Ketumpatan tenaga bateri Tesla 21700 dinaikkan 30%

- Jun 19, 2018-

Menurut laporan media asing, Tesla CEO Mark Musk berkata bahawa Tesla telah menghasilkan penemuan teknologi bateri, meningkat sebanyak 30%, ketumpatan tenaga dan kos pengeluaran telah menurun dengan begitu ketara, Banjaran Terbang model Tesla boleh mencecah lebih daripada 640 km .

Tesla dizum dalam lagi! Menurut laporan media asing, Tesla CEO Mark Musk berkata bahawa Tesla telah menghasilkan penemuan teknologi bateri, meningkat sebanyak 30%, ketumpatan tenaga dan kos pengeluaran telah menurun dengan begitu ketara, Banjaran Terbang model Tesla boleh mencecah lebih daripada 640 km . Jika harga bahan mentah bateri stabil, Tesla boleh mengurangkan kos sel-sel bateri kepada AS$ 100/kWj pada penghujung 2018.

Telah dilaporkan bahawa jika penunjuk teknikal ini dicapai, pek bateri model Tesla ini akan dipertingkatkan. Mengambil model P100D sebagai contoh, model yang berkemungkinan akan membawa pek bateri 130kWh, dan semua jenis P100D model yang bersepadu akan ia mencapai 644km.

Tesla telah sentiasa dikenali kerana gaya tarik sejuk. Beliau menggunakan roket pengangkut "berat Falcon" untuk menghantar kereta sukan ke angkasa. Pengeluaran besar-besaran pertama bateri 21700 kuasa menolak semata kuasa bateri yang berhibur di dunia, dan gergasi litium global telah beralih kepada bateri 21700. Awal tahun ini, Tesla telah mengumumkan bahawa sistem bateri 21700, yang dibangunkan dengan Panasonic, mempunyai ketumpatan tenaga untuk 300Wh/kg. Musk menekankan bahawa ini adalah "dengan ketumpatan tenaga tertinggi dan terendah kos bateri sedang bersedia untuk pengeluaran besar-besaran." Tesla dalam sekali lagi meletakkan kuasa tenaga yang tinggi dan besar bergerak, tidak boleh membantu tetapi tertanya-tanya sama ada Tesla's R&D kelajuan dilengkapi dengan "Roket Falcon."

Di bawah keadaan biasa, terdapat terutamanya dua cara untuk meningkatkan ketumpatan tenaga bateri litium kuasa: pertama, dengan meningkatkan prestasi litium bateri sistem penting untuk meningkatkan tenaga khusus sel-sel bateri, dan mekanisma ini Kaedah ini memerlukan pembangunan material yang sangat tinggi dan sepadan. Kemajuan adalah lebih perlahan. Kedua adalah untuk meningkatkan kapasiti bateri teras spesifikasi dengan mengawal pengeluaran model dan proses. Menurut ChinaNet bateri, bateri ternary domestik Syarikat memajukan ke arah sistem tinggi-nikel, manakala syarikat bateri litium besi fosfat terutamanya meningkatkan ketumpatan tenaga mereka melalui kaedah fizikal, sementara meningkatkan saiz mereka bateri sel tunggal yang lebih besar menjadi pilihan umum.

Tidak lama dahulu, Tianjin Lishen membangunkan sel bateri kuasa dengan tenaga yang tertentu diberik 302/kg, yang merupakan kaedah pertama yang diterima pakai. Berdasarkan kajian-kajian lepas di atas bahan-bahan katod (NCA) nikel-kobalt-Aluminium-oksida, kami telah membangunkan bahan-bahan tinggi berasaskan nikel katod lithium ion kuasa bateri dengan tenaga tertentu tinggi, panjang kitaran hidup dan prestasi keselamatan yang baik; , litium lapisan dan sebelum terbenam dan teknologi-teknologi lain untuk membangunkan kecekapan tinggi high-capacity, kali pertama, kitaran kestabilan dan kadar prestasi baik silikon karbida katod bahan.

Selain memperkenalkan bahan-bahan yang tinggi-nikel meningkatkan ketumpatan tenaga kuasa bateri, mulai dari aspek Reka bentuk model produk, kesan meningkatkan ketumpatan tenaga bateri dengan mengubah saiz bateri adalah juga sangat penting. Menurut data yang diberikan oleh Tesla, di bawah keadaan yang sedia ada, ketumpatan tenaga sistem 21700 bateri yang menghasilkan terletak kira-kira 20% lebih tinggi daripada 250Wh/kg sistem bateri 18650. Daripada data ujian bateri litium kuasa Panasonic, jumlah ketumpatan tenaga bateri yang 21700 adalah lebih tinggi daripada sel bateri 18650. Peningkatan ketumpatan tenaga sel-sel tunggal adalah lebih tinggi daripada peningkatan sebanyak 20% selepas Kumpulan. Dalam konteks subsidi tenaga baru negara yang berkaitan dengan ketumpatan tenaga bateri, bateri domestik Syarikat telah berpindah dari 18650 ke 21700.

Menurut bateri rangkaian China, barisan pengeluaran 21700 Yi Weigao telah secara rasminya disiapkan dan mula beroperasi. Teknologi Lunshi 21700 bateri adalah sekarang dalam kelompok kecil pengeluaran, 2018 kira-kira boleh dimasukkan ke dalam operasi sekitar penghujung kapasiti pengeluaran 3GWh, dan akhirnya pada tahun 2020 untuk mencapai ketumpatan tenaga matlamat 300Wh/kg. BBC bateri bateri 21700 telah melengkapkan sejumlah betas luar talian dan dijangka akan memulakan pengeluaran besar-besaran pada suku keempat tahun 2018. Di samping itu, Syarikat bateri seperti Far East Foster dan Tianpeng kuasa juga menetapkan 21,700 bateri. Telah dilaporkan bahawa peralatan yang dikeluarkan pada asas pengeluaran Tian Peng No. 2 menghasilkan 21,700 bateri dengan ketumpatan tenaga yang diberik 200-240/Kg.

Bateri lithium besi fosfat adalah terhad dari segi bahan, dan kesan meningkatkan prestasi bahan untuk meningkatkan ketumpatan tenaga monomer yang agak terhad di bawah syarat-syarat teknikal semasa. Dengan mengurangkan berat pek bateri, kaedah fizikal seperti pemutihan akan lebih jelas. . Menurut bateri bersih China, Penghui tenaga, tenaga baru Thornton, Hunan Sanxun dan Syarikat bateri lain melalui langkah-langkah fizikal untuk mengurangkan berat pek bateri untuk meningkatkan ketumpatan tenaga, kesan yang lebih ketara.

Rangkaian bateri China percaya bahawa ketumpatan tenaga adalah salah satu petunjuk prestasi utama kuasa bateri. Mencari lebih tinggi kepadatan tenaga adalah matlamat syarikat bateri. Mengenai butir-butir khusus Tesla, kemajuan teknologi, media asing tidak mendedahkan sama ada kuasa Ilahi Tesla dan membantu kami. Dalam setiap kes, Tesla ini diperbaharui kejayaan adalah inspirasi kepada seluruh kuasa bateri industri dan merangsang kepada syarikat-syarikat domestik bateri. Untuk mencabar ketumpatan tenaga lebih tinggi, syarikat-syarikat asing dan Syarikat tempatan berada di bahagian depan yang sama dan di masamasa hadapan adalah panjang, tetapi masa depan mestilah terang.