Paling pelik, terbesar 'bateri'

- Jun 05, 2017-

Ia adalah satu soalan bahawa pencipta telah menangani selama beberapa dekad. Tiada siapa peti sejuk atau di hospital, berlaku sekelip apabila disebabkan permintaan atau loji kuasa memerlukan pembaikan.

Ia ternyata menjadi satu soalan yang menghairankan rumit untuk menjawab. Hari ini, dengan kenaikan tenaga hijau sumber seperti solar dan Angin, keperluan untuk menyimpan tenaga industri-scale menjadi semakin penting untuk pastikan ada kuasa walaupun selepas matahari terbenam atau angin yang meninggal dunia.

Ianya biasanya (tetapi bukan selalunya) masih juga tidak praktikal untuk bersama-sama tali cukup bateri tradisional — orang-orang yang dikuasai oleh tindak balas kimia, seperti orang-orang dalam penggera asap dan Teslas — untuk melakukan kerja. Sebaliknya, dengan kecerdikan yang luar biasa, juruteknik telah bergantung pada pelbagai kekuatan fizikal dan Negeri-Negeri seperti suhu, graviti, geseran dan tidak peduli oleh untuk menyimpan tenaga yang dikunci untuk siaran kemudiannya.

Itulah sebabnya mengapa di Wales kuasa sebuah syarikat kejuruteraan sebuah tasik yang khas di dalam kemasan puncak Gunung. Dan di Jerman caverns underground pam utiliti yang penuh udara termampat. Di sini adalah bagaimana orang-orang dan sistem-sistem lain — semua dalam penggunaan hari — bekerja.

Teruskan membaca cerita utama


Teruskan membaca cerita utama

Foto

Udara termampat dalam gua yang

Kembali pada tahun 1970-an, sebuah utiliti Jerman ingin membina sebuah loji Menyimpan fleksibel yang boleh bertindak balas secara tiba-tiba puncak permintaan elektrik, sejak kilangnya konvensional — terutamanya arang batu — tidak direka untuk mendail naik atau turun dengan cepat.

Ia tidak di kawasan berbukit yang diperlukan untuk sebuah loji Hidroelektrik, mana boleh mula beroperasi lebih cepat Bilakah menuntut disebabkan. Tetapi di sini adalah apa yang ia lakukan ada: Deposit garam purba, kereta api bawah tanah.

Ia meminjam satu teknik yang biasa digunakan untuk menyimpan gas asli dan minyak jauh di bawah tanah, paip air ke katil yang garam untuk membubarkan garam itu dan mewujudkan dua caverns kira-kira setengah batu di bawah medan berumput dalam Huntorf. Loji, yang dibuka pada tahun 1978, menggunakan elektrik daripada grid, apabila ia murah kerana permintaan rendah, Mampat dan menyimpan udara dalam gua garam.

Kemudian, apabila disebabkan bekalan elektrik, motor yang menolak udara ke permukaan dan ke dalam sistem pembakaran, di mana ia membakar gas asli yang putar turbin bagi menghasilkan elektrik. Dengan memampatkan udara membolehkan ia untuk menyampaikan lebih banyak oksigen kepada turbin, menjadikan mereka lebih cekap.

Sebuah kilang yang sama yang dibuka pada tahun 1991 di McIntosh, Ala. Beberapa syarikat tenaga, terutamanya di Amerika Syarikat dan Eropah, kegiatan perlombongan garam Deposit untuk simpanan juga.


Teruskan membaca cerita utama

Foto

Garam lebur untuk Stockpile sinar matahari

Keluar di padang pasir Tonopah, Nev., kira-kira 200 batu barat laut dari Las Vegas, Lingkaran besar untuk cermin mengelilingi sebuah Menara konkrit kira-kira 55 cerita tinggi. Ditambah dengan penukar haba 100 kaki yang membentuk tiub, ia bukanlah relic beberapa upacara pagan yang mistik, tetapi kemudahan tenaga Solar Dunes bulan Sabit.

Ianya menumpukan perhatian dunia pertama berskel utilititenaga solarloji yang menggunakan garam amat panas untuk memperluaskan penggunaan tenaga solar matahari terbenam cara lepas.

Alih-alih menggunakan panel solar untuk menghasilkan elektrik, loji ini mempunyai lebih daripada 10,300 cermin bersaiz billboard yang menumpukan haba matahari penukar haba, lebur garam tersebut menjadi berjuta-juta gelen cecair 1,050 darjah yang disimpan sehingga bekalan elektrik diperlukan. Garam, mana boleh tinggal cecair pada suhu yang lebih tinggi daripada sesetengah cecair lain seperti air, kemudian mengalir melalui sistem janaan wap yang mendorong turbin, menghasilkan tenaga elektrik yang cukup untuk 75,000 rumah selama 10 jam lepas matahari terbenam — pada dasarnya, membenarkan pihak Matahari bersinar pada waktu malam.


Teruskan membaca cerita utama

Foto

Roda berputar yang kuasa kren

Kodiak Pulau di Alaska, Koperasi elektrik tempatan mendapat permintaan yang luar biasa daripada syarikat perkapalan yang beroperasi di Pelabuhan: dapat memasang sebuah kren elektrik?

Syarikat ingin menggantikan dengan kren berenjin diesel penuaan dengan baru, dan lebih cepat, elektrik satu. Ia akan dapat Perkhidmatan kapal-kapal yang lebih besar dan lebih tinggi tindanan kontena, membuat operasi penghantaran yang lebih cekap.

Pada mulanya, utiliti menolak keras. Kren berkuasa perlu menghisap sehingga jumlah yang besar tenaga elektrik secara ringkasnya pecah. Grid tempatan benar-benar tidak ditubuhkan untuk mengendalikan yang.

Tetapi setelah meneliti cadangan dan penyelesaian berpotensi, ia dijelaskan pada flywheel, yang menggunakan rotor yang berputar dalam vakum yang bertindak sebagai kedua-dua motor dan penjana. Beroperasi sejak 2015, sistem ini menggunakan grid elektrik untuk mempercepatkan flywheels, yang mengekalkan kelajuan mereka melalui tidak peduli oleh. Apabila mengangkat kren, sistem menukarkan momentum rotor kepada tenaga elektrik. Dan apabila kren merendahkan, ia recharges flywheels, belakang kuasa memberi makan untuk mempercepatkan mereka lagi.

Pemasangan juga membantu syarikat elektrik imbangan tenaga alairan di grid dari turbin angin yang menyediakan kira-kira satu perempat daripada tenaga elektrik di Pulau ini.