Agensi itu menjangkakan harga kobalt terus meningkat

- Feb 23, 2017-

andquot; pada waktu petang, petang 22, pelapor dihubungi Huayou Cobalt, hijau dan Kumpulan Jinchuan, tiga, dan sebagainya. Countryand #39; s pembekal terbesar cobalt, departmentand jualan #39; s respon yang agak konsisten, Semua andquot; dari stock.andquot;

Tiga pembekal untuk menghentikan harga harga kobalt berganda masih andquot; kargo yang sukar untuk findandquot;

Dalam tempoh tiga atau empat bulan masa, kobalt harga hampir dua kali ganda. Dan rawatan lain-lain jenis simen dan lain-lain perbezaan perbezaan dan berhati-hati benar-benar berbeza, pembrokeran agensi akan hampir kesemuanya dijangka meningkat selanjutnya kobalt harga, andquot; untuk menyokong faktor harga yang terlalu banyak, jarang-jarang, ketat penawaran dan permintaan, oligarchy, variasi-variasi kecil yang mudah untuk spekulasi, serta situasi semasa Belanda, andquot dan lain-lain; Ada penyelidik broker untuk analisis wartawan.

Andquot kolektif tiga pengeluar utama; enggan sellandquot;

andquot; Difikirkan perlu, tetapi tidak mengharapkan untuk meningkat begitu pantas! andquot; Fujian, pengeluar bateri tenaga baru besar, seorang pengurus pembelian kepada wartawan itu.

Menurut statistik pada 13 Februari 2017, harga rujukan kobalt logam adalah 377,000 yuan satu tan, empat bulan yang lalu, Oktober 22, 2016, kobalt logam tawaran pada 22 juta sepanjang tempoh atau lebih daripada 70%. 1 Februari tahun ini, harga logam kobalt adalah 295,000 yuan satu tan, bulan ini telah meningkat kira-kira 25%.

Walaupun harga telah meningkat dengan mendadak, tetapi bekalan produk kobalt masih sangat tegang.

22 petang, wartawan ini menghubungi Jabatan jualan kobalt Huayou, lain-lain jawapan, kobalt oksida, kobalt oksida dan lain-lain produk mempunyai semua berhenti tawaran, andquot; tiada dalam stok, digantung offer.andquot; andquot; Bagaimana untuk mendapatkan barang-barang? andquot; andquot; Terdapat tiada barang-barang sekarang. andquot;

Kobalt Huayou merupakan salah satu pembekal kobalt terbesar di China. Grammy, kobalt Huayou, Jinchuan Group, tiga diduduki pasaran separuh daripada negara.

andquot; Kita tidak boleh mengatakan bahawa kita adalah benar-benar tiada dalam stok sekarang, tetapi IT #39; s pasti perkara tranche pertama, dan kemudian weand #39; re pergi ke kapal again.andquot; Hijau juga merupakan salah satu pembekal kobalt terbesar di negara ini, dan pada 2016, kobalt logam pengeluaran mencecah 10,000 tan, kobalt plat hasil menyumbang kira-kira separuh companyand #39; s jumlah hasil.

Jinchuan Kumpulan jualan membalas, Syarikat sedang hanya sebilangan kecil kerjasama jangka panjang daripada penawaran pengeluar, telah berhenti menjual. Jinchuan adalah kobalt tradisional industri besar adik, duduk di Chinaand #39; s hanya berkualiti tinggi kobalt ore sumber. Ia adalah bernilai menyatakan bahawa groupand #39; s Syarikat Jinchuan teknologi telah disenaraikan di papan tiga yang baru, tetapi telah melancarkan IPO Penyenaraian kaunseling. Pembalikan penawaran dan permintaan untuk merangsang pendek - lonjakan istilah

Dua tahun pertama juga benar-benar menjual cobalt, mengapa tiba-tiba jadi ketat?

andquot; Keadaan penawaran dan permintaan telah diterbalikkan! andquot; Syarikat hanya kobalt yang disenarai untuk melengkapkan penyelidikan penyelidik broker kepada wartawan itu, pasaran telah dianggarkan tahun ini (2017) kobalt ore bekalan akan berkurangan, selepas pesta musim bunga ternary bateri pertumbuhan yang pesat ini diburukkan lagi oleh kekurangan ini.

Difahamkan bahawa dalam industri bateri litium semasa adalah penggunaan terbesar kobalt di negara mengumumkan versi baru kenderaan tenaga baru selepas dasar subsidi, untuk mendapatkan subsidi mewah, syarat-syarat ketumpatan tenaga bateri depot, ternary laluan cepat popular, pelaburan jangka pendek ini membawa kepada perniagaan bateri untuk meningkatkan kepada nikel, kobalt dan bahan-bahan lain ternary dalam keperluan asas logam yang kecil.

Vendor sewajarnya meramalkan bahawa kenderaan tenaga baru global pada tahun 2020, permintaan kobalt akan mencapai 35,600 tan logam yang setara, berbanding dengan pertumbuhan 2015 sebanyak 10 kali permintaan untuk kobalt keseluruhan yang akan mencapai kira-kira 150,000 tan. bekalan bahan mentah global kobalt 2015 adalah kira-kira 110,000 tan logam, walaupun dari segi penawaran kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 7%, jurang permintaan dan bekalan masih besar.

Huachuang sekuriti dalam Laporan penyelidikan terbaru di kobalt 2017 akan muncul dalam jurang Tan 4,000 hingga 5,000 tan.

Agensi itu menjangkakan harga kobalt terus meningkat

Terdapat juga beberapa orang dalam industri percaya bahawa kenaikan harga kobalt adalah penurunan berterusan selepas pemulihan sekeras ini. Menurut laporan, sejak krisis kewangan 2008, harga kobalt menjadi rendah, dari ketika tertinggi kepada 860,000 / tan harga jatuh kepada kurang daripada 200,000 / peringkat Tan, kemerosotan panjang untuk banyak syarikat kerugian industri atau pun keluar.

Tetapi beberapa organisasi profesional mereka akan yakin bahawa ini pusingan kenaikan harga kobalt mungkin bukan sahaja cergas, seperti Antaike, ini rendah untuk di China bukan ferus Logam Persatuan Industri perundingan penyedia perkhidmatan, daripada tahun lepas terus melepaskan kobalt harga menaik Laporan penyelidikan, dan bahawa dalam inventori penuh selepas harga kobalt dijangka akan terus meningkat.

Sebab yang penting untuk menyokong peningkatan adalah bahawa keanjalan hasil daripada kobalt adalah agak terhad berbanding dengan permintaan semakin meningkat dengan cepat. Menurut laporan, seperti tembaga dan nikel berkaitan bijih, kobalt kandungan dalam alam semula jadi adalah sangat rendah, tembaga harga terus menurun, membuat kobalt bekalan bijih juga dipaksa untuk mengecut. Dalam beberapa tahun kebelakangan, pembekal tradisional kobalt boleh, sumber Serani, pelabuhan bebas telah muncul dalam pelbagai darjah penutupan dan potong fenomena. Di samping itu, kesan buruh kanak-kanak dan had syarat penggalian yang merangkumi 50% daripada penawaran global kobalt dari Congo (emas) juga menutup buatan tangan di lombong, mengakibatkan pengurangan bekalan kira-kira 10,000 tan.

Di samping itu, tumpuan sumber bijih kobalt adalah sangat tinggi, worldand #39; s enam kobalt pengeluar jumlah pengeluaran saham global melebihi 60%, gergasi mempunyai kuasa penentuan harga yang kukuh.