Battery Power In The Permohonan Kenderaan Baru Tenaga Prestasi

- Feb 15, 2017-

Pada 2016, dalam dasar negara dan kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan penggunaan proses untuk mempercepatkan memandu, didorong oleh permintaan bateri China untuk peningkatan besar. Kepada BYD, China Lithium Aviation, Guoxuan Hi-Tech, kuasa Allah, perisian PPBK dan perusahaan lain sebagai wakil perniagaan kuasa bateri dalam negeri, melalui pengembangan pelaburan, inovasi bebas, kapasiti pengeluaran dan kualiti produk telah meningkat dengan ketara, tetapi daya saing yang komprehensif masih perlu dipertingkatkan ini dengan lebih banyak syarikat kuasa bateri antarabangsa mula melabur di China untuk membina kilang-kilang, syarikat-syarikat kuasa bateri tempatan akan menghadapi tekanan persaingan yang lebih besar, oleh itu, dalam negeri pengeluar bateri kereta teknologi penyelidikan dan pembangunan dan perindustrian kemajuan lebih banyak usaha.

Pengenalan kepada bateri kuasa yang sama

Pada masa ini dalam sumber kuasa kenderaan, terdapat empat laluan utama teknikal: bateri lithium-ion, sel-sel bahan api hidrogen, kapasitor super dan Bateri aluminium udara. Bateri lithium-ion, super kapasitor dan sel bahan api hidrogen telah digunakan secara meluas, dan bateri aluminium udara masih dalam peringkat kajian makmal. bekalan tenaga, bateri lithium-ion, kapasitor super untuk kenderaan elektrik tulen, tetapi keperluan untuk mengecas luar, dan kenderaan sel bahan api hidrogen memerlukan hidrogen pengisian luaran, bateri aluminium udara perlu menambah aluminium dan elektrolit. Buat masa ini, bateri lithium-ion pada masa akan datang untuk tempoh masa yang panjang atau untuk menduduki pembangunan utama ruang.


bateri Lithium juga cara mereka sendiri

Dari segi bateri kuasa, pada masa ini, bateri lithium pertigaan dan Bateri litium fosfat besi dan Bateri lithium titanate dalam bidang kenderaan elektrik mempunyai aplikasi.

Sebagai tiga yuan lithium ketumpatan kapasiti bateri, kehidupan agak perbatuan panjang, harga kereta tempatan telah beralih kepada penggunaan tiga yuan litium bateri, termasuk Beiqi, BYD, JAC dan sebagainya. Tetapi tiga yuan litium bateri adalah keselamatan miskin, miskin rintangan suhu tinggi, hidup miskin dan kekurangan yang lain, 2016 awal, juga Kementerian Perindustrian dihentikan, digantung tiga yuan bas litium bateri dimasukkan ke dalam kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan penggunaan disyorkan direktori model.

Berbanding dengan bateri tiga yuan, litium besi fosfat bateri, disebabkan oleh prestasi keselamatan, prestasi suhu tinggi, ringan dan kelebihan yang lain, lebih dan lebih aktif dalam pasaran bas elektrik. Tetapi kerana prestasi suhu yang rendah, ketumpatan paip bahan katod dan kecacatan lain, dalam mikro-bateri tidak mempunyai kelebihan.

Terdapat juga bateri, kerana penghargaan Gree Dong Mingzhu Zhuhai Yinlong dan sokongan, membuat bateri lithium titanate ke dalam pandangan orang ramai.

bateri litium titanate juga bateri litium dalam kehidupan yang paling lama, keselamatan tertinggi bateri. Kitar hidup, biasa bateri lithium-ion adalah kira-kira 1,000 hingga 2,000 kitaran, lithium titanate adalah 30,000 kitaran, adalah bekas 15 kali. Tetapi bahan bateri mempunyai kelemahan semula jadi, ketumpatan tenaga yang rendah, dan beberapa tahun kebelakangan ini sokongan dasar negara dikaitkan dengan perbatuan, ketumpatan tinggi tenaga bateri yang lebih disukai oleh polisi. Menurut dasar subsidi terkini akan ditandatangani bagi bateri cepat-charge mempunyai keperluan bebas, oleh itu, pakar-pakar industri spekulasi bahawa litium bateri titanate masa depan akan menyambut pembangunan musim bunga. Zhuhai Yinlong telah menguasai teknologi lithium titanate teras yang terbaik di dunia, untuk mengatasi industri yang diiktiraf "lima isu-isu" untuk mencapai 6 minit bayaran cepat, rintangan kepada suhu yang luas, 30 tahun hidup kitar semula, jangan api dan ciri-ciri cemerlang yang lain. Dan Yin Long kini sedang mengkaji melalui gabungan bateri lithium titanate dan sel-sel bahan api untuk menyelesaikan masalah-masalah perbatuan kenderaan tenaga baru.

Status pembangunan Industri Kuasa Asing Battery

Pada masa ini, Jepun dalam bidang peneraju teknologi bateri lithium-ion, telah dibangunkan untuk 2030 pelan pembangunan, sistem untuk menguruskan topik penyelidikan dan pembangunan untuk mengekalkan kepimpinan jangka panjang, Panasonic, NEC, Sony dan syarikat-syarikat lain yang terkenal telah membina besar lithium-ion berskala barisan pengeluaran bateri. bekalan LG Chemical Korea Selatan bateri litium telah mendorong lebih daripada 300,000 kenderaan elektrik di jalan raya, Samsung SDI telah menjadi pembekal kuasa bateri yang terkemuka di dunia, menyediakan bateri untuk BMW, Fiat, Ferrari dan sebagainya.

Beberapa tahun yang lalu, pentadbiran Obama meluluskan pakej rangsangan ekonomi yang akan memperuntukkan $ 2 bilion untuk menyokong pembangunan automotif industri bateri lithium-ion Amerika Syarikat. Tesla dan Panasonic bersama membina sebuah $ 2 bilion super kilang bateri lithium-ion di Nevada The

Amerika Syarikat telah membangunkan laluan penyelidikan dan pembangunan kuasa bateri, termasuk litium logam, aloi silikon dan bahan-bahan lain sebagai bahan negatif, voltan tinggi, udara, sulfur sebagai struktur baru yang positif bateri, dan bateri kuasa sistem bukan litium. Dengan perkembangan pesat industri automotif tenaga baru China, lebih banyak perusahaan bateri kuasa asing di China untuk melabur dan membina kilang-kilang. Samsung SDI, LG Chemical telah di China, Xi'an dan Nanjing, pengeluaran kilang usahasama, kilang Panasonic Dalian adalah di bawah pembinaan, Bosch dan SK juga merancang untuk membina kuasa bateri kilang di China.

Status Pembangunan Perindustrian Negeri Kuasa Bateri

projek penyelidikan bateri lithium-ion China telah menjadi "863" projek-projek utama, selepas lebih 20 tahun sokongan yang berterusan, kebanyakan bahan untuk mencapai penyetempatan, dari tempoh mengejar untuk pembangunan serentak tempoh peralihan, jumlah tempatan kapasiti di dunia, Menyokong demonstrasi kenderaan tenaga baru China untuk menggalakkan.

(1) elektrod positif menggunakan bahan fosfat besi litium, elektrod negatif menggunakan bahan grafit, yang dibangunkan 50Ah jenis tenaga bateri, ketumpatan tenaga mencapai 136.6Wh / kg, ketumpatan kuasa mencapai 1101W / kg; maju tenaga 20Ah dan jenis kuasa bateri, ketumpatan tenaga mencapai 106.5 H / kg, ketumpatan kuasa 1119W / kg.

(2) katod menggunakan spinel litium oksida mangan, nikel kobalt mangan mixed material pertigaan, anod menggunakan bahan-bahan grafit buatan, penyelidikan dan pembangunan fleksibel bateri tenaga pembungkusan 25Ah, ketumpatan tenaga 162Wh / kg; tenaga maju 35Ah dan kuasa kedua-dua bateri, ketumpatan Tenaga 135Wh / kg.

(3) katod yang diperbuat daripada bahan pertigaan nikel-kobalt-mangan. Elektrod negatif mengamalkan grafit semulajadi / buatan mikrosfera grafit / mesocarbon dan bahan-bahan lain. 10, 15, 20, 28, 30, 45Ah bateri kuasa dibangunkan mempunyai ketumpatan tenaga 180Wh / Kg; dibangunkan 2.6Ah18650 bateri silinder, ketumpatan tenaga 200Wh / kg.

Dalam teknologi integrasi sistem dan keupayaan untuk membuat kemajuan dan kejayaan yang lebih besar. Ketumpatan tenaga daripada sistem kuasa bateri menggunakan litium besi fosfat bahan mencapai 90Wh / kg, dan ketumpatan tenaga sistem kuasa bateri dengan bahan pertigaan (18650 bateri kuasa silinder) mencapai 110Wh / kg.

Dalam penyelidikan teknikal yang berpandangan ke hadapan, orang Cina Akademi Sains program perintis untuk menyokong institut penyelidikan yang dibangunkan ketumpatan tenaga lebih daripada 300Wh / kg sampel bateri lithium-ion dan kepadatan tenaga yang lebih daripada sampel bateri lithium-sulfur 500Wh / kg, tetapi petunjuk prestasi kitaran hidup dan keselamatan Perlu meningkatkan lagi.

Pada masa ini, China telah membentuk rantaian industri bateri lithium-ion yang lengkap termasuk bahan utama mentah (positif, negatif, diafragma, elektrolit, dan lain-lain), bateri kuasa, integrasi sistem, aplikasi demonstrasi, kitar semula, peralatan pengeluaran, penyelidikan asas dan Sistem pembangunan , menguasai reka bentuk formula kuasa bateri, reka bentuk struktur dan proses pembuatan teknologi, barisan pengeluaran dari juruterbang separa automatik untuk automatik sepenuhnya peralihan teknologi pembuatan berskala besar.

Dalam susun atur industri, China telah membentuk Pearl River Delta, Yangtze River Delta, rantau Plains Pusat dan rantau Beijing-Tianjin-Hebei yang terdiri terutamanya daripada empat kuasa kawasan perhimpunan industri bateri. Menurut statistik, terdapat hampir 100 syarikat kuasa bateri untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan bateri kuasa dan kerja industri, hampir 100 bilion yuan pelaburan modal industri, pembentukan hampir 40GWh kapasiti pengeluaran tahunan, penyelidikan dan pembangunan teknologi, kemajuan perindustrian ketara , berkesan menyokong tenaga baru perkembangan pesat industri kereta. Masa depan trend pembangunan kuasa bateri kenderaan

2020, fasa menaik taraf teknologi. bateri lithium-ion yang baru untuk mencapai perindustrian, berdasarkan tenaga lithium-ion bateri tenaga khusus tunggal untuk 350Wh / kg, tenaga dan kuasa kedua-dua bateri kuasa daripada tenaga 200Wh / kg. Kuasa bateri untuk mencapai pembuatan pintar, prestasi produk, meningkatkan kualiti, kos dikurangkan dengan ketara, tulen ekonomi kenderaan elektrik dan kereta petrol tradisional adalah pada dasarnya sama, plug-in kereta hibrid ke peringkat permohonan popular.

2025, peringkat pembangunan industri. Baru teknologi kuasa bateri telah mencapai kemajuan yang ketara. pembangunan kuasa industri bateri dan tahap maju antarabangsa, pembentukan 2-3 dengan daya saing antarabangsa kukuh syarikat kuasa bateri berskala besar, bahagian pasaran antarabangsa sebanyak 30%. bateri keadaan pepejal, bateri litium-sulfur, bateri udara logam dan sistem baru yang lain terus membuat satu kejayaan dalam teknologi bateri, tenaga daripada 400Wh / kg.

2030, mat industri peringkat ure. Sistem baru untuk mencapai bateri praktikal, bateri daripada tenaga 500Wh / kg atau lebih, kos penurunan lagi; teknologi kuasa bateri dan pembangunan industri di peringkat antarabangsa yang terkemuka.

Masa depan untuk tempoh yang agak lama, penjimatan tenaga dan tenaga baru kenderaan China akan menjadi popular dalam aplikasi plug-in kereta hibrid, perusahaan elektrik tulen dan kenderaan tenaga baru sebagai tugas utama, tidak sabar-sabar untuk menjangkakan bateri kuasa untuk mengurangkan kos dan meningkatkan prestasi. Penyelidikan dan pembangunan bateri lithium-ion yang baru dan sistem baru bateri untuk meningkatkan tahap bijak bateri kuasa pembuatan, meningkatkan kaedah ujian pengesahan dan sistem standard, kedua-dua keperluan pembangunan tenaga dan kenderaan tenaga baru China, tetapi juga pembangunan China kuasa bateri tugas utama, dengan segera.