Mercom: VC Melabur US $ 480 Juta Dalam Penyimpanan Tenaga Bateri Separuh Pertama Pada 2017

- Jul 26, 2017-


Jumlah pelaburan simpanan tenaga yang berasal dari VC (modal teroka) membiayai lebih daripada dua kali ganda pada separuh pertama 2017 berbanding tahun lepas, laporan baru telah dijumpai.

Mercom Capital baru sahaja menerbitkan laporan siri pembiayaan dan penggabungan dan pengambilalihan (M & A) suku tahunan terkini, yang meliputi penyimpanan tenaga bateri, grid pintar dan kecekapan tenaga sektor.

VC dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini meletakkan hampir setengah bilion dolar (US $ 480 juta) menjadi syarikat simpanan tenaga , menghancurkan angka AS $ 179 juta yang dibangkitkan pada separuh pertama tahun 2016. Saiz urus niaga purata juga meningkat dengan ketara - angka H1 2017 datang dari 18 jumlah keseluruhan, manakala angka H1 2016 sebenarnya dari kolam yang lebih besar daripada 20 tawaran.

Begitu juga, Q2 2017 menunjukkan peningkatan besar dalam pembiayaan VC dari suku pertama tahun ini. Sejumlah besar AS $ 422 juta datang dari 10 tawaran. Sebaliknya, Q1 menyaksikan hanya US $ 58 juta yang dipam ke dalam lapan tawaran.

Sementara itu, edisi sebelumnya laporan Mercom pada suku pertama tahun ini menyoroti bahawa aliran bateri menjadi penerima utama pembiayaan VC di kalangan teknologi penyimpanan tenaga bateri. Ini adalah disebabkan oleh AS $ 32 juta yang dibangkitkan oleh pengeluar Primus Power. Kali ini, Mercom berkata pembiayaan dibahagi secara luas di antara empat teknologi: bateri aliran, sistem simpanan tenaga, bateri litium dan bateri zink-air.

Setakat ini pemenang terbesar di pasaran VC kali ini adalah Microvast Power Systems, yang menjadikan bateri lithium-ion untuk kenderaan elektrik (EV) dan menjaringkan AS $ 400 juta pada April lalu, oleh itu menguasai jumlah pelaburan untuk suku tahun ini. Menurut Microvast, perjanjian pembiayaan VC diketuai oleh CITIC Securities bank pelaburan China. Di tempat kedua yang jauh untuk pelaburan Q2 2017 VC ialah VionX, pembuat bateri alir 'semua besi' bernilai AS $ 12.75 juta.

Tempat ketiga pergi ke UK Moixa Technology, yang menjadikan sistem penyimpanan tenaga kediaman dengan keupayaan mengimbangi grid dan baru-baru ini mendapat pelaburan US $ 500,000 daripada syarikat utiliti dan grid Jepun TEPCO. Moixa mendapat tunai AS $ 3.2 juta dalam VC pada Q2 2017.

Pembiayaan hutang dan pasaran awam juga meningkat dengan ketara dari suku pertama tahun ini; US $ 107 juta telah dibelanjakan untuk merangkumi tujuh transaksi di Q2, manakala Q1 telah menyaksikan hanya US $ 22 juta yang dibelanjakan merentasi dua perjanjian, Mercom ditemui.

Satu-satunya kawasan yang dilaporkan oleh firma yang menyaksikan kejatuhan dalam aktiviti dan dalam jumlah wang yang dilaburkan dalam suku tahun lalu ini adalah pembiayaan projek untuk simpanan tenaga bateri. Pada akhir tahun 2016 Mercom melaporkan bahawa jumlah pembiayaan projek dalam sektor itu meningkat sehingga $ 820 juta raksasa untuk sepanjang tahun. Melihat pada separuh pertama 2017, hanya AS $ 152 juta dinaikkan, dalam kesepakatan tunggal, oleh pemaju storan tenaga dan pemilik sistem NRStor Kanada.

Memandangkan itu, separuh pertama tahun 2016 hanya menyaksikan pembiayaan projek bernilai AS $ 195 juta untuk penyimpanan tenaga bateri, dalam tiga tawaran, sebelum beberapa tawaran besar pada separuh kedua tahun ini mengatasi kendala seperti Advanced Microgrid Solutions dan Tabuchi America masing-masing berjumlah US $ 200 juta dan AS $ 300 juta.

Microvast mendahului senarai ke atas grid bijak pintar dan tawaran kecekapan tenaga. Imej: Mercom Capital.