Strategi Jepun dan semasa masalah litium - Ion perusahaan di China

- Jul 25, 2017-

Pada kenyataannya, perusahaan litium Korea di China kuasa bateri industri strategik susun atur awal dan agak berwawasan ke depan.

Strategi Jepun dan masalah semasa litium - ion perusahaan di China

Seawal Julai 2013, Korea Selatan SKI dan Beijing elektrik kawalan dan Beiqi Kumpulan membentuk satu pakatan strategik, jumlah pelaburan sebanyak kira-kira 1 bilion yuan untuk menubuhkan sebuah "Beijing elektrik kawalan kasih sayang Sains dan teknologi Co., Ltd.", kilang mempunyai automatik sepenuhnya Barisan pengeluaran modul dan separa-automatik bateri pek pendawaian. Tetapi pada tahun 2017 Mac, SKI mengumumkan bahawa Syarikat telah dihentikan pengeluaran pada penghujung tahun lepas dengan pengurangan dalam pesanan bateri. Dan sebelum SKI di Chongqing, kilang bahan yuan tiga katod, ianya 700 juta yuan untuk menjual kepada Kumpulan hal ehwal China.

Jun 2014, Samsung SDI dan Syarikat-syarikat Cina menubuhkan sebuah syarikat usahasama Samsung bintang baru (Xi'an) Co., Ltd. kuasa bateri. Oktober 2015, Samsung terbesar bateri automotif pengeluaran base - Central baru (Xi'an) kuasa bateri projek secara rasminya memulakan operasi. Pada September 2016, Subuh saham-saham yang telah mengumumkan bahawa keputusan itu dengan Neusoft Ruixi dan Samsung SDI usahasama di Dalian untuk menubuhkan syarikat, pengeluaran dan penjualan kenderaan baru tenaga kuasa pek bateri dan pengecas.

Menurut laporan, Samsung SDI pada asalnya dirancang untuk menghabiskan 600 juta dolar AS pada tahun 2020, untuk kilangnya di Xi'an untuk memasang lebih banyak barisan pengeluaran bateri. Tetapi dalam separuh kedua tahun 2016, Samsung SDI barisan pengeluaran di Xi'an, China telah terbiar selama beberapa bulan, Samsung SDI baru-baru memutuskan untuk menimbang semula perkembangan pelan kilang bateri Xi'an China.

LG kimia adalah di sediakan bateri tenaga baru di Nanjing bateri Co., Ltd. 2014 September. Dalam Oktober 2015, Syarikat kuasa bateri projek secara rasminya memulakan operasi, sebagai LG di dunia terbesar kuasa bateri kilang, keluaran tahunan tenaga bateri untuk 100,000 kenderaan tenaga baru. Februari 2017 kimia LG bercadang untuk memperbesarkan kilangnya bateri di Nanjing, China, rancangan untuk membina sebuah kilang bateri kereta tambahan dan sebuah kilang bateri kecil.

Pada permulaan 2017, kimia LG di Nanjing, China kuasa bateri kilang datang daripada khabar angin, selepas media melaporkan bahawa barisnya pengeluaran telah pada dasarnya terbiar, dan sedang merancang untuk menjual projek kepada SAIC. Dalam hal ini, orang bertanggungjawab berkata bahawa kilangnya Nanjing sedang digunakan biasanya LG kimia, dan tiada berkaitan pelan jualan. Tetapi sebilangan pembekal bahan-bahan kimia domestik LG tidak dinamakan dan pembekal berkaitan berkata perniagaannya bateri kuasa bateri lembut kilang Nanjing memang terjejas.

Berbanding dengan SKI, kimia Samsung SDI dan LG, Panasonic kenderaan tenaga baru di China, masa adalah ketara kemudian, kuasa bateri kilangnya di Dalian untuk 2017 untuk dimasukkan ke dalam pengeluaran. Walau bagaimanapun, selaku Perancang Panasonic adalah jelas lebih bercita-cita tinggi daripada pengeluar Korea bateri, Panasonic matlamat adalah untuk membuat perniagaan bateri di China pendapatan tahunan mencecah 100 bilion yen (kira-kira 5.79 bilion yuan). Antaranya, projek akan membina satu baris pengeluaran, rancangan untuk memulakan pengeluaran pada tahun 2017. Projek Fasa II merancang pembinaan dimulakan pada 2017 akan lima aliran pengeluaran, dijangka semua letakkan ke dalam pengeluaran akan mencapai hasil jualan tahunan 5 bilion yuan.

Beberapa tahun yang lalu, Korea Selatan bateri syarikat-syarikat di China selepas susun atur strategik, langkah berkesan serta-merta menunjukkan persaingan pasaran kenderaan elektrik domestik, terutamanya penumpang kereta dalam bidang rapid momentum pembangunan, perkembangan yang pesat daripada syer pasaran. Melihat Syarikat-Syarikat Korea Selatan bateri dalam serangan domestik ke atas bandar, akan tidak lama lagi fosfat besi domestik litium bateri kembali kepada prototaip, dan membahayakan survival perniagaan domestik yuan tiga bateri, Kementerian perindustrian pada April 2016 diperkenalkan dalam "pengeluar kenderaan tenaga baru dan produk mencapai kaedah-kaedah pengurusan", langsung penggunaan cara-cara pentadbiran Syarikat-Syarikat Korea bateri disekat dalam direktori di luar.1500691760659066513.png

Disebabkan oleh akses ke direktori adalah DIWAJIBKAN untuk akses untuk kenderaan tenaga baru kewangan subsidi, jadi harga kereta tenaga baru tempatan menggantikan bateri kuasa Korea.

Sehingga kini, Kementerian industri telah mengeluarkan sejumlah empat "syarat standard" Direktori, sejumlah 57 kuasa bateri Syarikat finalis dan gergasi bateri Samsung SDI, LG kimia, SKI, Panasonic dan lain-lain Bahasa Jepun dan Korea tidak lagi mengadakan direktori , mengakibatkan pembangunan perniagaan bateri kuasa bateri Korea perniagaan di China sangat terjejas. Selain daripada faktor-faktor dasar industri, tidak lama dahulu kegemparan "Sade kejadian" peristiwa politik juga disebabkan kesusahan yang besar kepada Syarikat-Syarikat Korea yang dibiayai.

Saya sendiri berpendapat bahawa mengambil kira pihak kuasa bateri Enterpris (kecuali CATL) R & D adalah pengeluaran pada umumnya lemah, luas dan pengurusan dan kawalan kualiti yang umumnya miskin, perlindungan sewajarnya bagi perusahaan litium domestik juga perlu. Tetapi penggunaan ini bermakna maka pentadbiran Jepun dan Korea Selatan yang tertunggak kuasa bateri Syarikat ditutup, ia adalah bertentangan dengan semangat persaingan pasaran, dan tidak kondusif untuk perusahaan litium domestik melalui pelaksanaan Penyebaran teknologi Jepun dan Korea Selatan, penghadaman dan penyerapan Jepun dan Korea Selatan untuk mencapai kemajuan teknologi litium tempatan dan penggalakan perusahaan. Jika anda melakukan untuk Syarikat bateri AS seperti tahun A123, Kementerian perindustrian akan juga menggunakan bateri syarikat-syarikat AS jadi bermakna melampau?

Saya tidak fikir Kementerian industri boleh menjadi masa yang lama untuk Jepun dan Korea Selatan kuasa bateri Syarikat yang dikeluarkan selepas beberapa pengubahsuaian, seperti menerima syarat-syarat "pasaran teknologi" di China untuk mewujudkan satu penyelidikan dan pembangunan berasaskan usaha sama, atau dalam usaha sama sedia ada syarikat-syarikat meningkatkan pelaburan R & D, pengeluar bateri Korea yang berjaya akan memasuki pasaran kenderaan tenaga baru diMalaysia kekunci. Sudah tentu, perkara yang paling penting yang bergantung pada hubungan politik antara China dan Korea Selatan untuk mengambil.

Tapi disebabkan trend kemerosotan hubungan China-Jepun benar-benar tak boleh balik, aku yakin di Panasonic kuasa bateri pembangunan prospek perniagaan di China. Jepun dan Korea Selatan litium perusahaan di China bagaimana nasib, marilah kita tunggu dan lihat.