Hayat bateri kereta elektrik pengurangan jumlah bateri keadaan pepejal akan dipertingkatkan

- Mar 01, 2017-

Dua tahun ini, kereta elektrik telah menjadi arus perdana, Tesla asing dibawa gelombang kenderaan elektrik, domestik dan luar negara beberapa pengeluar kereta tradisional sudah mula menjejakkan kaki dalam industri kereta elektrik, Lagipun, tenaga baru adalah masa depan.


Tetapi oleh kerana tahun lepas negara bagi subsidi tenaga kenderaan yang baru bagi mekanisme audit itu tidak sempurna, menyebabkan banyak pengeluar tenaga baru meninggalkan, untuk mendapatkan jumlah subsidi bagi kenderaan tenaga baru. Ini yearand #39; s audit mekanisme untuk menyesuaikan kenderaan tenaga baru subsidi akan dikurangkan banyak, selepas tahun 2020, Chinaand #39; s baru tenaga subsidi akan benar-benar dibatalkan, jika niat untuk membeli kenderaan tenaga baru, rakan-rakan kecil boleh menimbangkan sama ada untuk memulakan masalah itu, selepas semua, subsidi boleh jauh lebih murah.


Dirujuk kepada tenaga baru kenderaan perlu menyebut teknologi bateri, dan sekarang baru tenaga utama atau berasaskan tenaga. Pada masa ini, pengeluar kereta tenaga baru kebanyakan perhatian atau bateri, Lagipun, teras kenderaan tenaga baru ketahanan, keselesaan kereta dan sebagainya yang dibina atas dasar ketahanan, bagaimana boleh meningkatkan hayat bateri? Inilah hala tuju baru tenaga pengeluar telah penyelidikan dan pembangunan.


Tidak lama dahulu, National Aeronautics dan ruangan pentadbiran (NASA) didedahkan bahawa mereka telah bekerja dengan University of Miami untuk mengembangkan jenis baru bateri keadaan pepejal. Bateri keadaan pepejal adalah lebih kecil daripada bateri litium tradisional dan boleh digunakan dalam satelit kecil seperti andquot; CubeSatsandquot;.


Bateri baru menduduki hanya satu pertiga daripada ruang bateri sedia ada, justeru menjimatkan banyak ruangan, yang bukanlah sebuah mesin penaik CubeSat besar (kecil satelit) adalah sangat penting.


Kelebihan bateri tidak hanya digambarkan dalam isipadu, jika menggunakan komponen struktur yang sesuai, ia juga mempunyai anti perlanggaran, kelembapan, kebakaran dan lain-lain harta. Kumpulan penyelidik berharap bahawa teknologi boleh menjadi satu kaedah Menyimpan tenaga yang selamat dan berkesan, dan dalam beberapa bidang untuk mencapai aplikasi.


Sudah tentu, ia tidak dapat dinafikan bahawa kecacatan yang besar dalam bateri keadaan pepejal merupakan kos masalah, yang merupakan sebab utama untuk menghadkan perniagaannya. Sebagai contoh, kos bateri litium cecair adalah kira-kira $ 200 hingga $ 300 / kWj, dan jika anda menggunakan sedia ada teknologi untuk membuat telefon pintar berkuasa bateri keadaan pepejal, kos akan mencapai $ 15,000. Harga yang masih tinggi, tetapi ia tidak dapat dinafikan bahawa ini adalah satu perubahan untuk bateri.


Saiz bateri berkurangan sebanyak satu pertiga dan boleh menjadi yang baik menjamin kestabilan bateri, yang bermaksud bahawa jika digunakan dalam telefon bimbit, bateri akan menjadi sebanyak tiga kali sebelum, tidak lagi perlu pergi untuk bermain dengan bayaran dan sebagainya. Yang boleh mengembangkan ruang dalaman telefon, Lagipun, sentiasa mengurangkan nisbah bateri adalah mudah untuk masalah, dalam pengeboman kejadian atau kurang.


Di samping itu, pengurangan bateri kereta elektrik tidak diragukan lagi Injil yang, anda boleh terus meningkatkan hayat bateri sebanyak tiga kali, itulah kereta elektrik 500 km laluan basikal yang hanya akan dapat mencapai 1500 km. Sudah tentu, jumlah kilometer ini masih hanya membayangkan, Lagipun, juga perlu mempertimbangkan sebab-sebab lain, harga lain tinggi menjadikan banyak pengeluar kereta tenaga baru digalakkan. Walau bagaimanapun, oleh kerana teknologi ini sudah telah memulakan penyelidikan dan pembangunan, saya percaya bahawa sebaik sahaja, dengan pengurangan kos, harga akan mempunyai pelarasan, ia menyentuh boleh digunakan untuk perniagaan.