Beberapa pandangan mengenai pembangunan kenderaan tenaga baru pada tahun 2017

- Feb 28, 2017-

Disebabkan oleh penurunan besar subsidi, harga kereta memerlukan kilang bateri selaras dengan kadar pengurangan sebanyak 20% atau jadi, kedua-dua jumlah pengagihan keuntungan akan re-perlu, keperluan Permainan, harga kereta awal perlu mempengaruhi sisi kuat, jadi semangat kilang bateri akan tahap tertentu.

Berikut adalah beberapa waktu yang lalu dan beberapa perusahaan dan institusi pelaburan untuk bertukar-tukar litium sebenar kajian ke atas pembangunan kenderaan tenaga baru tahun ini, beberapa pandangan, adalah mudah untuk mengurus, dan berkongsi dengan anda. Pendapat ini tidak semestinya betul, untuk rujukan sahaja, sila mengkritik pembetulan.

MO Ke: Beberapa pendapat mengenai perkembangan baru tenaga kenderaan pada tahun 2017

1, harga kereta dan kilang bateri apabila pengeluaran biasa?

New Deal di hujung pengenalan, menunjukkan bahawa pihak berkuasa mahu lakukan 2017 kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan kerja, jadi pada tahun lalu, sehingga bulan 8 produk Katalog pengumuman tetingkap tempoh, tahun ini pasti tidak akan muncul lagi. Walau bagaimanapun, harga kereta dan suku tahun pertama kilang bateri tidak boleh marah. Disebabkan oleh pemansuhan subsidi tahun ini, pra diperuntukkan, meningkat tekanan dalam harga Kereta, oleh yang demikian, carand #39; s pengeluaran pelan akan cuba bersandar kembali pada masa yang sama, disebabkan oleh penurunan besar subsidi, harga kereta memerlukan kilang bateri selaras dengan kadar pengurangan sebanyak 20% atau lebih, pengagihan keuntungan kedua-dua boleh re-perlu , keperluan Permainan, harga kereta awal harus segi kuat, jadi semangat kilang bateri akan datang sehingga ke tahap tertentu.

(Menambah: ini yearand #39; s kuasa bateri harga dijangka akan Xianyihouyang, dan akhirnya boleh jadi lebih tinggi sedikit berbanding tahun lepas. Walaupun tekanan harga Kereta, kilang bateri semasa telah mengurangkan harga 10-15%, tetapi sumber-sumber dan bahan harga terus meningkat dalam situasi sebenar, teras bateri harga terkumpul meningkat potensi dan akhirnya menghilangkan tekanan harga kereta kos tegar teras bateri dan hiliran kenderaan tekanan di bawah kesan gabungan pengeluar modul BMS pengeluar tahun ini mungkin akan lebih sedih.)

2, bukan peribadi beli dari bahagian (logistik kenderaan, time-sharing pajakan, dll) dalam tawaran baru akan mengurangkan bilangan kenderaan tenaga baru untuk membeli? Ia dikatakan beroperasi sekurang-kurangnya setahun kemudian untuk mendapatkan subsidi? Berapa banyak bahagian ini dijual dalam 15-16 tahun?

Bagi pengguna individu (iaitu Kumpulan pengguna) keperluan perbatuan kumulatif 30,000 km, bermakna bahawa ini sebahagian daripada subsidi perolehan untuk mendapatkan masa daripada medan pengguna individu lebih setahun kemudian. (100 km/hari, jika kenderaan disewa setiap tahun dan 300 hari setahun untuk berjalan di jalan raya, 30,000 km perlu setahun jika kenderaan tidak penuh mana disewakan, atau disewa penuh tetapi hanya di jalan untuk menjalankan, memerlukan masa akan menjadi lebih panjang)

Kewujudan dua tahun lalu menunjukkan bahawa bas elektrik, medan kenderaan elektrik adalah hampir semua kumpulan pengguna, A00-kelas kecil tulen penumpang elektrik kawasan kereta lebih daripada 70% dari kumpulan pengguna, A0 peringkat dan ke atas kereta penumpang elektrik tulen adalah sebilangan kecil pengguna (sebahagian daripada BYD e6, e5 untuk pasaran teksi), kereta penumpang plug-in hampir tiada pengguna Kumpulan.

Berkaitan data jualan bagi tahun 2015: kelas A0 dan mengawan di atas kereta penumpang elektrik tulen 130862, A00 tulen penumpang elektrik kereta 77085, kereta 61012, murni elektrik bas 81166, dimasukkan bas 23957, kenderaan elektrik tulen 44,878 kenderaan. Data pengeluaran keseluruhan adalah lebih daripada data jualan berkenaan. Secara keseluruhannya, lebih daripada 48% daripada pelanggan pada tahun 2015 adalah kumpulan pengguna.

data pengeluaran dan jualan 2016 adalah masih penamat. Data pengeluaran kira-kira situasi: A0 peringkat dan atas kereta penumpang elektrik tulen 133405, kereta penumpang elektrik tulen A00 110975, intercalated penumpang kereta 73360, bas elektrik tulen 115059, dimasukkan bas 20011, tulen 60688 Khas kenderaan elektrik, bercampur-campur dengan sebuah kereta khas. Jumlah keseluruhan jualan adalah sedikit lebih rendah berbanding pengeluaran data yang sepadan. Secara keseluruhannya, lebih daripada 53% pada 2016 adalah kumpulan pengguna, bahagian tahun tahun pertumbuhan.

Adalah dijangkakan bahawa perkongsian Groupand #39; s pembelian pada tahun 2017 adalah mungkin jatuh di bawah 40% atau kurang, dan jualan tahunan berbanding kereta penumpang elektrik tulen kecil, bas-bas elektrik dan bas-bas elektrik akan acara kebarangkalian tinggi.

MO Ke: Beberapa pendapat mengenai perkembangan baru tenaga kenderaan pada tahun 2017

(Tambahan: dua tahun pertama, diambilkira sebilangan besar pengguna, Kumpulan ialah penyelidikan sebenar litium itu tahun ini, baru tenaga kenderaan adalah sukar untuk terus mengekalkan sebab utama pembangunan pesat. Jika pihak kerajaan untuk mengambil beberapa seperti teksi tradisional terpaksa menggantikan langkah-langkah teksi elektrik, 40% dari ramalan adalah berasaskan unjuran penyelidikan sebenar litium sebanyak 60-65 juta, kita percaya bahawa ini yearand #39; s kumpulan pengguna pembelian adalah sukar untuk melebihi 24 juta.)