Bateri litium atau pecah Usher

- Nov 02, 2016-

United companyand kereta Tesla Negeri (Tesla) #39; s pengumuman terkini muncul, penghantaran kereta elektrik s Model di daripada anggaran, jangkaan lebihan buat pertama kalinya pada suku pertama. Tesla adalah peneraju pembangunan kereta bateri litium-ion global, pengeluaran kereta elektrik s Model jualan bagi suku pertama tahun ini mencapai 4,750 luar Februari unjuran sasaran jualan 4,500. Audio untuk melanjutkan permohonan kenderaan elektrik bateri lithium untuk membuka imaginasi.

Minyak tradisional pencemaran udara dalam kereta sekarang adalah salah satu daripada originand #39; s kumbahan pertama, selepas kemajuan dalam norma pelepasan dan lain-lain hanya akan mengurangkan tahap pencemaran, dan pada dasarnya tidak dapat menghapuskan punca pencemaran. Industri kereta baru tenaga sentiasa menjadi kereta bersemangat dibiayai pekerjaan kerjaya dan juga kerajaan, mengikut unjuran penyata, pengeluaran kereta elektrik 2020 akan mencapai 13.14 juta unit pada tahun 2010, 5.5 times. Antaranya, pengeluaran kereta elektrik hibrid akan meningkat sebanyak 35 kali untuk mencapai 1.4 juta kenderaan, pengeluaran kereta EV akan mencapai 750,000 unit, peningkatan sebanyak 75 kali.

Kerana litium ialah logam dengan potensi elektrod minimum yang terkecil, jadi terdiri daripada litium bateri litar terbuka voltan tinggi nisbah dan ciri-ciri kapasiti besar, tenaga yang tinggi, pengeluar kereta baru tenaga daripada bateri lithium-ion telah lama bateri kegemaran. Kerana keperluan elektrik yang berkuasa tinggi untuk kereta elektrik, dalam proses sebenar permohonan, biasanya menggunakan beribu-ribu bateri ke bateri pakej dalam siri bagi memastikan bekalan tenaga. Penyata profesional mengikut anggaran berkenaan, keperluan kereta elektrik tulen 40-50 bahan katod dan elektrolit, rahmat adalah penggunaan bateri telefon bimbit tunggal yang 10,000 kali. Kerjaya yang bertiup kereta elektrik tidak syak lagi akan membawa berpuluh-puluh kali dengan keperluan kerjaya bateri litium tempatan perlu ditingkatkan.

Bateri litium terdiri daripada 4 beberapa bentuk, iaitu, elektrod-elektrod, elektrolit, estrangement dan bahan pembungkusan. Kemahiran katod grafit agak canggih dan bahan pembungkusan sekarang domestik, kos peratusan itu tidak tinggi. Pusat Maklumat bateri litium-ion adalah data yang positif, elektrolit dan estrangement. Bateri litium bahan katod kos 40%, kos elektrolit dan jurang yang menyumbang lebih daripada 10% dan 20%, masing-masing. Bateri lithium-ion dalaman lebih banyak pekerjaan disenaraikan Syarikat sekarang, syarikat-syarikat yang mempunyai tahap kemahiran yang lebih tinggi apabila rekabentuk angkat teknologi, saham Shanshan, Baoan China, guotai CITIC Guoan, Jiangsu fluorida, dan sebagainya.