, dan peningkatan skala pengeluaran, harga bateri litium telah merosot trend tahun. (lihat gambar 1)

1998-2005, harga purata Tahunan bateri litium jatuh sebanyak 9.9%, di mana tahun 2002 hingga 2005 harga susut sebanyak 5.4%.

Berdasarkan ramalan pengurangan kos, Roland Berger juga meramalkan bahawa menjelang tahun 2015 global (terutama di Amerika Syarikat, Jepun) kapasiti pengeluaran kereta litium bateri akan mencapai dua kali permintaan sebenar. Overcapacity pada masa yang sama, akan menyebabkan kereta litium bateri industri penggabungan dan pengambilalihan, 5-7 tahun akan datang, dunia akan hanya 6-7 kereta besar litium bateri pengeluar.