Pasaran bateri litium Sanyuan keluar yang boleh merampas initisiatif?

- Feb 15, 2017-

Dengan pengenalan dasar tenaga yang baru kenderaan subsidi, ternary bateri atau akan membawa pertumbuhan pesat. Oleh itu, perusahaan bateri litium yuan tiga menjadi kedudukan penting dalam susun atur strategik, pelbagai perusahaan litium dalam dan luar negeri secara aktif mengembangkan projek bateri tiga yuan untuk merebut pasaran pembinaan berkongsi.

Permintaan bateri ternary peningkatan potensi pasaran

Di dalam dasar berasaskan, baru tenaga kenderaan pasaran struktur semasa perubahan, tenaga kereta penumpang baru, baru kenderaan tenaga beransur-ansur meningkat nisbah kereta penumpang tenaga baru, kenderaan tenaga baru terutamanya untuk tiga yuan yang berasaskan bateri. Adalah dijangka bahawa permintaan masa hadapan ternary bateri, akan menunjukkan satu trend pertumbuhan pesat. Menurut kereta penumpang tersebut di atas dan pengeluaran kenderaan khas ramalan, andaian EV dan PHEV kereta penumpang memerlukan purata 22KWh setiap bateri, purata kenderaan elektrik adalah 18KWh sesaham, ia dijangka pada 2018 akan memerlukan tiga yuan bateri akan melebihi 49GWh. Dari 2015 kuasa litium bateri pengeluaran komposisi, bateri litium besi fosfat menyumbang sehingga 69% atau lebih. Mengikut ramalan, walaupun menjelang 2018, pengeluaran bateri ternary akan menjadi lebih daripada kesan besi, sehingga 36.50GWh, masih sukar untuk memenuhi permintaan hiliran.

naik taraf sistem 2017 kuasa bateri akan diserlahkan dalam bidang yuan tiga bateri litium, nikel yang tinggi ternary / silikon katod sistem akan tahun 2017 fokus pembangunan dan pengeluaran perniagaan. Malah, 2016 nikel tinggi bateri ternary penyelidikan dan pembangunan serta pengeluaran telah andquot; trend.andquot kebakaran prairie; Berbanding dengan litium besi fosfat dan rendah nikel ternary bahan, bahan ternary nikel yang tinggi disebabkan oleh peningkatan nisbah nickel, di dalam tenaga daripada kelebihan yang lebih besar. Nikel tinggi taip NCA (aluminium kobalt nikel), NCM622 dan NCM811 ternary kuasa bateri adalah paling penting ke arah pembangunan. Oleh itu, titik penyelidikan (SPIR) ramalan, harga bahan ternary 2017 akan meningkat dengan ketara, kadar pertumbuhan dijangka akan melebihi 20%.

Perusahaan bateri litium bateri ternary untuk menjadi kedudukan penting dalam kedudukan yang strategik

Mengikut anggaran, bateri ternary 2020 permintaan sehingga 55.4GWh (termasuk kereta penumpang) atau 50.5GWh (tidak termasuk kereta penumpang), berbanding dengan pertumbuhan 2015 sebanyak 11.6 kali atau 10.5 times. Pada masa ini, bateri tiga yuan telah menjadi kedudukan penting dalam susun atur strategik perusahaan litium. Walaupun separuh pertama tahun lepas disebabkan oleh andquot di; banandquot bateri yuan tiga; dasar, perusahaan litium mempunyai tiga yuan dalam pengeluaran bateri untuk mengambil sikap yang konservatif, melambatkan projek bateri ternary kelajuan. Walau bagaimanapun, sejak diumumkan Kementerian industri andquot di; automotif kuasa bateri industri standard conditionsandquot; Direktori (Kumpulan keempat) dalam perusahaan 32 mempunyai 21 perniagaan perniagaan utama bagi bateri tiga yuan, diikuti andquot; liftedandquot bateri yuan tiga; dan tenaga kenderaan subsidi dasar Double impak baru, syarikat-syarikat domestik dan asing litium mempunyai susun atur pasaran bateri tiga yuan, merebut bahagian pasaran bateri tiga yuan.

BYD

BYD adalah worldand #39; s yang kedua terbesar dan pengeluar bateri kuasa terbesar, telah menegaskan di laluan teknikal litium bateri fosfat besi, adalah worldand di #39; s litium besi fosfat bateri peneraju teknologi. Sekarang BYD juga mula secara besar-besaran susun atur bateri litium tiga yuan, menurut BYD Timbalan Setiausaha Li Qian berkata, BYD akan memperluaskan masa depan Sanyuan litium bateri susun atur, 10GWh kapasiti bateri BYD dijangka 2016 2017 baru tiga sel bateri 5-6GWh.

Ningde era

Ningde era telah bertekad untuk memperkenalkan lebih cepat, lebih selamat, lebih cekap produk inovatif dan teknologi. Di samping itu berpuasa boleh dicas semula bateri, dalam ketumpatan tinggi tenaga bateri, Ningde era perancangan teknikal 2020 sebelum ketumpatan tenaga bateri untuk melakukan 300Wh / kg, tahun 2025 kemudian, ada lagi untuk meningkatkan ketumpatan tenaga daripada rancangan. Ningde era, seseorang bertanggungjawab memberitahu media, Syarikat litium besi fosfat dan kapasiti ternary yang menyumbang kira-kira 2:1, dalam tempoh dua tahun akan datang akan secara beransur-ansur cenderung kepada 1: 1.

Kwok Hin berteknologi tinggi

Hi-Tech Xuan Guo untuk mencapai strategi pemindahan, memaksa yuan tiga bateri litium, dikeluarkan pada 15 Disember 2016 pengumuman, Syarikat bercadang untuk 31.18 yuan / berkongsi harga terbitan, lapan tertentu bukan awam terbitan saham-saham tidak melebihi 115 juta, jumlah dana yang perlu dibangkitkan tidak melebihi 3.6 bilion, derma akan melabur dalam projek-projek perindustrian bateri litium berkuasa tinggi generasi baru.

Untuk mengumpul dana untuk melabur dalam projek ini ialah, Hefei Guoxuan Tahunan output projek perindustrian bateri litium berkuasa tinggi 600 juta Ah, Qingdao Guoxuan Tahunan output projek perindustrian bateri litium berkuasa tinggi 300 juta Ah, Nanjing Guoxin Tahunan output projek-projek industri bateri litium 3 bilion-tinggi-kuasa dan pengeluaran tahunan sebanyak 10,000 tan bahan katod ternary tinggi-nikel dan 5,000 tan projek-projek perindustrian yang ketara berasaskan silikon katod , dengan pengeluaran tahunan unit 210,000 (set) kenderaan tenaga baru yang mengecas kemudahan dan kunci projek Bahagian sifar, dengan pengeluaran tahunan set 200,000 kenderaan elektrik enjin kawalan sistem pembinaan projek, Kejuruteraan projek penyelidikan seperti pembinaan.

Dalam pembinaan ini pelaburan Hefei, Qingdao, Nanjing, sejumlah 1.2 bilion Ah berkuasa tinggi litium bateri pengindustrian projek, kereta penumpang tenaga baru Sanyuan bateri litium akan menduduki bahagian penting untuk, dan tahunan untuk keluaran bahan ternary katod nikel 10,000 tan tinggi dan 5,000 tan bahan berasaskan silikon katod industri dan projek-projek lain akan dipadankan dengan bateri litium ternary 5Gwatt.

Seterusnya, Syarikat Qingdao Negeri Xuan berteknologi tinggi dengan pengeluaran tahunan 1GWh yuan tiga litium bateri barisan pengeluaran secara rasminya memulakan operasi, pengeluaran pengeluaran tahunan 1GWh yuan tiga litium bateri barisan pengeluaran dihasilkan oleh bateri litium yuan tiga kuasa tenaga yang tinggi akan direka untuk kenderaan tenaga baru Beiqi.

Integrasi Cheng Fei

29 Disember, Chengfei bersepadu pengumuman bahawa China litium penerbangan (Jiangsu) Co., Ltd. bercadang untuk memulakan fasa kedua projek pembinaan Taman industri. Skala pelaburan keseluruhan projek adalah yuan 4373.4 juta, pembinaan pengeluaran tahunan sebanyak 5 bilion watts barisan pengeluaran bateri litium-ion ternary penting.

Kobalt Huayou

Kobalt Huayou, sebuah syarikat subsidiari milik penuh Quzhou Huayou kobalt baru bahan Co., Ltd. pada 2 September 2016 dan Zhejiang 1000 penggabungan dan pemerolehan dana pengurusan Co., Ltd. dan unit-unit lain untuk melengkapkan Quzhou Huahai baru tenaga teknologi industri ekuiti pelaburan perkongsian (perkongsian terhad) perjanjian perkongsian dan menandatangani perjanjian tambahan, yang bersama-sama akan ditubuhkan Quzhou Huahai baru tenaga teknologi industri ekuiti pelaburan perkongsian (perkongsian terhad) , dengan tujuan untuk pelaksanaan companyand #39; s strategi pembangunan tenaga baru. Penubuhan industri tenaga baru dana Huahai, akan khas untuk melabur dalam projek Quzhou Huahai baru tenaga Technology Co, Ltd, projek terutamanya untuk membina barisan pengeluaran pelopor ternary.