LG merancang untuk membina kilang bateri Lithium-ion yang terbesar di Eropah

- Oct 14, 2017-

Dengan Eropah pengeluar kereta perlu masukkan dalam industri kenderaan elektrik, Korea Selatan LG kimia (LG Chem) tahun depan akan dibuka di Poland, kilang bateri litium-ion terbesar di Eropah.

LG merancang untuk membina kilang bateri litium-ion yang terbesar di Eropah

Dalam satu tangan harga bateri terus jatuh, di sisi lain untuk mengurangkan tekanan daripada pelepasan adalah berkembang, pengeluar kereta telah beralih kepada pengeluaran kenderaan elektrik. Volkswagen Group, Volvo, Daimler dan BMW dan pengeluar kereta lain merancang dalam beberapa tahun akan datang bagi melancarkan siri kenderaan elektrik yang baru. Kebanyakan bateri digunakan oleh Eropah carmakers tersebut diimport dari China dan Korea Selatan kerana kemudahan pengeluaran bateri kecil di Eropah. Walaupun industri bateri Asia sedang membangunkan awal secara besar-besaran, tetapi dengan pertumbuhan permintaan bateri Eropah, orang Eropah mahu membangunkan industri bateri mereka sendiri, di satu sisi boleh mempromosikan kerja tempatan, sebaliknya boleh juga meningkatkan keuntungan.

Menurut Poland Negeri Jabatan daripada industri, kimia LG bercadang untuk melabur zloty 5.9 bilion (kira-kira $ 1.63 bilion) berhampiran Wroclaw, sebuah bandar di barat daya Poland.

Volkswagen ini mengumumkan bahawa ia bercadang untuk melabur 20 bilion Euro (kira-kira $ 24 bilion) untuk menghasilkan sifar-pelepasan kenderaan menjelang 2030 dan merancang untuk menghasilkan kenderaan elektrik 3 juta setahun menjelang tahun 2025.

Kimia LG berkata dalam satu kenyataan pada hari Khamis yang dijangka mengeluarkan lebih 100,000 kenderaan kenderaan elektrik di Poland tahun depan, menggaji pekerja 2,500. LG kimia adalah anak LG Corp. (LG Corp). LG kimia tidak mendedahkan maklumat pelanggan yang berpotensi, tetapi berkata senarai pelanggan termasuk pengeluar kereta utama.

"Poland adalah salah satu bandar paling kompetitif, jadi LG telah memilih untuk datang ke sini untuk menghasilkan bateri untuk memenuhi keperluan Eropah dan walaupun pengeluar automotif global." Ia tidak jelas Apakah bateri loji, benar-benar dihasilkan di Poland, atau akan mengimport beberapa bahagian. Tetapi berkata kimia LG kilangnya akan membina sebuah pusat penyelidikan dan pembangunan dan menggunakan kira-kira 400 Jurutera daripada bidang automasi, elektronik, kimia dan ia.

LG kimia, wakil cawangan Poland, berkata Syarikat akan memberi keutamaan kepada pembelian litium daripada syarikat induk Korea Selatan dan lain-lain bahan mentah yang diperlukan untuk penghasilan bateri, tetapi juga berharap bahawa pembekal-pembekal tempatan dari Poland membeli beberapa bahan mentah. Kos bateri terlalu tinggi tetapi yang jatuh dengan pantas. Menurut membuat (membuat) penganalisa data menunjukkan bahawa purata kos bateri pada 2010 daripada 1,000 kita dolar per kilowatts ke 2016 setiap kilowatt-jam kira-kira 227 US dolar.

Pada 2016, hanya 0.2% daripada kereta penumpang baru yang dijual di Eropah adalah kenderaan elektrik yang tulen. Tetapi Britain dan Perancis berkata mereka akan mula menjual baru petrol dan diesel kenderaan dari 2040 untuk mengurangkan pencemaran udara dan berhenti menggunakan enjin pembakaran dalaman. LG di loji kimia di Poland tidak dapat mengekalkan gelaran kilang bateri automotif terbesar di Eropah untuk masa yang lama.

Pada bulan September tahun ini, Kumpulan Kejuruteraan Swiss ABB berkata ia telah menyertai projek Northvolt di Sweden untuk menubuhkan kilang bateri litium-ion terbesar di Eropah, matlamatnya adalah untuk 2023, hasil tahunan 320GWh bateri, lebih tinggi daripada kilang super Tesla menetapkan 90% daripada sasaran. Northvolt diasaskan oleh seorang bekas executive di Tesla, dan Tesla juga merancang untuk membina sebuah kilang yang super di Eropah, tetapi ia tidak menentukan lokasi.