Harga sel bateri litium To Go Up 2H/2017

- Jul 26, 2017-

Pasaran global untuk bateri litium menyaksikan kenaikan harga purata sebanyak 15% hingga 25% untuk sel-sel bateri pada separuh pertama 2017 berbanding dengan separuh kedua tahun 2016, kata EnergyTrend, iaitu satu bahagian TrendForce.

Peningkatan ini terutamanya disebabkan oleh harga kobalt yang memukul setinggi lima tahun. Pergi ke dalam separuh kedua tahun 2017, cergas harga di pasaran kobalt dijangka akan mula meratakan. Di sisi lain, permintaan yang bermusim dalam tempoh yang sama akan memacu pasaran bateri yang digunakan dalam kenderaan elektrik x (atau xEV, yang termasuk elektrik dan bateri kenderaan elektrik hibrid). Projek-projek EnergyTrend yang harga sel bateri secara purata akan meningkat sebanyak kira-kira 10% pada suku ketiga ini berbanding dengan suku sebelumnya dan akan terus berada di aliran menaik yang beransur-ansur melalui suku keempat.

Lu duff, Pengurus Kanan penyelidikan EnergyTrend, menegaskan bahawa banyaknya kenaikan harga berbeza mengikut jenis bimbit. Bagi sel-sel selenium, bahan katod mereka paling biasa adalah nikel mangan kobalt (NMC). Kira-kira 15% daripada kos NMC adalah berdasarkan kandungan cobalt. Sel-sel polimer, sebaliknya, terutamanya menggunakan litium kobalt oksida (LCO) sebagai bahan katod mereka. Kobalt akaun kira-kira 50% daripada kos LCO. "Seperti trend harga kobalt memanjat ke tempat yang tertinggi dalam tempoh lima tahun, harga polimer sel-sel daripada pembekal Cina turut meningkat sebanyak lebih daripada 20% di pasaran di seluruh dunia ini suku kedua berbanding suku pertama," kata Lu.

Lu menjangkakan permintaan bagi kobalt akan berada dalam permintaan yang tinggi dalam pelbagai sektor dari industri aeroangkasa yang lebih maju untuk pembuatan produk pengguna biasa. Walau bagaimanapun, pertumbuhan permintaan yang paling ketara bagi logam akan datang dari pasar xEV. Permintaan untuk xEV bateri telah besar melompat, berikutan Tahunan pertumbuhan kadar peningkatan daripada 30% pada tahun 2015 kepada 35% pada 2016. China, yang merupakan pasaran utama xEV, mempunyai bateri xEV unjuran permintaan 32 jam gigawatt pada tahun ini, yang mewakili pertumbuhan tahunan yang dianggarkan sebanyak 40% daripada angka tahun 2016 di 23 jam gigawatt. EnergyTrend menjangkakan pertumbuhan permintaan yang stabil untuk xEV bateri di China dan pasaran-pasaran lain di seluruh dunia dalam tempoh beberapa tahun, dengan setahun global dari tahun 2016 untuk 2020 mencapai 15%.

1500691760659066513.png