Lebih 300,000 Tan Bateri Sisa Setiap Tahun Pembuangan Bateri Kuasa Kitar Semula Bateri Elektrik Akan Kerosakan

- Jul 25, 2017-

"Saya tidak tahu di mana bateri ini, penjaja menerima, siapa harga kepada siapa." Baru-baru ini, di Wilayah Shandong, Weifang City People's Street, seorang peniaga kereta elektrik berkelajuan rendah, pemiliknya memberitahu pemberita. Di hadapan sejumlah besar bateri kuasa terbengkalai, bukan hanya orang biasa, bahkan industri juga bukan sebab mengapa sungai-sungai lama dan tasik.

Setiap tahun lebih 30 juta tan bateri membuang masalah pembuangan bateri kuasa untuk dipecahkan

Weifang City adalah kenderaan elektrik berkelajuan rendah terbesar China yang berkumpul, yang menjadikan Wilayah Shandong sebagai wilayah penghasilan kenderaan elektrik berkelajuan rendah terbesar di negara ini, kedai ini hanya Weifang City People's Street ukuran, jenama banyak pengedaran kenderaan elektrik berkelajuan rendah kedai-kedai, kenderaan yang dijual kedai menggunakan bateri asid plumbum. Pada masa lalu, pengalaman menangani bateri yang digunakan, bos berkata pengguna boleh pergi ke kedai juga boleh pergi ke toko pembaikan jalan di tepi jalan, atau dijual langsung ke penjaja, tetapi sebagai bateri, tidak tahu.

"Bateri lama kira-kira 100 yuan diskaun. Pengilang tanpa mengira, akan ada sisa untuk ditutup." Sumber itu berkata. Dan dalam jarak jauh dari kehidupan jalanan tidak jauh dari Campbell Street, terdapat hubungan langsung dengan pengeluar untuk menubuhkan rangkaian kitar semula - Weifang pusat perkhidmatan kenderaan tenaga baru, terutamanya bertanggungjawab untuk Chery, daripada Devin, Redding tiga baru perniagaan automotif tenaga selepas- Termasuk penyelenggaraan, kitar semula bateri dan sebagainya. "Bateri rosak atau tamat tempoh, pemilik boleh datang ke sini, anda juga boleh menghubungi kami untuk melakukan perdagangan, kami akan menghantar bateri kepada pengeluar." Pusat perkhidmatan kenderaan tenaga baru Weifang, seorang yang bertanggungjawab kepada pemberita. Menurut orang yang bertanggungjawab, dalam kitar semula bateri, mereka adalah beberapa jenama rangkaian Weifang. Weifang juga menetapkan titik kitar semula bateri menengah yang lebih kecil, laman-laman ini akan dikitar semula ke bateri kembali ke rangkaian, dan kemudian dengan rangkaian cawangan bertanggungjawab menghantar semula ke kilang.

Ke dalam kedai pembaikan tapak kitar semula, meja berdiri beberapa tanda di bawah "hari ke", "super Wei" kata kotak. "Kitar semula bateri tidak ceroboh, dan bahkan kotak harus menggunakan kilang itu untuk menghantar bateri baru ke kotak untuk dihantar, salah adalah baik-baik saja." Malah, tidak hanya "hari ke", "super Granville" dua syarikat, kuasa bateri semasa perusahaan Ningde era, Thornton dan bandar-bandar lain di negara ini secara perlahan-lahan mewujudkan rangkaian kitar semula bateri kuasa. "Weifang sepatutnya menjadi tempat paling formal di negara ini." Jurucakap perniagaan kereta elektrik tempatan memberitahu pemberita. Walau bagaimanapun, pemulihan secara beransur-ansur sistem pemulihan tidak sepenuhnya dimeterikan aliran bateri kuasa ke bengkel kecil jalan, tetapi untuk membentuk sistem pemulihan bateri di negara ini masih jauh untuk pergi. "Kekurangan pemulihan pasaran bateri asid pemacu, kebanyakan bateri sisa hidup di tangan peniaga individu." Seseorang yang biasa dengan perkara itu menegaskan.

Dalam bidang kitar semula bateri kuasa, bukan sahaja terperangkap dalam isu-isu pembangunan teknikal, serta perusahaan untuk mencerminkan "pendapatan kehilangan satu tunggal", pembangunan menjadi lingkaran setan. 1500867428572086167.jpg

300,000 tan bateri asid plumbum setiap tahun lambakan haram

"Lebih separuh daripada aliran bateri asid plumbum tahunan ke tangan penjaja." Dalam temu bual dengan pemberita, industri tenaga litium baru China, Sidang Kemuncak Antarabangsa jawatankuasa penganjur Setiausaha Agung Yuqing berkata. Sebagai pengeluar terbesar negara bateri asid plumbum, hari pengerusi kumpulan tenaga Zhang Tianren pemulihan bateri perennial, masalahnya adalah sakit kepala. "Dalam pengeluaran tahunan China sebanyak 3.3 juta tan sisa bateri asid plumbum, perkadaran kitar semula rasmi kurang daripada 30%." Sepanjang dua sesi tahun ini, Zhang Tianren berkata dalam temu bual dengan pemberita. Sebagai wakil Kongres Rakyat Kebangsaan, Zhang Tian Ren telah bertahun-tahun dalam dua sesi semasa pembaikan kekacauan kitar semula bateri kuasa, yang dicadangkan untuk mengukuhkan cadangan pengawalan bateri asid plumbum. Jadi, baki 70% - adalah bateri asid plumbum percuma di luar sistem kitar semula rasmi? "Kebanyakan bateri asid plumbum mengalir ke jalan-jalan penjaja di tangan pengendaliannya agak mudah dan kasar, terus ke asid bateri ke bawah, hanya untuk mengekalkan plat plumbum yang paling berharga, dan kemudian menjual plumbum kepada Pelupusan perusahaan haram. "Dalam Puritan kepada wartawan. Cara mengitar semula ini bukan sahaja menyebabkan pembaziran sumber utama, kerugian cukai, kesan terhadap alam sekitar adalah sangat besar.

Dan Weifang penduduk tempatan tidak mahu tahu nama itu juga memberitahu pemberita bahawa beberapa tempat bengkel kecil yang menyalahi undang-undang dan juga jongkong utama yang dibuang ke dalam relau terbuka, kebakaran dibakar, di mana-mana akan terapung hitam dan kelabu. "Dalam beberapa tahun yang lalu tidak berani untuk menangani perkara ini, tetapi diam-diam masih banyak."

Penggunaan tiga "non" peleburan perusahaan yang menyeluruh kadar penggunaan adalah rendah, secara amnya hanya 80% hingga 85%, tertinggi tidak lebih daripada 90%, mengakibatkan negara setiap tahun kira-kira 160.000 tan memimpin dalam proses peleburan haram hilang, kerugian cukai tahunan China 15 bilion yuan. "Zhang Tian Ren berkata, dan banyak petunjuk dalam hal tidak ada pengawasan, aliran udara, air, tanah dan sumber lain yang tidak terkawal.

Menurut Zhang Tianren tahun ini, gerakan "dua sesi" yang dikemukakan oleh maklumat itu, sehingga tahun 2015, pengeluaran bateri asid plumbum China mencapai 224 juta KVAh, pengeluaran bateri asid plumbum juga mencapai 3,3 juta ton. Dumping bateri asid plumbum semakin meningkat tahun demi tahun. Menurut bateri pelan "tiga belas lima", lima tahun akan datang, pengeluaran bateri utama China akan mencapai 35 juta KVAh.

Jadi, mengapa ada saluran formal, tetapi bengkel kecil masih dapat mengembalikan sistem pemulihan rasmi? Apakah daya tarikan bengkel kecil? "Dalam pengambilalihan bateri sisa, kita secara amnya melalui cara perdagangan untuk mendapatkan bateri lama apabila kita membeli kepada pengguna biasa, ini bukan undi cukai, tetapi dibuat untuk dijual semula produk untuk membayar VAT. Antara 20% keuntungan kasar, cukai asas keuntungan bersih! "Seorang eksekutif perniagaan kitar semula bateri memberitahu pemberita.

Dia memanggil cukai, merujuk kepada Kementerian Kewangan, Pentadbiran Negeri Cukai pada 26 Januari 2015 bersama-sama mengeluarkan "pada pengumpulan penggunaan cat bateri pada notis" menyediakan: "dari 1 Februari 2015 dan seterusnya Semua jenis cukai penggunaan levi bateri (sebahagian pengecualian bateri), dalam pengeluaran, pemprosesan duti dan pautan import, kadar cukai yang dikenakan adalah 4%. "Antaranya, memimpin bateri sejak 1 Januari 2016 cukai penggunaan levi.

Pada pandangannya, ia disebabkan oleh bukan cukai, tiada perlindungan alam sekitar dan kemudahan pengeluaran lain, "bengkel kecil" itu sering dapat menarik harga beli yang lebih tinggi bagi penjual bateri yang digunakan. "Semakin besar syarikat itu, semakin kurang produktif, dan bengkel kecil hidup dengan baik." Pada masa ini, bateri asid plumbum mempunyai kadar kitar semula yang lebih tinggi kerana harga kitar semula pengeluar biasa akan lebih baik, tetapi Lain-lain seperti bateri lithium, dan sebagainya, kerana terdapat masalah teknikal, harga kitar semula akan menjadi agak rendah.

Zhang Tien-ren dalam gerakan "dua sesi" juga berulang kali mengemukakan cukai penggunaan bateri yang sedia ada di tempat yang tidak munasabah, dan secara terang-terangan "menyumbang kepada pemulihan tidak sah keupayaan pengeluaran mundur 'semula', tidak membantu dengan berkesan menyelesaikan asid plumbum yang sedia ada pencemaran alam sekitar industri bateri; Cukai penggunaan dan perlindungan perlindungan alam sekitar pada bateri asid plumbum pada masa yang sama, tidak memenuhi prinsip keadilan cukai nasional, juga menyebabkan levi berulang. "Beliau mencadangkan untuk mengecualikan atau membezakan asid plumbum cukai penggunaan. "Sembilan kementerian dan komisen nasional yang digabungkan dengan pengubahsuaian industri bateri asid plumbum, perniagaan bateri asid plumbum yang besar dalam sektor pengeluaran untuk menguatkan perlindungan alam sekitar, tetapi aspek kitar semula bateri dari undang-undang dan peraturan agak terhad, yang dapat tidak menghalang aliran bateri asid plumbum ke bengkel kecil "Dalam puritanisme itu. Pada tahun itu, China mengeluarkan industri bateri asid plumbum nasional, perlindungan alam sekitar dan pembetulan. Sejak itu, asal lebih daripada 4,000 pengeluar bateri asid plumbum, dan akhirnya ditahan kurang daripada 100. "Dengan peningkatan dalam kenderaan elektrik, pembaikan pautan kitar semula bateri kuasa akan berlaku." Suatu sumber industri menegaskan.

Kitar semula bateri "ais dan api"

Seperti yang disebutkan di atas, jika kita mengatakan bahawa aliran bateri asid plumbum ke bengkel kecil nasib masih ada, maka akan mengantar bateri lithium yang dibatalkan tidak dapat melepaskan dilema, dan keadaannya lebih buruk lagi. Difahamkan bahawa penggunaan kenderaan elektrik 5 hingga 7 tahun boleh dibatalkan, dan sejumlah besar yang dibatalkan dijangka bermula pada tahun 2018. Menurut ramalan China Automotive Research Research Center, menjelang 2020, jumlah bateri kuasa sekerap China akan mencapai 120,000 kepada 200,000 tan.

Perangkaan industri Pemulihan kobalt, nikel, mangan, litium, besi dan aluminium dari bateri sekerap akan melebihi $ 5.3 bilion pada 2018 dan lebih daripada $ 10 bilion menjelang 2020, pasaran bateri Lithium akan mencapai 25 bilion yuan. Pada masa ini, BYD, tenaga baru Beiqi, Chery dan lain-lain pengeluar kenderaan tenaga baru, Ningde era, daripada gram bateri, Green America, tenaga baru Thornton dan pengeluar bateri kuasa yang lain dan hari-hari kepada super Wei dan lain-lain perusahaan pengeluaran bateri asid plumbum , Kawasan kitar semula bateri telah menjadi susun atur.

Hunan Thornton New Energy Co, Ltd Pengerusi Wen Yibo kepada wartawan, saluran kitar semula semasa syarikat itu mempunyai tiga, termasuk rangkaian kebersihan negara, sistem pengedaran jalan kediaman, sumber-sumber yang boleh diperbaharui dalam talian dan luar talian dan rangkaian 4S platform rangkaian dalam talian Dan dalam bidang bateri ke BYD yang lebih awal, kemudian dibangunkan untuk satu set sistem kitar semula mereka sendiri.

"Kami bergantung pada kedai BYD 4S untuk sementara, sementara, dan pemulihan bersatu untuk titik pengumpulan BYD, industri teksi kita akan diklasifikasikan sebagai pelanggan yang besar, termasuk penyelenggaraan, pembaikan dan tumpuan khas yang lain, manakala titik tumpuan Dan kita akan status kitar semula bateri yang berlainan ke kilang yang sepadan untuk diproses. "Orang yang berkaitan BYD bertanggungjawab kepada wartawan Pemerhati Ekonomi. Tetapi di kawasan ini, masih terdapat kekurangan mandatori yang mengikat, terutamanya oleh promosi spontan perusahaan.

Pada masa ini, dalam pemulihan bateri kuasa kenderaan elektrik, penggunaan utama sistem tanggungjawab pengeluar utama, pengeluar kenderaan elektrik, pengeluar bateri kuasa dan penggunaan lata perusahaan pembuatan bateri, harus menanggung pengeluaran penggunaan sendiri kitar semula bateri utama utama tanggung jawab, membatalkan perusahaan kitar semula kereta harus bertanggung jawab untuk pemulihan kereta bekas pada kekuatan baterai. Tetapi bateri kuasa sekerap, keadaan tidak memaksa permintaan untuk kitar semula, OEM, kilang bateri, loji pembongkaran juga tidak menemui mod operasi yang sesuai. "Dalam perniagaan kitar semula yang sebenarnya, pengeluar struktur bateri yang berlainan berbeza, sistem bahan yang berbeza, yang membuat pemulihan sukar untuk meningkatkan kos dan kos pemulihan. Meskipun penggunaan pendekatan kitar semula yang bersepadu perlu ditangani, namun pendekatan ini sukar untuk pulih sepenuhnya. Kitar semula bateri yang baik, tetapi juga melalui sistem standard yang disatukan yang dicadangkan, piawaian bateri bersatu, dan meningkatkan kuasa untuk meningkatkan bidang teknologi kitar semula bateri kuasa asas. "kata Purple. "Dengan kerajaan melalui subsidi kewangan yang bersamaan untuk mempromosikan perusahaan tempatan yang sepadan untuk melakukan bandar untuk melakukan kitar semula bateri, akan dibentuk setelah skala pemilihan semula jadi dari pasar." Orang yang bertanggungjawab BYD ini adalah pendekatan yang lebih pragmatik.

Tetapi dalam teks gelombang pandangan, jalan subsidi kewangan tidak dapat dikekalkan, melalui pelarasan cukai kepada perusahaan formal untuk menerima lebih banyak bekalan bateri sisa adalah penyelesaian kepada masalah itu. Zhang Tian Ren juga mencadangkan agar Kerajaan harus membangun dan melaksanakan insentif kitar semula bateri kuasa. Sebagai contoh, kegagalan untuk memenuhi kewajipan sesuai dengan pelaksanaan kewajiban untuk menghukum perusahaan, perusahaan kitar semula baterai dan perusahaan kitar semula baterai sesuai dengan jumlah baterai, kapasitas, dll subsidi, pelaksanaan insentif pajak.