Tesla mencadangkan bahawa Model 3 kos bateri berada di bawah $ 125 / kWj

- Feb 21, 2017-

Tesla Model 3 sebagai serendah $ 35,000 kerana harga siaran telah menghadapi terlalu banyak keraguan. Sekarang keluar daripada rangkaian daripada kilang bateri super Tesla Gigafactory Tempahan video untuk memberikan soalan-soalan ini jawapan kukuh, video menunjukkan bahawa kos bateri Tempahan Tesla telah kurang daripada $ 125 / kWj!


Video pertama kali diterbitkan oleh Instagram pada seorang kawan bernama @ ty02ryan, video tersebut seolah-olah Tesla di Pusat pengalaman Tesla Santa Monica, California dan Nevada kilang bateri super menembak filem tempahan. Video dinyatakan dengan jelas bahawa kos bateri Tesla telah menurun sebanyak 35%, petunjuk ini adalah lebih tinggi daripada termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk, termasuk publisiti tinggi Tesla telah sentiasa menjadi andquot; Model 3 kos bateri dan kemudian turun andquot 30%; hujah.

Kewujudan perkara mula menjadi lebih menarik. Kita tahu bahawa Tesla dan seluruh industri automotif, pelaburan penyelidikan institusi data andquot; fightandquot; masa yang lama. Dalam artikel sebelumnya kami menyebutkan bahawa anggaran dalaman Mercedes-Benz ini menunjukkan bahawa kos kuasa bateri untuk 2025 akan dikurangkan kepada 200 Euro (kira-kira 220 dolar AS) / kWj di bawah.

Dr. Menahem Anderman merupakan pengasas jumlah bateri Consulting, pakar kanan bateri. Beliau telah menerbitkan sebuah andquot; Tesla bateri Reportandquot; bahawa trek rekod menjangkakan menjangkakan pertambahan kenderaan elektrik dan peluang yang mungkin untuk penurunan dalam bateri bayaran beberapa tahun yang lalu gelembung teori ramalan. andquot; penilaian kita menunjukkan bahawa kos bateri tidak boleh dikurangkan kepada $ 167 / kWj sebelum 2025.andquot; Dalam menilai Model 3, Anderman berkata, harga sebenar Model 3 adalah lebih tinggi daripada Tes tarik harga ditetapkan 35,000 US dolar. Laporan itu berkata: andquot; Harga Model 3 akan berada dalam julat $ 50.000 untuk $ 80,000.andquot;

McKinsey bulan lepas mengeluarkan laporan penyelidikan bahawa rantaian bekalan kereta elektrik, terutamanya dengan kuasa bateri berasaskan purata kos dalam enam tahun yang lalu telah jatuh oleh hampir 80%, daripada 2010 1000 kita dolar / kWj kepada USD 227 / kWj. Kerana ia adalah andquot; purata costandquot; secara semula jadi terdapat pemimpin teknologi kos bateri kurang daripada $ 227 / kWj penunjuk ini.

Pada April 2016, CEO Auto Lectrification CEO Jon Bereisa analisis Tesla Model 3, kata bateri Tesla kos dolar AS 190 / kWj pengiraan, Model 3 pek bateri keseluruhan (termasuk bateri, komponen pengurusan haba, termasuk seluruh sistem BMS) bayaran kira-kira $ 260 / kWj. Manakala Hapuskanlah Agung pek bateri kenderaan elektrik bayaran $ 215 / kWj. Jeff Evanson, kemudian Naib Presiden perhubungan pelabur pada Tesla, bertindak balas dengan mengatakan bahawa Teslaand #39; s semasa pek bateri telah jatuh kepada $ 190 / kWj, yang bermaksud bahawa jika kos mengeluarkan sistem BMS, Teslaand #39; s bateri kos ini mungkin kurang daripada $ 150 / kWj.

Ditambah pula dengan andquot; 35% pengurangan dalam bateri COSTSandquot; yang datang daripada video ini, kos pek bateri Model 3 adalah kurang daripada 190 x (1-0.35) = $ 125 / kWj, walaupun pada $ 190 / kWj.

Dalam satu temu bual dengan penganalisis seperti Jon Bereisa tahun lepas yang mempersoalkan kos bateri untuk membuat $ 3 $ 3 harga $ 3 mencurigakan, Tesla CTO JB Straubel berkata dia tidak memikirkan kos bateri akan kekangan Model 3, tetapi beliau tidak memberikan sebab-sebab tertentu, sebab sekarang secara beransur-ansur timbul ke 60kWh , sebagai contoh, kos bateri Model 3 akan lebih kurang 125 × 60 = 7500 dolar Amerika.

Apakah peratusan kos bateri tidak kos kenderaan kos? Straubel sebelum ini telah ditemuramah MIT teknologi kajian dan memberikan respon kepada kos bateri Model S, berkata: andquot; Mereka selalu mengatakan kurang separuh, sebenarnya kurang daripada satu perempat dalam setiap cases.andquot; Jumlah kos bateri adalah kurang daripada separuh daripada kos pembuatan kenderaan, malah, kurang daripada 1/4.) andquot;

Jika kita semata-mata dan kurang ajar mengikut kos bateri Model S untuk meneka Model 3, maka kos keseluruhan Model 3 kira-kira 7,500 AS dolar × 4 = 30,000 dolar Amerika, jika dijual 35,000 dolar Amerika, sekurang-kurangnya tidak bertentangan dengan kaedah-kaedah asas perniagaan, adalah tidak andquot apa yang dipanggil; kehilangan wang yang diperolehi cryingandquot;.

Tetapi kami mula-mula dapat mengesahkan kemungkinan pengkomersialan 3 Model diketepikan, laporan McKinsey di atas menegaskan bahawa kos purata kuasa bateri pada 2016 $ 227 / kWj, jika Tesla benar-benar akan menolak kos bateri tahap purata kurang daripada separuh, maka Tesla mungkin mewujudkan halangan tersendiri untuk pertandingan, untuk terus mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju dalam industri kenderaan elektrik.

Video dalam panggilan persidangan pendapatan Tesla diadakan tiga hari sebelum bantahan mata juga pelik, walaupun ianya diterbitkan pendapatan, tetapi Wall Street semua mata mempunyai semua tertumpu pada generasi akan datang Model 3. andquot; Wall Street juga tidak sabar untuk mendengar butir-butir teknikal dan kos Kereta, andquot; tersebut Marketwatchand #39; s laporan. andquot; Ben Kallo, seorang juruanalisis dari Baird, telah digunakan Teslaand #39; s saham sebagai saham menaik tertinggi-up pada tahun 2017. Beliau berkata bahawa walaupun Tesla akan melambatkan penghantaran pada setiap suku tahun, ia akan mempunyai kesan yang ketara pada Model 3 #39; s prestasi pasaran.

Di samping itu, bagi mengawal tertunggak daripada perintah, rasmi Tesla cuba andquot; divertandquot; 3 Model #39; s potensi pelanggan untuk Model S andamp; Produk X, dan Musk berkata, andquot; Apabila seseorang mempunyai deposit prabayar sebanyak $ 700 juta, apabila kita datang ke Pusat Perkhidmatan Tesla ke buku Model 3, kita akan berkata kepadanya mengapa kami tidak mencuba Model S andamp; X? Pada masa itu kita telah membendung pertumbuhan Model 3 pesanan. andquot; Tetapi dalam promosi ini, Model 3 dan bateri 2170, kilang bateri Super dengan cermin, Adakah ini bermakna bahawa Tesla telah diselesaikan pengeluaran masalah, mula semula Model 3 publisiti dan promosi?

Terdapat tiga hari untuk dapat pendapatan yang diterbitkan, dan semua soalan akan diumumkan dalam tiga hari bersama-sama.