Pembangunan kenderaan elektrik telah menjadi Trend pembangunan automobil

- Feb 23, 2017-

Pembangunan kenderaan elektrik telah menjadi trend automobil pembangunan, menurut statistik, pada 2016 Chinaand #39; s baru tenaga kenderaan jumlah jualan mencecah 507,000. Dengan kereta elektrik untuk memberitahu perkembangan, kuasa bateri juga telah memasuki tempoh pembangunan yang pesat. Mengikut kepada data Tempahan menunjukkan bahawa pada 2016 Chinaand #39; s automotif kuasa pengeluaran bateri 30.8GWh, peningkatan sebanyak 82%.

Tetapi pada tahun 2017, versi baru dasar subsidi kenderaan tenaga baru telah dilaksanakan pada 1 Januari, kenderaan tenaga yang baru mula untuk mengurangkan subsidi, kuasa bateri mempunyai permintaan yang tinggi. Slash subsidi kenderaan tenaga baru dan faktor-faktor lain, kenderaan tenaga baru pengeluar mula untuk terus memaksa pengeluar bateri untuk mengurangkan harga, keuntungan korporat memperketatkan. Kuasa bateri industri dijangka kira-kira andquot; Tukar dayandquot tersebut; bagaimana untuk memecahkan dan perusahaan?

Perniagaan baru di bawah tekanan daripada gunung

Menurut Persekutuan yang dikeluarkan pada 11 Februari data menunjukkan bahawa dalam Januari 2017 baru tenaga penumpang kereta jualan 5400, turun 61% tahun ke tahun. Januari sentiasa telah dipertimbangkan dalam kereta jualan off-season, tetapi begitu andquot; crashandquot jenis tebing; biasa? Setiausaha Agung Persekutuan negara penumpang kereta Cui Dongshu yang jatuh jualan kenderaan tenaga baru pada bulan Januari, dan baru Yearand #39; s hari sebelum dan selepas pengenalan subsidi kepada tawaran baru, kenderaan tenaga yang baru untuk mempromosi direktori mengkaji.

23 Januari 2017, Kementerian industri mengumumkan direktori mengesahkan kenderaan tenaga baru yang pertama untuk mempromosi direktori, direktori termasuk model-model tenaga baru yang hanya 185, Terdapat banyak model-model tenaga baru dalam kedudukan yang janggal. Dasar subsidi baru, subsidi negara merosot kira-kira 20%, subsidi tempatan akan lebih separuh daripada peruntukan itu tidak boleh lebih daripada separuh. Sehingga ke tahap tertentu, menjejaskan semangat pengguna untuk membeli, jualan keseluruhan kenderaan tenaga dalam negeri yang baru, yang juga secara langsung memberi kesan kepada kuasa bateri pesanan yang lebih rendah. Sebagai tenaga baru pengeluar kenderaan yang masih dalam tempoh pelarasan, pada masa ini, keseluruhan kuasa bateri memulakan perniagaan rata, pesanan jatuh lebih daripada 20% tahun ke tahun.

Ianya bernilai menyebut bahawa versi baru dasar subsidi tenaga baru merujuk kepada sistem bateri kuasa penumpang elektrik yang tulen, kualiti ketumpatan tenaga tidak kurang daripada 90Wh / kg, lebih tinggi daripada 120Wh / kg 1.1 masa untuk memberi subsidi; Bas elektrik yang tulen bateri sistem tenaga ketumpatan adalah lebih tinggi daripada 85Wh / kg; kenderaan khas yang memuatkan kuasa bateri sistem kualiti tenaga ketumpatan tidak kurang daripada 90Wh / kg. Yang membuatkan pihak kuasa bateri Enterpris di hilir Hilir harga elektrik untuk menurunkan harga di bawah tekanan, tetapi juga perlu meningkatkan kos penyelidikan dan pembangunan serta pengeluaran, meningkatkan ketumpatan tenaga produk. Orang dalam industri berkata bahawa dengan subsidi cerun tajam, kos kawalan akan menjadi kuasa bateri Syarikat menghadapi tekanan besar.

Keuntungan yang mengetatkan

Kenderaan tenaga baru oleh kesan penurunan yang ketara dalam subsidi, pengeluar kenderaan tenaga baru bermula untuk terus memaksa pengeluar bateri untuk mengurangkan harga. Difahamkan bahawa pada bulan Februari tahun ini, ternary kuasa bateri litium besi fosfat bateri harga dan pada Disember 2016 jatuh lebih daripada 15%.

Bukan itu sahaja, menurut data yang menunjukkan bahawa keupayaan bateri 2016 tenaga domestik adalah 2.8 times pada tahun 2015, sementara pengeluaran meningkat hanya 82% tahun ke tahun. Perkembangan yang ketara menyebabkan overcapacity, tetapi juga berkaitan dengan penurunan harga bateri kuasa.

Di samping itu, harga bahan mentah kuasa bateri secara beransur-ansur meningkat kepada industri bateri seluruh kuasa supaya tiada ribut yang kecil, yang mengakibatkan pengurangan kuasa bateri kos menjadi lebih sukar. Adalah difahamkan bahawa bahan-bahan ternary yang ketara di katod dan litium kobalt oksida harga meningkat dengan mendadak. Data menunjukkan bahawa pada 8 Februari 2017, 4.35V lithium kobalt oksida harga telah meningkat kepada 26 juta / tan, berbanding dengan tahun 2016 pada bulan Disember bertambah sebanyak 18%; berbanding tempoh yang sama, harga bahan ternary dinamik 523 15.5 juta kepada 16 juta / tan, berbanding pada penghujung kenaikan lebih 5%. Penganalisis Ketua penyelidikan sebenar lithium Mo Ke percaya bahawa kos elektrik dalam bateri menyumbang kira-kira 30% daripada harga bahan yang ternary di midland, kuasa bateri dan pengeluar kereta telah membawa sebarang tekanan kos yang kecil. Selepas 2016 andquot; crazyandquot; perkembangan industri menyapu menerusi industri, keupayaan bateri kuasa 2017 dijangka sampai ke 170GWh, adalah permintaan sebenar lebih daripada 7 kali. Ningde era teknologi tenaga baru Co., Ltd. Shilin Huang Presiden berkata, andquot; 15 tahun dan 16 tahun dalam wabak di pasaran, Terdapat beberapa keadaan kekurangan bekalan ini akan membawa kepada beberapa syarikat merasakan bahawa semua orang sedang berkembang dengan baik, ada yang benar-benar banyak syarikat-syarikat ini dikuburkan bahaya tersembunyi yang besar.

Untuk tujuan ini pada penghujung tahun 2016, Jabatan-Jabatan berkaitan untuk industri bateri kuasa memperkenalkan satu siri dasar-dasar, daripada berada di ambang untuk meningkatkan keupayaan industri andquot di; kuasa bateri andquot syarat-syarat biasa (tahun 2017) industri; untuk sistem bateri kuasa daripada tenaga dan kos andquot; Andquot pelan pembangunan; siri dasar-dasar yang diperkenalkan, jadi yang kuasa industri, banyak tekanan perusahaan yang dua kali ganda.

Orang dalam industri percaya mewah kuasa bateri pengeluaran overcapacity kapasiti, low-end masalah itu akan akan menyukarkan. Overcapacity industri bateri akan muncul selepas perang harga yang sengit, penurunan keuntungan dan isu-isu lain akan terus menghantui dan perusahaan. Tetapi kapasiti pengeluaran yang mewah akan pendek kata bekalan, mereka yang mempunyai kelebihan teknologi produk, skala kebaikan dan kelebihan kepada pasaran saham Syarikat akan mendapat Ruang pertumbuhan yang lebih baik. Pada tahun 2017, dengan industri tenaga bateri adalah kira-kira bagi mengiringi Majlis tertentu dalam gelombang besar Pasir saringan, beberapa kualiti produk yang miskin, pengeluar bateri faktor keselamatan rendah akan secara beransur-ansur disingkirkan oleh pasaran.

Modal integrasi, teknologi pertama

Pada masa ini, Chinaand #39; s kuasa bateri telah ditubuhkan untuk BYD, Ningde era, air, Guoxuan dan Li Shen lima Syarikat untuk pelapis pertama struktur pasaran, kapasiti pengeluaran terletak dalam perkara bateri pelapis kedua yang lebih daripada dua kali ganda, 2016 di lima kuasa bateri penghantaran perniagaan jumlah lebih daripada 20GWH, lebih daripada 75% daripada Chinaand #39; s kuasa pasaran bateri. 2017, kuasa bateri industri kuat kuat situasi akan memperhebatkan.

Bagaimana sebuah syarikat bateri boleh menjamin pembangunan yang cepat dan cekap dalam rombakan industri? Ningde era Presiden Huang Shilin memberi jawapannya: andquot; kuasa bateri untuk benar-benar meletakkan produk ini di dalam kereta di atasnya digunakan, Terdapat dua prasyarat, salah satu adalah mempunyai cukup teknologi untuk mengumpul, kedua adalah perlunya banyak, pelaburan yang berterusan untuk melakukan perkara ini selepas dua syarat bersama-sama, R andamp; D pelaburan akan menjadi sangat besar, dan untuk memastikan saiz kapasiti pengeluaran tertentu. Jika hanya dengan beberapa modal mereka sendiri untuk melakukan sesuatu, ia adalah sukar terus melakukannya. andquot;

Huang Shilin juga berkata bahawa masa depan kenderaan elektrik dengan tenaga menyimpan dua pasaran akan mempunyai pasaran yang cukup besar untuk menyokong pembangunan industri bateri. Adalah difahamkan bahawa peringkat kedua semasa dalam syarikat-syarikat dalam kekurangan harga, teknologi, Keselamatan dan aspek lain penubuhan kelebihan komprehensif syarikat, syarikat-syarikat ini dijangka akan memperkenalkan dana melalui pelbagai cara untuk mengembangkan kekuatan sendiri, mengecilkan jurang.

Pemimpin-pemimpin industri yang meramalkan bahawa pasaran bateri masa depan kuasa menuntut, membawa kepada kejadian yang kerap berlaku penggabungan dan pengambilalihan, penggabungan industri untuk memacu industri kuasa bateri atau kelahiran terkemuka perusahaan dan andquot; kecil dan beautifulandquot; Syarikat-syarikat khusus.

penghantaran sebanyak lebih daripada 20GWH, lebih daripada 75% daripada Chinaand #39; s kuasa bateri pasaran. 2017, kuasa bateri industri kuat kuat situasi akan memperhebatkan.

Bagaimana sebuah syarikat bateri boleh menjamin pembangunan yang cepat dan cekap dalam rombakan industri? Ningde era Presiden Huang Shilin memberi jawapannya: andquot; kuasa bateri untuk benar-benar meletakkan produk ini di dalam kereta di atasnya digunakan, Terdapat dua prasyarat, salah satu adalah mempunyai cukup teknologi untuk mengumpul, kedua adalah perlunya banyak, pelaburan yang berterusan untuk melakukan perkara ini selepas dua syarat bersama-sama, R andamp; D pelaburan akan menjadi sangat besar, dan untuk memastikan saiz kapasiti pengeluaran tertentu. Jika hanya dengan beberapa modal mereka sendiri untuk melakukan sesuatu, ia adalah sukar terus melakukannya. andquot;

Huang Shilin juga berkata bahawa masa depan kenderaan elektrik dengan tenaga menyimpan dua pasaran akan mempunyai pasaran yang cukup besar untuk menyokong pembangunan industri bateri. Adalah difahamkan bahawa peringkat kedua semasa dalam syarikat-syarikat dalam kekurangan harga, teknologi, Keselamatan dan aspek lain penubuhan kelebihan komprehensif syarikat, syarikat-syarikat ini dijangka akan memperkenalkan dana melalui pelbagai cara untuk mengembangkan kekuatan sendiri, mengecilkan jurang.

Pemimpin-pemimpin industri yang meramalkan bahawa pasaran bateri masa depan kuasa menuntut, membawa kepada kejadian yang kerap berlaku penggabungan dan pengambilalihan, penggabungan industri untuk memacu industri kuasa bateri atau kelahiran terkemuka perusahaan dan andquot; kecil dan beautifulandquot; Syarikat-syarikat khusus.