Arus kereta perusahaan Lif baru tenaga kenderaan perang 10 tahun perancangan tenaga kerja

- Jan 12, 2017-

Menurut orang yang terlibat dalam perancangan persediaan, andquot berulang kali semakan tersebut; pelan pembangunan industri automotif penjimatan tenaga dan baru tenaga (2011 ~ 2020) andquot; Penyelarasan kerja telah siap, Majlis Negeri yang disahkan, jangan tunggu sehingga akhir, akan diperkenalkan, apabila jalan pembangunan kenderaan tenaga baru di China akan menjadi semakin jelas. Harga kereta arus perdana akan mendapat manfaat.

Kenderaan tenaga baru, andquot; Planandquot sepuluh tahun; andquot; laborandquot; Jalan industri pembangunan yang jelas

Dikenali sebagai genggam denyut pembangunan kenderaan tenaga baru, andquot; pelan pembangunan industri automotif penjimatan tenaga dan baru tenaga (2011 ~ 2020) andquot; (andquot; Ten-Year Planandquot;), sejak bulan Oktober tahun lepas setelah Draf, disebabkan oleh pelbagai sebab telah andquot; strandedandquot; pengenalan khabar angin Jadual daripada tahun lepas, tersebar pada penghujung Jun tahun ini, dan kemudian merebak ke akhir tahun ini, yang juga membuat banyak harga kereta tempatan kadar tenaga baru adalah perlahan.

Sekuriti Times wartawan tempahan dari seseorang yang terlibat dalam perancangan Jabatan telah dimaklumkan yang berulang-ulang kali andquot; Planandquot sepuluh tahun; Penyelarasan kerja telah siap, Majlis Negeri yang disahkan, jangan tunggu sehingga akhir tahun ini, akan akan diperkenalkan, Bilakah Chinaand #39; s kenderaan tenaga baru pembangunan jalan akan lebih jelas.

Laluan teknikal perselisihan mempunyai kesimpulan yang

Ramai dalam industri ini percaya bahawa andquot; Planandquot sepuluh tahun; tidak lagi telah memperkenalkan sebab pembohongan dalam takrif kenderaan tenaga baru telah menjadi kontroversi, yang membawa kepada pandangan yang berbeza daripada pelbagai Jabatan.

Bagi definisi kenderaan tenaga baru, mula diperkenalkan pada tahun 2009, andquot; dalam industri automobil penstrukturan semula dan revitalization planandquot; adalah tidak jelas, kereta hibrid, kenderaan elektrik, sel bahanapi kenderaan, dan sebagainya secara kolektif dirujuk sebagai kenderaan tenaga penjimatan tenaga dan baru.

Dan kemudian siri kenderaan demonstrasi dan promosi dasar tenaga penjimatan tenaga dan baru jelas diletakkan ke hadapan, kenderaan tenaga baru terutamanya merujuk kepada hibrid dan elektrik tulen, hibrid diklasifikasikan sebagai kereta cekap tenaga, dan kereta persendirian pampasan standard yang juga besar berbeza - setiap plag masuk kacukan dan kenderaan elektrik tulen maksimum subsidi 5 ke 6 juta, dan bukannya kereta hibrid biasa hanya boleh sekali subsidi tetap sebanyak 3,000 yuan.

Galakkan dan garis panduan polisi kerajaan sudah pasti daya penggerak terbesar dalam pembangunan awal kenderaan tenaga baru, tetapi perbezaan besar subsidi kepada industri keliru percaya bahawa negeri ini hanya menyokong kenderaan elektrik, dan bukannya hibrid sokongan, dan beberapa syarikat walaupun teragak-agak untuk memberi pembangunan dan penyelidikan teknologi hibrid dan pergi terus ke andquot;theme.andquot elektrik yang tulen;

Dalam hal ini, Setiausaha Agung Persatuan China automobil pengeluar Dong yang berkali-kali menekankan kepada pemberita, kerajaan tidak menyokong hibrid ini, tetapi akan diklasifikasikan sebagai bidang Teknologi penjimatan tenaga untuk menyokong. andquot; Teknologi kereta hibrid, kos rendah, melalui insentif cukai yang boleh menguntungkan, ia adalah mudah untuk menggalakkan. Sekarang kereta hibrid elektrik dan plug-in yang tulen dan bahan api sel kenderaan kos yang miskin, di peringkat awal perlu subsidi kewangan untuk menetapkan sekarang Bahagian kenderaan tenaga baru adalah melalui sifat maju teknologi, kelemahan ekonomi dan kos tinggi yang digabungkan.

Dalam kenyataannya, di andquot di; planandquot 10 tahun; Draf, kenderaan tenaga baru telah ditakrifkan sebagai sel bahanapi kenderaan hibrid elektrik, plug-in yang tulen, dan telah disenaraikan dalam kenderaan tenaga baru dan kenderaan hibrid peringkat objektif, jelas yang tulen kenderaan elektrik sebagai transformasi Chinaand #39; s auto industryand #39; s orientasi strategik utama, mempromosikan kenderaan elektrik tulen, industri kereta hibrid. Semasa hari tumpuan kenderaan hibrid, bersungguh-sungguh mempromosikan popularization kereta penjimatan tenaga.

Sebelum itu, industri ini percaya bahawa andquot di; planandquot sepuluh tahun; dystocia sebab, terutamanya kepada pelbagai Jabatan dan pihak-pihak kepada pembangunan kenderaan tenaga baru dan dasar dapat tidak menyatukan pandangan, seperti Kementerian Sains, teknologi dan cenderung untuk memberikan keutamaan kepada pembangunan kenderaan elektrik, dan dirumus khas kenderaan elektrik, andquot; fiveandquot kedua; Teknologi Khas perancangan pembangunan, manakala Kementerian perindustrian cenderung untuk penjimatan tenaga kereta dan kenderaan tenaga baru, andquot; berjalan di atas dua legs.andquot; Kepentingan Jabatan pelbagai pertikaian itu membawa kepada pembahagian buruh miskin, tetapi juga mempengaruhi pembangunan kenderaan tenaga baru, sebab utama.

Walau bagaimanapun, dalam paparan China automobil industri Persatuan Penolong Setiausaha Agung Ye Shengji, laluan kenderaan teknologi baru tenaga telah sangat jelas, itulah andquot; mendatar tiga tiga menegak (hibrid, elektrik tulen, sel bahan api) (bateri, motor, andquot; Susun atur strategik. Khusus bagaimana untuk melakukan semua kereta Syarikat, perusahaan selaras dengan perkembangan serantau keadaan tenaga mungkin, prinsip am kepelbagaian tenaga.