Subsidi tenaga baru bagi kereta penumpang susut sebanyak 40% untuk melihat pelaksanaan tawaran baru kepada kesan Auto pasaran di seluruh

- Jan 12, 2017-

Pusingan baru dasar subsidi telah secara rasminya dilaksanakan pada 1 Januari 2017, selaras dengan dasar subsidi baru untuk membeli kereta penumpang elektrik tulen dan kacukan plug-in untuk menikmati subsidi yang mempunyai darjat yang berbeza daripada penurunan, seperti penumpang elektrik tulen penurunan maksimum kereta 44,000 yuan.


Beijing, Shenzhen, Shanghai, beberapa utama pasaran Beiqi, SAIC Roewe, BYD dan Geely dan banyak 4S kedai jualan kakitangan lain memahami bahawa disebabkan oleh subsidi penurunan, dengan subsidi kerajaan tempatan apabila pelarasan tidak ditentukan, telah menjejaskan jualan biasa kenderaan tenaga baru.


Dalam kes ini, termasuk Beiqi, SAIC, Huatai, kacang dikenali dan lain-lain tenaga baru yang Syarikat automotif telah mengeluarkan berita rasmi mengumumkan pesta musim bunga tidak akan harga keseluruhan Jabatan untuk menstabilkan pasaran. Ini bermakna bahawa harga kereta akan memiliki beberapa juta yuan setiap kenderaan untuk menampung perbezaan.


Dan telah tidak lagi diberi sebuah pelan yang jelas untuk kereta harga, kerana ketidakpastian mengenai sama ada untuk sesuaikan harga. Dan kini hanya menerima tempahan atau pun bil, telah menjejaskan jualan biasa.


Dalam hal ini, industri ini percaya bahawa pelarasan dalam dasar subsidi tempatan telah tidak lagi diperkenalkan sebelum pasaran pada tahun 2017 akan mempunyai beberapa kesan jangka pendek, atau kemelesetan pasaran.


Terminal jualan reaksi berbeza-beza


Subsidi menurut 2016 itu, lebih daripada 250 km penumpang elektrik tulen kereta maksimum jumlah subsidi yuan 55,000, subsidi tempatan selaras dengan asas nisbah 1: 1, kemudian sebuah kereta penumpang elektrik tulen boleh subsidi 110,000 yuan, dan 2017 kepada 44,000 yuan, jumlah subsidi subsidi tempatan yang maksimum tidak boleh melebihi 50% dari negeri ini, yang dikira bahawa sebuah kereta penumpang elektrik tulen jumlah subsidi menurun 44,000.


Walaupun harga semasa kereta penumpang elektrik yang biasanya tinggi, pasaran terminal ini juga sangat sensitif kepada harga. Kereta beberapa ribu yuan kemerosotan adalah agak besar.


Di pasaran Beijing, sentiasa elektrik yang tulen berasaskan kenderaan. Beijing Huawang Chang industri automotif jualan dan perkhidmatan Co., Ltd. orang jualan besar dalam rangkaian Jurutera kanan berkata bahawa kerana harga kereta tidak diberi harga program ini, Semua model dijual mengikut harga asal, supaya jualan sementara stabil.


Tetapi program subsidi tertentu di Beijing akan mengikuti pelarasan tidak diketahui. Selepas pesta musim bunga ini dijangka harga kereta di Beijing di bawah subsidi tersebut dan kemudian membuat tindak balas.


Kakitangan jualan kedai Beijing Geely Automobile 4S berkata bahawa Geely kini adalah sebuah kenderaan elektrik yang tulen, kerana subsidi menolak sebab, harga kereta belum lagi diberikan program khas, Kedai 4S juga berani tidak rashly menjual.


Begitu juga, di Shanghai, SAIC dijanjikan sebelum pesta musim bunga tidak kenaikan harga, semasa SAIC Roewe hibrid pasang masuk jualan seperti biasa, beliawanis sama ada pelarasan selepas pesta musim bunga, 4S membeli-belah sisi, mengikut di sebelah Kereta, memberikan program dan harga, tidak mengenepikan kenaikan harga.


Di Shenzhen, sentiasa ke plug-in hybrid berasaskan BYDand #39; s plug-in kacukan dinasti Qin, Tang dan lain-lain model telah menjadi kuasa utama dalam jualan di pasaran Shenzhen.


Shenzhen BYD 4S yang pengguna, selaras dengan piawaian 2017 subsidi, subsidi maksimum sebanyak 24,000 yuan, jika Shenzhen tempatan jumlah subsidi yang tidak lebih daripada 50%, BYDand #39; s kereta hanya boleh menampung yuan 36,000 yang maksimum. Iaitu penurunan sebanyak kira-kira 40% ke atas jumlah subsidi sebanyak $ 61,500 pada 2016.


Adalah difahamkan bahawa, menurut bandaraya Shenzhen ketiga suku tahun 2016 subsidi tenaga baru memperkenalkan dasar-dasar, masalah semasa dalam 2017 subsidi tempatan yang akan diselaraskan dengan sewajarnya. Syarikat tidak memberi jawapan jelas kepada program ini.


Secara keseluruhannya, jangka pendek kerana banyak kereta utama harga untuk memilih sendiri sebahagian daripada jurang, pasaran masih dikekalkan tahap tertentu. Tetapi ini bukanlah satu penyelesaian kekal.


Bilangan kedai 4S, berkata pihak yang bertanggungjawab, sedang sementara mengekalkan harga sebelum pesta musim bunga adalah stabil, keadaan selepas pesta musim bunga tidak lagi ditentukan. Pada masa yang sama, bergantung pada kerajaan tempatan apabila memperkenalkan tawaran baru.


Jangka harga akan uplink akan harga tidak sementara jangka panjang


Sehingga kini, telah ada Beijing Auto, SAIC, Huatai, kacang dikenali dan lain-lain kenderaan tenaga baru, Syarikat mengeluarkan mesej rasmi, mengumumkan bahawa model keseluruhan garisan tidak akan kenaikan harga.


Sebagai contoh, beberapa hari yang lalu, Beiqi baru tenaga rasmi berkata kereta sebelum pengguna Spring Festival, dibiayai oleh dasar subsidi tenaga baru tenaga automotif Beijing yuan 44,000 ditangguhkan perbezaan, tidak lain berakhir pengguna. Pengguna masih boleh menampung terminal sebelum bersara harga runcit (tanpa promosi) untuk membeli produk-produk tenaga baru dari Beijing automotif.


3 Januari, SAIC juga membuatnya jelas bahawa syarikat yang akan menanggung sebahagian harga subsidi harga kereta. Dari segi Huatai juga mengatakan bahawa jumlah subsidi Huatai E200 bukanlah tinggi, pengeluar yang mempunyai keupayaan untuk membuat untuk subsidi selepas perbezaan untuk memastikan bahawa harga tidak meningkat.


Untuk BAIC di BYD, jumlah subsidi bagi ini jurang yang luas antara model, komitmen jangka panjang untuk memenuhi kos yang mengsubsidikan cerun, ada tekanan yang lebih jelas.


Terdapat banyak syarikat kereta penumpang yang akan melalui penyelidikan dan pembangunan serta pengoptimuman cara untuk mengurangkan kos pengeluaran, sementara teras elektrik dan bahagian-bahagian lain akan mengurangkan harga kawalan kos.


Secara amnya, pada masa ini, syarikat kereta penumpang tenaga baru yang Terjun ke dalam harga masalah. Khusus untuk peringkat pasaran, kebanyakan peniaga sedang terdapat beberapa kebimbangan untuk menerima tempahan berasaskan, dan tidak pula berani untuk menyimpan barang-barang jualan.


Pada masa yang sama banyak kedai 4S, berkata masa depan tidak mengenepikan harga Kereta, walaupun model-model baru untuk mengekalkan harga asal, tetapi kemungkinan harga kereta akan menjadi model baru, harga akan datang untuk mengurangkan penurunan mendadak dalam subsidi untuk membawa tekanan harga.


Di samping itu, menurut laporan media, untuk mengekalkan harga asal, 2016 yang standard untuk mendapatkan subsidi, 4S beberapa membeli-belah di New Deal sebelum pelaksanaan inventori kereta lebih awal pada kad yang baik, dan kemudian memindahkan kepada pengguna untuk membeli.


Daripada di atas, pelaksanaan tawaran baru, tanpa mengambil kira harga Kereta, atau pengendali saluran, bagaimana untuk mengurangkan subsidi yang dibawa oleh penurunan ketara kesan pasaran, memang satu masalah besar.