Shenzhen pada akhir September semua kuasa elektrik kepada 3,000 baki untuk diganti

- Feb 24, 2017-

andquot; Sebelum akhir September 2017, Shenzhen untuk mencapai pemanduan elektrik tulen 100%.


Pada awal bulan Februari, Mesyuarat Eksekutif enam puluh lapan sesi keenam kerajaan Perbandaran Shenzhen diperiksa dan diluluskan andquot; Andquot Shenzhen atmosfera persekitaran peningkatan Program Kualiti (2017-2020); yang telah diletakkan ke hadapan pada akhir September tahun ini. Sebelum bas bandaraya Shenzhen untuk mencapai semua elektrik.


Dari rancangan yang dirancang untuk andquot; driveandquot elektrik tulen 100%; untuk mencapai pertengahan hanya baki masa 7 bulan atau jadi, manakala bilangan bas Shenzhen sehingga 14,000 atau begitu, jadi masa yang singkat untuk berjaya melengkapkan rancangan?


Untuk tujuan ini, wartawan yang dipanggil Shenzhen baru tenaga promosi utama Penolong Pengarah Kumpulan Lu Xiangzhen, mengetahui.


andquot; Jurang sahaja 3, 000andquot;


Selaras dengan pelan, Shenzhen sebelum akhir September tahun ini, bilangan bas elektrik baru perlu meningkatkan bilangan kenderaan?


Dalam hal ini, Lu Xiangzhen diberi jawapan yang jelas, andquot; Shenzhen sebelum akhir September tahun ini, bilangan bas elektrik baru perlu menambah kurang daripada 3,000.andquot;


andquot; Pada akhir tahun lepas, bilangan bas elektrik tulen di Shenzhen yang mencapai lebih daripada 10,000 kenderaan, selesai di dan #39; driveand elektrik tulen 100% #39; Kebanyakan task.andquot; Lu Xiangzhen eksklusif ke bahagian rangkaian mendedahkan bahawa bas elektrik, sekarang model kepelbagaian, bukan sahaja model 12 meter, terdapat 8 meter-12 meter pelbagai jenis badan yang berbeza panjang model.


Pada masa yang sama, berlari dalam bas-bas elektrik yang tulen di Shenzhen dari beberapa jenama untuk berasaskan BYD, sebilangan kecil jenama bagi Nanjing Jinlong, Wuzhou Long, ZTE Guangtong.


andquot; Pada masa ini, bilangan bas elektrik tulen BYD di Shenzhen adalah kira-kira 8,000 kenderaan, membentuk kira-kira 4/5.andquot; Orang lain yang biasa dengan pendedahan ini.


Di samping itu, Lu Xiangzhen juga mendedahkan bahawa andquot; tahun ini ditambah 3,000 bas elektrik tulen, akan diselesaikan oleh Syarikat-syarikat bas tiga, syarikat bas yang akan datang akan mula melakukan bidding.andquot awam; Lu Zhenzhen menekankan bahawa tawaran tertentu, kerajaan tidak akan campur tangan, yang dimiliki oleh companyand bas #39; s tingkah laku perniagaan.


andquot; Bahkan jika subsidi dikurangkan, kesukaran mencapai matlamat bukanlah bigandquot;


Walaupun Shenzhen pada tahun ini, hanya perlu menambah kira-kira 3000 bas elektrik tulen, akan dapat mencapai andquot; commonsandquot elektrik tulen 100%; merancang objektif, tetapi pada tahun 2017 subsidi tulen bas elektrik jatuh dalam keadaan keseluruhan, matlamat tersebut akan 3000 ia menjadi sangat sukar?


Profesional industri bas yang jelas, mengikut akhir tahun lepas, Kementerian Kewangan dan Kementerian lain empat bersama dikeluarkan andquot; di pelarasan kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan penggunaan noticeandquot dasar subsidi kewangan; (2017 tenaga penumpang kereta subsidi standard baru) elektrik tulen bas subsidi kewangan turun, seperti lebih 10 meter bas elektrik tulen Basikal maksimum subsidi adalah hanya 30 juta, menurun 40%. Di samping itu, subsidi baru standard juga menyediakan jumlah subsidi tempatan tidak boleh melebihi 50% subsidi Basikal kerajaan pusat.


Orang dalam industri berkata bahawa apa-apa pengurangan ketara dalam piawaian subsidi, cepat akan membawa pada tahun 2017 runtuh pengeluaran bas elektrik tulen September di seluruh negara. Di samping itu, pada bulan Januari Kementerian industri dan bilangan Sijil menunjukkan bahawa bulan pengeluaran bas elektrik yang tulen adalah 31 sahaja.


Dalam situasi ini, Shenzhen tahun ini untuk dapat lulus perolehan kira-kira 3,000 bas elektrik tulen?


andquot; dalam subsidi tempatan, kita juga mesti selaras dengan standard Kebangsaan untuk menguatkuasakan dengan tegas, tetapi pada separuh kedua kenderaan operasi boleh dipertimbangkan untuk memberi subsidi beberapa. Operasi pengangkutan dan kenderaan sosial, sendiri bergantung pada kewangan tempatan, kerugian dan tempat, kewangan itu sendiri akan memberi subsidi. andquot; Lu Xiangzhen berkata demikian.


100% electricization bas Shenzhen mengambil masa hanya 6 tahun


Jika pelan disiapkan mengikut jadual, Shenzhen harus bas pertama semua tulen elektrik bandar, tapi mula dengan bukanlah terawal, dan tahun lewat daripada proses promosi boleh ditakrifkan sebagai andquot; ranjau dan turns.andquot;


Pada tahun 2013, Bilakah temuduga dengan Xiangzhen Lu, maklumat adalah, Shenzhen untuk mempromosikan tulen bas elektrik bermula lewat, dari awal 2012 penghantaran Kumpulan sahaja, tetapi pada tahun mencapai skala 1253. Ini menjadikan, Shenzhen tahun 2012 hampir menjadi promosi domestik tulen bas elektrik bilangan bandar-bandar.


Walau bagaimanapun, selepas 2012, Shenzhen, set asal 1,000 bas elektrik tulen setiap rancangan telah tidak dilaksanakan seperti yang dijadualkan. Dari 2013 pada penghujung Ogos 2015, ini hampir tiga tahun, Shenzhen tidak lagi telah menaiki bas elektrik tulen, yang sebab-sebab yang tidak didedahkan kepada umum.


Sehingga September 2015, Shenzhen sekali lagi memasuki bas elektrik tulen memajukan lorong yang penuh. Dari September 2015 hingga akhir 2016, Shenzhen tiba-tiba menambah kira-kira 9,000 bas elektrik yang tulen. Pada akhir 2016, Shenzhen mempunyai sebuah bas elektrik tulen lebih daripada 10,000 kenderaan dalam operasi jalan.


Kata PENUT up


Jika yearand ini #39; s pelan dapat berjaya disiapkan, saya percaya bahawa Shenzhen bas pertama semua bandar elektrik tulen, masa depan akan muncul kedua, andquot yang ketiga; busandquot elektrik tulen 100%; Bandar?


Kuasa contoh adalah tidak terhingga.