Bateri Lithium-ion dan litium besi fosfat bateri sedang dicas asas-asas

- Jan 05, 2017-

Caj bateri Ion litium

Asas-asas

Kata-kata ini sama-sama memohon kepada ion litium dan bateri polimer litium. Kimia secara asasnya yang sama untuk kedua-dua jenis bateri, supaya menggunakan kaedah untuk litium bateri polimer boleh digunakan untuk bateri lithium-ion.
Mengecas litium besi fosfat sel-sel 3.2 volt adalah serupa, tetapi fasa voltan yang berterusan adalah terhad kepada 3.65 volt.

Bateri ion litium begitu mudah untuk mengecas. Mengecas dengan selamat adalah lebih sukar. Algoritma yang asas adalah untuk mengenakan bayaran pada berterusan semasa (0.2 C hingga 0.7 C bergantung kepada pengeluar) sehingga sampai bateri yang 4.2 Vpc (volt setiap sel), dan tahan voltan pada 4.2 volt sehingga semasa pertuduhan itu berkurangan kepada 10% daripada kadar caj permulaan. Syarat penamatan ialah penurunan caj semasa kepada 10%. Bahagian atas yang menggunakan voltan dan penamatan semasa berbeza sedikit dengan pengilang.

Walau bagaimanapun, dengan caj pemasa hendaklah dimasukkan untuk Keselamatan.

Pertuduhan itu tidak boleh ditamatkan pada voltan. Kapasiti yang dicapai pada volt 4.2 setiap sel adalah hanya 40 hingga 70% daripada kapasiti penuh kecuali dikenakan sangat perlahan-lahan. Atas sebab ini, anda perlu terus mengenakan bayaran sehingga titisan semasa, dan untuk menamatkan mengenai rendah.

Ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa meleleh pengecasan tidak boleh diterima untuk bateri litium. Kimia Li-ion tidak menerima overcharge yang tanpa menyebabkan kerosakan kepada sel, mungkin penyaduran keluar logam litium dan menjadi berbahaya.

Apungan mengecas, bagaimanapun, adalah pilihan yang berguna. Isu keselamatan dengan memastikan bateri caj berterusan adalah bahawa jika pengecas entah bagaimana harus pergi haywire dan memohon satu voltan lebih tinggi tidak boleh menjadi masalah. Dan, jadi pergi logik, masa pendek pengecas dihidupkan kurang berkemungkinan pertuduhan akan pergi haywire manakala disambungkan ke bateri. Walau bagaimanapun, Terdapat satu lagi kaedah Keselamatan, perlindungan bateri Lembaga, yang hendaklah dimasukkan sama ada pada bateri atau litar lain antara bateri dan pengecas. BPB (juga dikenali sebagai PCB bagi andquot; boardandquot litar perlindungan;) atau lain-lain litar pengurusan bateri akan berhenti pertuduhan itu jika voltan mendapat terlalu tinggi.

Persoalannya kadang-kadang datang andquot; Apakah kesan mengecas dengan kurang daripada 4.2 volt? andquot; Tidak seperti lain-lain chemistries bateri bateri akan mengenakan bayaran, tetapi ia tidak akan sampai ke cas penuh, ia akan hanya sebahagiannya dikenakan. Sebab untuk ini adalah bahawa pemadat ion di dalam Kristal katod atau katod memerlukan voltan yang lebih banyak daripada voltan sederhana electrochemical your. Semakin tinggi voltan yang ion-ion yang lebih boleh dimasukkan. Halaman yang dipautkan di sini mengandungi penyelidikan kami dan beberapa data kuantitatif keupayaan relatif bateri lithium-ion yang dikenakan di bawah 4.2 volt. Kelebihan untuk pengisian pada voltan rendah adalah bahawa kitaran kehidupan akan meningkat secara mendadak.


Mengecas bateri ion litium pada kadar yang perlahanApabila kadar caj semasa terus-menerus semasa fasa adalah rendah, proses pengecas akan menghabiskan masa yang kurang semasa ekor voltan yang berterusan. Jika anda mengenakan bayaran di bawah kira-kira 0.18 C, sel adalah hampir penuh apabila volt 4.2 yang telah dicapai. Ini boleh digunakan sebagai suatu algoritma pertuduhan alternatif. Hanya mengenakan bayaran di bawah 0.18C berterusan semasa dan menamatkan pertuduhan itu apabila voltan yang mencecah 4.2 volt setiap sel.

KeselamatanSetiap pek bateri ion litium harus mempunyai kaedah penyimpanan sel yang seimbang dan menghalang mereka daripada menjadi terlalu dilepaskan. Ini biasanya dilakukan dengan Lembaga keselamatan yang memantau mengecas dan menyahcas pek dan mencegah perkara-perkara berbahaya daripada berlaku. Spesifikasi papan Keselamatan ini ditentukan oleh pembuatan sel, dan mungkin termasuk yang berikut:

  • Songsang kekutuban perlindungan

  • Mengenakan suhu--mesti tidak akan dicaj apabila suhu lebih rendah daripada 0° C atau melebihi 45° C.

  • Caj semasa hendaklah tidak terlalu tinggi, biasanya di bawah 0.7 C.

  • Pelepasan semasa perlindungan untuk mencegah kerosakan yang disebabkan oleh litar pintas.

  • Caj voltan--sekering kekal dibuka jika voltan terlalu banyak digunakan pada terminal bateri

  • Overcharge perlindungan--caj berhenti apabila voltan setiap sel meningkat melebihi 4.30 volt.

  • Overdischarge perlindungan--pelepasan berhenti apabila bateri voltan jatuh di bawah 2.3 volt setiap sel (berbeza dengan pengeluar).

  • Fius yang dibuka jika bateri pernah terdedah kepada suhu melebihi 100° C.