Pengenalan New Kenderaan Tenaga Dan Analisis Teknikal Semasa

- Jan 11, 2017-

kenderaan tenaga baru merujuk kepada penggunaan bahan api kenderaan konvensional sebagai sumber kuasa (atau penggunaan bahan api kenderaan konvensional, tetapi penggunaan loji kuasa kenderaan baru), kawalan kuasa kenderaan bersepadu dan memacu teknologi maju, pembentukan prinsip teknikal lanjutan , Dengan teknologi baru, struktur baru kereta. kenderaan tenaga baru termasuk: kenderaan hibrid (HEV), kenderaan elektrik tulen (BEV), kenderaan sel bahan api (FCEV), kereta enjin hidrogen dan kenderaan gas, alkohol dan kenderaan lain.

1 kenderaan hibrid

kuasa hibrid adalah orang-orang yang menggunakan bahan api konvensional, ditambah pula dengan motor / enjin untuk meningkatkan kelajuan rendah output kuasa dan penggunaan bahan api model. Mengikut jenis bahan api, utama boleh dibahagikan kepada petrol dan hibrid diesel hibrid kuasa dua. Pada masa ini pasaran domestik, kenderaan hibrid adalah arus perdana petrol hibrid, dan pasaran antarabangsa, pembangunan model diesel hibrid juga sangat cepat.

Kelebihan kenderaan hibrid adalah: 1, selepas penggunaan kuasa hibrid diperlukan oleh purata untuk menentukan kuasa maksimum enjin pembakaran dalaman, pada masa ini dalam penggunaan bahan api yang rendah, pencemaran, keadaan kerja yang terbaik. Apabila beban adalah rendah, kuasa lebihan boleh menjana tenaga elektrik untuk caj bateri, kerana enjin pembakaran dalaman boleh terus bekerja, bateri boleh terus dikenakan bayaran, jadi perjalanan dan yang sama seperti kereta biasa. 2, kerana bateri, anda boleh dengan mudah boleh kitar semula brek, turun bukit, kelajuan melahu tenaga. 3, di kawasan bandar yang sibuk, boleh mematikan enjin pembakaran dalaman, didorong oleh bateri sahaja, untuk mencapai "sifar" pelepasan. 4, dengan enjin pembakaran dalaman boleh menjadi sangat mudah untuk menyelesaikan penggunaan tenaga penghawa besar hawa, pemanas, pencairan dan kenderaan elektrik tulen lain menghadapi masalah. 5, anda boleh menggunakan stesen gas mengisi minyak yang sedia ada, tidak perlu untuk melabur. 6, membolehkan bateri untuk mengekalkan keadaan kerja yang baik, tidak berlaku harga yg terlalu mahal, lebih pelepasan, untuk melanjutkan hayat perkhidmatan dan mengurangkan kos.

Kelemahan: jarak jauh kelajuan tinggi asas tidak boleh jimat minyak.

2 kenderaan elektrik tulen

kenderaan elektrik adalah nama yang mencadangkan terutamanya digunakan dalam kenderaan elektrik, kebanyakan kenderaan terus menggunakan pemacu motor, beberapa kenderaan motor yang dipasang di dalam petak enjin, terdapat beberapa terus ke roda sebagai rotor empat motor, pembohongan kesukaran dalam teknologi penyimpanan kuasa. Walaupun penggunaan kuasa ditukar kepada pelepasan loji kuasa, selain daripada sulfur dan zarah, bahan pencemar yang lain juga dikurangkan dengan ketara, sebahagian besar daripada loji janakuasa yang dibina dari bandar-bandar yang padat dengan penduduk, kecederaan manusia daripada tubuh manusia adalah lebih berbahaya kepada kesihatan manusia, Kurang, dan kilang itu adalah tetap, pelepasan berpusat, menghapuskan semua jenis pelepasan berbahaya lebih mudah, tetapi juga mempunyai teknologi yang berkaitan. Kerana elektrik boleh diperolehi daripada pelbagai sumber tenaga utama, seperti arang batu, tenaga nuklear, air, angin, cahaya, haba, dan lain-lain, untuk mengangkat orang bimbang tentang kekurangan sumber minyak. kenderaan elektrik juga boleh menggunakan sepenuhnya waktu petang apabila penggunaan kuasa lebihan kuasa yang rendah, supaya peralatan penjanaan kuasa boleh menggunakan sepenuhnya siang dan malam, sangat meningkatkan kecekapan ekonomi. Kajian telah menunjukkan bahawa minyak mentah yang sama dipanggang loji kuasa, pertuduhan ke dalam bateri, dan kemudian dengan kereta bateri, kecekapan tenaga daripada ditapis ke dalam petrol, dan kemudian oleh petrol enjin kereta yang didorong oleh, ia adalah kondusif untuk pemuliharaan tenaga dan mengurangkan pelepasan karbon dioksida, ia adalah kelebihan ini, supaya penyelidikan kenderaan elektrik dan aplikasi industri automotif telah menjadi "tempat yang panas." Sesetengah pakar percaya bahawa, bagi kenderaan elektrik, halangan terbesar adalah infrastruktur dan harga proses perindustrian, berbanding dengan hibrid, kenderaan elektrik memerlukan lebih banyak kemudahan infrastruktur, dan ini bukan perniagaan yang boleh menyelesaikan, Keperluan untuk semua perusahaan bersama-sama dengan jabatan-jabatan kerajaan tempatan untuk membina, akan mempunyai peluang promosi besar-besaran.

Kelebihan: teknologi adalah agak mudah dan matang, selagi terdapat tempat-tempat di mana bekalan kuasa boleh dikenakan.

Kelemahan: penyimpanan bateri unit berat badan semasa tenaga adalah terlalu kecil, tetapi juga kerana bateri kenderaan elektrik adalah lebih mahal, bukan pembentukan skala ekonomi, jadi harga pembelian adalah lebih mahal, penggunaan kos, beberapa percubaan hasil yang lebih mahal daripada kereta, beberapa keputusan hanya kereta 1/3, yang bergantung kepada hayat bateri dan harga minyak dan elektrik tempatan.

3 kenderaan sel bahan api

kenderaan sel bahan api merujuk kepada hidrogen, metanol dan bahan api lain, melalui tindak balas kimia untuk menghasilkan elektrik, bergantung kepada kereta motor yang dipacu. tenaga bateri adalah melalui hidrogen dan oksigen kimia, dan bukannya melalui pembakaran, terus kepada tenaga elektrik atau. sel bahan api proses tindak balas kimia tidak menghasilkan produk yang berbahaya, jadi kenderaan sel bahan api adalah kereta bebas pencemaran, bahan api kecekapan penukaran tenaga sel daripada enjin pembakaran dalam 2 hingga 3 kali lebih tinggi, jadi dari penggunaan tenaga dan perlindungan alam sekitar, kenderaan sel bahan api An ideal kenderaan.

sel-sel bahan api individu mesti digabungkan ke dalam timbunan sel bahan api untuk mendapatkan kuasa yang perlu untuk memenuhi keperluan penggunaan kenderaan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, teknologi sel bahan api telah mencapai kemajuan yang ketara. Terkenal di dunia pembuat kereta seperti DaimlerChrysler, Ford, Toyota dan General Motors telah mengumumkan rancangan untuk membawa kenderaan bahan api-sel untuk pasaran dalam jangka pendek. Pada masa ini, bahan api kereta sel prototaip diuji untuk menjana bas pengangkutan sel berkuasa di beberapa bandar di Amerika Utara adalah projek-projek demonstrasi berterusan. Masih terdapat cabaran teknikal dalam pembangunan kenderaan sel bahan api, seperti integrasi susunan sel bahan api, pengkomersialan peningkatan pemproses bahan api kenderaan elektrik dan pengeluar automotif sampingan ke arah mengintegrasikan komponen dan mengurangkan kos komponen, dan telah Telah membuat kemajuan yang ketara .

Berbanding dengan kereta tradisional, kenderaan sel bahan api mempunyai kelebihan berikut:

1, sifar atau hampir sifar pelepasan.

2, untuk mengurangkan pencemaran minyak yang disebabkan oleh kebocoran minyak.

3, mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

4, untuk meningkatkan ekonomi bahan api.

5, untuk meningkatkan kecekapan pembakaran enjin.

6, operasi yang lancar, tiada bunyi bising.

4 kenderaan berkuasa hidrogen

kenderaan berkuasa hidrogen adalah benar-benar kenderaan sifar pelepasan, pelepasan adalah air tulen, yang tidak mempunyai pencemaran, sifar pelepasan, rizab yang banyak dan kelebihan yang lain, oleh itu, kenderaan berkuasa hidrogen adalah alternatif yang ideal untuk kereta tradisional. Berbanding dengan kereta kuasa tradisional, kereta hidrogen kos sekurang-kurangnya 20% lebih tinggi. China Changan Automobile pada tahun 2007 diselesaikan terlebih dahulu kecekapan tinggi sifar pelepasan enjin hidrogen pembakaran pencucuhan China, dan pada tahun 2008 Beijing Auto Show di China hidrogen kereta konsep pertama sendiri maju "hidrogen."

Dengan "masyarakat kereta" beransur-ansur dibentuk, pemilikan kereta sentiasa menunjukkan trend menaik, manakala minyak dan sumber lain yang diregangkan, di sisi lain, menelan banyak kenderaan petrol terus menunaikan gas berbahaya dan bahan cemar. Penyelesaian akhir sudah pasti tidak menghadkan pembangunan industri automobil, tetapi alternatif yang terbuka kepada minyak, tenaga baru, kenderaan sel bahan api empat rut cepat dan secara senyap-senyap dilancarkan ke atas jalan raya, mencetak nama tenaga baru - hidrogen.

Hampir semua gergasi auto di dunia sedang membangunkan kenderaan tenaga baru. Elektrik pernah dianggap kuasa masa depan kereta, tetapi bateri lama pengisian masa dan berat menjadikan ia beransur-ansur pudar ia. Semasa (merujuk kepada 2009) petrol elektrik dan hibrid hanya sementara boleh mengurangkan krisis tenaga, hanya boleh mengurangkan tetapi tidak boleh menghilangkan pergantungan kepada minyak. Kali ini, kemunculan sel-sel bahan api hidrogen, seperti bahtera Nuh baru, supaya orang melihat harapan yang tidak terhingga daripada krisis.

Idea untuk menggunakan hidrogen sebagai bahan api untuk kereta adalah satu yang menakutkan apabila ia keluar, tetapi sebenarnya ia adalah wajar. Hidrogen mempunyai ketumpatan tenaga yang tinggi, pembebasan tenaga yang cukup untuk membuat operasi enjin kereta, dan hidrogen dan oksigen di dalam sel bahan api dalam tindak balas kimia hanya menjana air, tiada pencemaran. Oleh itu, ramai saintis meramalkan bahawa hidrogen sebagai tenaga sel bahan api adalah teknologi teras kereta abad ke-21, kepentingan revolusi kepada industri automotif, bersamaan dengan mikropemproses pada industri komputer sebagai penting

Kelebihan: Pengeluaran adalah air tulen, berjalan tanpa sebarang pencemaran.

Kelemahan: kos bahan api sel hidrogen adalah terlalu tinggi, dan penyimpanan bahan api hidrogen dan pengangkutan mengikut syarat-syarat teknikal semasa adalah sangat sukar kerana molekul-molekul hidrogen adalah sangat kecil, mudah untuk melarikan diri melalui shell peranti storan. Di samping itu, masalah yang paling berbahaya adalah bahawa pengekstrakan hidrogen melalui elektrolisis air atau penggunaan gas asli, cara ini juga perlu mengambil sejumlah besar tenaga, melainkan penggunaan tenaga nuklear untuk mengekstrak, atau tidak boleh asasnya mengurangkan karbon pelepasan dioksida.

5 kenderaan gas

kenderaan gas adalah kenderaan yang menggunakan gas termampat semula jadi (CNG), gas petroleum cecair (LPG) dan gas asli cecair (LNG) sebagai bahan api. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kerajaan di seluruh dunia perlu berusaha untuk menyelesaikan masalah ini, mula menyesuaikan struktur bahan api kereta. Kerana prestasi pelepasan yang baik, kenderaan gas bahan api yang boleh dianggap sebagai kenderaan bahan api pengganti yang paling ideal di dunia kerana kosnya rendah bahan api, teknologi matang dan struktur selamat dan dipercayai.

Pada masa ini, gas itu masih bahan api alternatif arus perdana dunia, dalam kenderaan bahan api alternatif China menyumbang kira-kira 90%. Matlamat AS adalah bahawa pada tahun 2010, 7% daripada sektor bas akan menggunakan gas asli, 50% daripada teksi dan bas akan ditukar kepada kenderaan gas asli khusus; menjelang tahun 2010, bilangan kenderaan gas asli Jerman akan mencapai 100,000 kepada 400,000, Stesen pengisian akan ditambah daripada semasa 180 kepada sekurang-kurangnya 300 kerusi.

Pakar-pakar industri menunjukkan bahawa peranan bahan api alternatif adalah untuk mengurangkan dan seterusnya menghapuskan tekanan yang disebabkan oleh bekalan minyak dan pembangunan ekonomi kesan negatif. Baru-baru ini, China akan terus menggunakan gas asli termampat, gas petroleum cecair, etanol petrol sebagai kenderaan bahan api alternatif. Sama ada bahan api alternatif boleh digunakan bergantung kepada sumber-sumber, pengedaran, ketersediaan bahan api alternatif, kematangan alternatif pengeluaran bahan api dan penggunaan teknologi, dan pengurangan pencemaran alam sekitar. Skala pengeluaran, pelaburan, kos pengeluaran dan harga bahan api alternatif Tentukan daya saingnya dengan bahan api petroleum; struktur pengeluaran kereta dan penambahbaikan reka bentuk mesti serasi dengan bahan api.

Menggantikan bahan api dengan gas akan menjadi trend yang tidak dapat dielakkan pembangunan kereta di China dan dunia. China perlu menganjurkan pasukan secepat mungkin untuk membangunkan dasar kenderaan gas negara. Dengan mengambil keselamatan tenaga akaun China terutamanya status sawit, termasuk pembangunan kenderaan gas, termasuk pelbagai kenderaan bahan api alternatif, adalah satu perkara mustahak, mengikut keadaan negara perlu dilakukan:

Pertama, untuk menghadkan harga gas, minyak, harga gas untuk mengekalkan perbezaan harga yang munasabah di antara, seperti Sichuan Province, Chongqing City, minyak, perbezaan harga gas, anda boleh memastikan pembangunan yang sesuai kenderaan gas;

Kedua, memandangkan pelaburan stesen pengisian, tempoh bayaran balik yang panjang, Kerajaan yang sesuai untuk memberi subsidi tertentu, stesen gas yang dijual harga gas dan pengguna kereta untuk simpanan gas antara kos bahan api, melaraskan pengagihan manfaat;

Ketiga, cukai pendapatan ke atas stesen minyak, perlu merujuk kepada dasar zon pembangunan industri berteknologi tinggi, untuk mengambil dua tiga dasar cukai;

Keempat, elektrik stesen gas mengikut layanan istimewa elektrik industri, harga elektrik dengan baik; Di samping itu, tapak stesen pengisian, mengikut projek utama dan industri perlindungan alam sekitar, perkara-perkara khas, tidak berbuat syirik, buck, aktif menggunakan asing maju Ditubuhkan standard stesen, saintifik menentukan jarak keselamatan kebakaran, menjimatkan sumber tanah.

kenderaan 6 bio-etanol

Alkohol, biasanya dikenali sebagai alkohol, popular untuk mengatakan, penggunaan etanol sebagai bahan api kenderaan, juga dikenali sebagai kenderaan alkohol. Dengan etanol dan bukannya bahan api petroleum mempunyai sejarah yang panjang dalam aktiviti, kedua-dua daripada pengeluaran dan penggunaan teknologi yang sudah sangat matang, baru-baru ini kerana sumber minyak ketat, kepelbagaian tenaga kenderaan cenderung untuk memperhebatkan, kereta etanol agenda juga disebut.

Pada masa ini dunia mempunyai lebih daripada 40 buah negara, tahap yang berbeza permohonan kenderaan etanol, dan beberapa telah mencapai promosi besar-besaran status yang semakin meningkat kenderaan etanol.

Penggunaan etanol di dalam kereta, anda boleh meningkatkan bilangan oktana bahan api, meningkatkan kandungan oksigen, pembakaran silinder kereta lebih lengkap, anda boleh mengurangkan pelepasan pelepasan berbahaya.

Etanol aplikasi bahan api Automotive: Pertama, mengadun, merujuk kepada penggunaan etanol dan gasolin adunan. Dalam bahan api campuran, etanol dan nisbah jilid kitab "E", seperti etanol menyumbang 10%, 15%, dengan E10, E15 berkata, pada masa ini, pengadunan menyumbang kereta etanol menyumbang utama. Kedua, pembakaran yang tulen, iaitu, pembakaran etanol tunggal, yang boleh didapati E100% mengatakan aplikasi semasa tidak banyak, adalah satu peringkat perintis; Ketiga, bahan api etanol denatured, etanol dehidrasi, kemudian menambah denaturant dijana etanol, yang merupakan sebahagian daripada permohonan ujian 4, bahan api fleksibel, yang boleh menggunakan bahan api petrol, tetapi juga boleh menggunakan etanol atau metanol dan nisbah petrol bahan api campuran, anda juga boleh menggunakan hidrogen, dan boleh ditukar pada bila-bila. Seperti Ford, Toyota berada di dalam kenderaan bahan api ujian fleksibel (FFV)