Penjagaan penyelenggaraan asas bateri bateri Lithium Ion

- Jun 22, 2017-

Ada apa-apa tetapi bising Dengung datang dari Hud apabila anda cuba untuk memulakan kereta anda. Kabel pelompat bangun anda dan berlari untuk kerja--tetapi anda perlu satu lagi melompat untuk mendapatkan rumah. Masa untuk tarik penyelenggaraan pada bateri.

Bateri automotif mempunyai jangka hayat yang terhad. Undercharging, pengecasan berlebihan dan haba semua pasukan untuk merendahkan bateri anda. Sambungan elektrik yang lemah membuat ia lebih sukar bagi walaupun bateri yang baik untuk melakukan tugasnya.

SEMUA DIKENAKAN BAYARAN SEHINGGA

Memulakan mana-mana program penyelenggaraan bateri dengan memeriksa voltan sel terbuka, sama ada dengan tester bateri khas atau meter voltan. Dengan bateri yang dicas sepenuhnya dan semua Parit-kubah elektrik cahaya, amaran menjejakinya, dll-padam, voltan yang merentasi terminal harus 12.5 dan 12.6 volt. Jika bateri tidak dicaj sepenuhnya, tetapi masih mencukupi untuk Pusingkan motor, anda mungkin melihat satu voltan lebih dekat kepada 12.0 volt.

Jika bateri menunjukkan voltan kurang atau tidak mengambil caj, Inilah masanya untuk keluar hydrometer tersebut. Peranti ini menyemak Bahagian asid sulfurik dan air dalam elektrolit, yang merupakan satu petunjuk yang tepat tahap caj. Tarik ke caps mengisi bateri--jika anda boleh. Tambah air suling ke mana-mana sel di mana aras elektrolit tidak menyentuh bahagian bawah mengisi pelabuhan. Gunakan sahaja air suling. Mineral di dalam air paip akan mengurangkan kapasiti bateri yang akhirnya.

Jika bateri anda adalah salah satu jenis penyelenggaraan rendah kononnya, anda tidak boleh melihat sebarang caps pengisi. Bateri ini mendakwa tidak perlu ditambah air. Semasa ia adalah benar bahawa mereka mempunyai kimia sedikit berbeza yang menggunakan air kurang, dan aras elektrolit dalam sel-sel ini adalah lebih mendalam di atas pinggan tersebut, akhirnya bateri ini kehabisan air dan mati. Melihat dengan teliti dan lihat jika ada cara untuk tarik satu set topi pengisi. Mereka mungkin tersembunyi di bawah pelekat yang boleh membelah terbuka. Lain-lain akan tertutup selama-lamanya dimeteraikan.

Jika tahap elektrolit adalah sangat rendah, mengesyaki sistem pengecasan yang menjana terlalu tinggi voltan. Voltan yang maksimum anda perlu melihat di Terminal bateri dengan bateri yang tercas penuh dan enjin berjalan melepasi terbiar adalah kira-kira 14.6 volt. Satu lagi punca rendah elektrolit ialah haba yang berlebihan. Matahari pinggang pemandu perlu top up bateri peringkat kerap kerana underhood temps akan naik tinggi cukup untuk memandu air daripada bateri dengan cepat, walaupun sistem mengecas melakukan tugasnya dengan betul. Jika kenderaan anda datang dengan penebat untuk sekitar bateri, pastikan ianya wujud dan dalam keadaan yang baik.

Pes soda penaik masa masih merupakan cara terbaik untuk meneutralkan dan keluarkan asid di atas bateri.

Kembali ke hydrometer tersebut: dengan elektrolit tahap anda betul, sedut elektrolit bateri cukup untuk menampung apungan hydrometer. Biarkan bahagian bawah hydrometer tersebut di dalam pelabuhan untuk memastikan mana-mana menitis yang terkandung. Jangan tumpahan elektrolit apa-apa pada diri sendiri atau kereta--ia akan makan lubang di pakaian anda dan keluarkan cat. Memakai cermin mata Keselamatan. Jika anda menumpahkan apa-apa, dengan serta-merta basuh dengan banyak air. Ketuk ringan untuk membuat apa-apa buih-buih yang berpaut kepada kebangkitan apungan di permukaan. Graviti secara kecilan hydrometer tersebut di bahagian bawah Meniskus yang membaca. Bateri yang tercas penuh harus mempunyai graviti daripada sekurang-kurangnya 1.265. Lebih penting, Semua enam sel perlu menunjukkan bacaan yang amat serupa. Satu sel lebih rendah daripada yang lain lima oleh 0.05 atau lebih? Mula membeli bateri baru.

Jika bateri kehabisan kuasa, anda tidak boleh melakukan sebarang diagnosis yang selanjutnya. Gunakan pengecas bateri sehingga voltan litar terbuka 12.6 volt. Mengelakkan cepat-mengecas, kerana semasa tinggi boleh Meleding pinggan tersebut. Sekiranya bateri dinyahcas mendalam, Jangan gunakan dan enjin alternator untuk mengenakan bayaran mengikut jump-starting dan berlari kenderaan--alternator tersebut tidak dirangka untuk menghasilkan bahawa jumlah semasa yang panjang dan mungkin rosak. Gunakan pengecas bateri. Sekiranya bateri dinyahcas sangat mendalam, rintangan dalaman akan menjadi tinggi dan ia tidak boleh menerima sebarang cagaran. Hanya pastikan pengecas bateri sudah meletakkan keluar sekurang-kurangnya sepanjang 13.5 volt, dan tunggu. Rintangan dalaman bateri akan jatuh, dan pengisian semasa akan meningkat ke tahap yang normal. Pastikan tidak overcharge dan rebus off elektrolit dalam. Dan, Jangan biarkan bateri sepenuhnya dilepaskan terus dilepaskan untuk tempoh yang lama--ini menggalakkan sulfation plat plumbum.

Jangan biarkan bateri yang dilepaskan dalam keadaan di bawah beku. Elektrolit yang pada dasarnya hanya air, dan ia akan membekukan dan merosakkan pinggan tersebut di dalam. Membawa bateri yang dilepaskan ke dalam persekitaran yang mesra secepat mungkin. Kemudian mengecasnya dengan serta-merta, walaupun ini bermakna mengeluarkan bateri dari kenderaan atau menunda PD suatu tempat di mana ia boleh dibawa di dalam kenderaan.

DEMIKIAN BERDEKATAN DAN LAGI SETAKAT

Jika bateri anda telah lulus ujian ini dan kereta anda masih tidak akan mula dipercayai, anda mungkin mempunyai beberapa masalah dengan pendawaian. Kita akan meninggalkan starter masalah litar untuk satu lagi hari Sabtu mekanik. Kini sudah tiba masanya untuk baik pulih yang am Pengapit dan kabel.

Mulakan dengan lembut pembersihan yang Pengapit bateri dan kawasan umum dengan sedikit soda penaik, sedikit air sejuk dan berus gigi yang lama. Basuh dengan sempurna. Sekarang anda sudah dineutralkan kebanyakan asid sulfurik yang dikumpul berhampiran bateri anda supaya ia tidak akan mendapatkan tangan atau pakaian atau di mata anda.

Keluarkan Pengapit bateri dengan kelonggaran bolt nanti. Tidak akan bergerak? Ia adalah biasa bagi diri untuk hampir selama-lamanya menjadi melekat pada jawatan tersebut. Jangan bang ia atau cuba untuk pengumpil off--jawatan adalah lead, lembut sebagai kayu daripada marjerin dan bagaimanapun mudah untuk memutuskan flush dengan bahagian atas bekas bateri, memerlukan bateri kepada akan dilupuskan. Melepaskan beberapa dolar pada alat Pembuangan bateri-diri.

Sekarang Bersihkan Pengapit dan jawatan dengan lebih banyak air dan soda penaik. Ikut yang dengan pembersihan yang bahagian atas bateri seluruh yang menggunakan sedikit titis pencuci dan air yang banyak. Sebarang kotoran yang berkumpul di atas bateri akan menarik lembapan. Filem lembap daripada kotoran akan menjalankan sedikit semasa dari pos satu sama lain, sentiasa melaksanakan bateri walaupun kenderaan dimatikan. Jauhkan bateri anda bersih dan kering.

Susulan dengan alat selepas pembersihan. Berus dawai double-berakhir ini hendaklah digunakan untuk mendapatkan logam yang terang, bersinar menunjukkan kedua-dua jawatan tersebut dan dalam permukaan dalam diri. Pasang semula diri; Elakkan overtightening.

SIDEWINDERS

Jika bateri anda mempunyai terminal sampingan, prosedur adalah sama, walaupun anda tidak memerlukan alat pemindahan diri. Membersihkan dan mencerahkan terminal dan pasang semula. Ada sebab bolt digunakan pada sisi-terminal bateri adalah lebih kecil daripada tengah-tengah Pemungut cukai. Ia adalah untuk mengelakkan anda daripada overtightening bolt dan memusnahkan benang dalam jawatan lembut. Menggunakan sepana yang kecil dan mengetatkan hanya untuk kira-kira 10 lb. masuk.

TIDAK SEJAGAT PENGAPIT

Jika diri atau Pendawaian kelihatan cheesy, menggantikannya. Apabila starter yang terlibat, komponen-komponen tersebut menjalankan beberapa ratus amperes--lebih daripada beberapa pengimpal arc. Elakkan Pengapit gantian "universal", melainkan sebagai suatu pembaikan kecemasan. Gunakan Pengapit teracu terakhir betul dan berat-tolok penggantian kabel, yang anda boleh mendapatkan di mana-mana Jabatan Bahagian auto untuk kurang daripada 10 dolar. Jawatan yang positif dan negatif adalah sedikit berbeza dalam saiz--tidak menggantikan Pengapit itu atau ianya tidak sesuai dengan betul.

48V 50 (2).jpg