Pemulihan kuasa bateri Lithium-ion sisa: Peluang dan cabaran wujud bersama-sama

- Nov 02, 2016-

Merujuk kepada bateri, mula-mula kita fikirkan adalah isi rumah membuang bateri dan sisa lead-asid bateri. Selama ini, bateri litium-ion kuasa sebagai satu permulaan baru adalah dengan harga yang berpatutan.

Adalah difahamkan bahawa pemulihan bateri litium-ion buangan mempunyai nilai yang lebih tinggi. Sebagai contoh yang paling biasa litium kobalt oksida bateri mengandungi cobalt, copper, aluminium, besi dan lain-lain logam, di mana rahmat kobalt kira-kira 15%. Kobalt sumber China, permintaan pasaran, hanya boleh diimport dari luar negara, untuk mendapatkan semula bateri lithium-ion yang boleh mengurangkan keadaan ini. Data menunjukkan bahawa jika sisa lithium bateri boleh sepenuhnya pulih pulih 240 Tan kobalt setahun, hanya satu ini bernilai lebih daripada 40 juta. Sebagai contoh sisa kandungan nikel pada bateri nikel-logam hidrida sehingga 30% ~ 50%, kandungan kobalt adalah kira-kira 2% ~ 5%, kandungan 5% ~ 10%, mempunyai nilai besar.

Dan kami untuk membawa sisa bateri, litium bateri yang dibina menyemakkan, perbezaan norma untuk pulih digunakan keras daripada besar. Teknologi sisa litium-ion bateri di belakang dan tidak senonoh, kami-pengilang bahan bateri lithium-ion, rumusan yang tidak sama. Di samping itu, pemulihan langsung dari sisa litium bateri katod dan tinggi nilai maklumat seperti maklumat adalah sukar, ia adalah sukar kepada nilai perniagaan secara langsung.

Pelapis pakar menghabiskan bateri lithium-ion menggunakan bateri litium-ion tenaga kuasa Kereta, beberapa tahun tidak kepada spesifikasi dan kemudiannya digunakan sebagai kuasa dinamik. Pelapis boleh didapati secara teori, tetapi sebagai dinamik kuasa vokasional dan kerjaya pendek norma seragam untuk menyimpan tenaga, daya maju sekarang tidak.

Bateri Lithium-ion yang dipulihkan untuk kegunaan walaupun menghadapi banyak kesukaran, tetapi juga bersama-sama dalam menghadapi peluang-peluang yang pernah berlaku sebelum ini.

Pertama, Pusat Penyelidikan Teknologi kereta Cina bercerita bahawa menjelang tahun 2020, jumlah kumulatif sah kuasa bateri kereta elektrik di China akan mencecah 120,000 tan ~ 17 pelan. Bateri lithium sisa pulih untuk digunakan dengan lebih luas daripada kedai-kedai.

Dasar yang kedua, negara yang disokong pada bateri lithium-ion pulih untuk digunakan sebagai kesan menggalakkan infiniti. Seawal seperti 2012 di bawah Majlis Negeri mengeluarkan rancangan pembangunan industri kereta elektrik penjimatan tenaga dan baru (2012-2020), menekankan keperluan untuk membangunkan bateri pemulihan menggunakan pendekatan pengurusan, mewujudkan Lata penggunaan bateri dan pemulihan sistem pengurusan.


Sepasang:Berat bateri Seterusnya:tidak