Beratus-ratus syarikat merancang beratus-ratus bilion pelaburan dalam bidang tenaga baru dan bilangan buih?

- Mar 22, 2017-

Bengkel tenaga baru adalah kebanjiran Pendatang baru. 2 Mac, dimaklumkan kereta elektrik kacang yang diluluskan oleh Suruhanjaya pembaharuan dan pembangunan negara dikeluarkan 11 pertama kelayakan pengeluaran kereta penumpang elektrik tulen baru, dan pada masa yang sama, terdapat seperti Bo County, tenaga baru Sunton dan Syarikat-syarikat lain dalam perancangan dalam kereta The seluruh Syarikat-syarikat tersenarai, menggayatkan pelaburan tersebut.

Beratus-ratus syarikat merancang beratus-ratus bilion pelaburan dalam bidang tenaga baru dan bilangan buih?

Soalan langsung adalah: baru tulen penumpang elektrik kereta pengeluaran Kelayakan kelulusan pintu akan dibuka untuk cara lama? Berapa banyak syarikat perlu memasuki pintu ini? andquot; Setakat yang saya tahu, Terdapat kira-kira empat puluh atau tiga puluh perusahaan di line.andquot; 15 Mac, Nanjing Bo County, Naib Presiden Zhang automotif memberitahu pemberita bahawa mereka juga memohon kelayakan untuk pembangunan dan pembaharuan Suruhanjaya. Malah, seawal Disember 2015, dengan pembangunan dan pembaharuan Suruhanjaya bertanggungjawab terhadap kenderaan elektrik tulen kelayakan peperiksaan dan kelulusan kerja-kerja Kementerian industri telah mendedahkan bahawa berpuluh-puluh Syarikat-auto telah memohon untuk kelayakan pengeluaran kenderaan elektrik.

Kelayakan pengeluaran kereta penumpang elektrik yang tulen adalah dilihat sebagai syarikat-auto dalam bidang Kad Zhucheng oleh tenaga baru, ia adalah kepentingan pemilik kereta elektrik adalah jelas, tetapi bilangan syarikat-syarikat yang bersedia untuk mendapatkan aliran Zhunsheng Zheng membenarkan industri yang tidak dijangka. andquot; Semasa menunjukkan pendaftaran baru kenderaan tenaga baru di negara ini tidak kurang daripada 200.andquot; Zhang berkata, andquot; jadi hanya 10 adalah tidak tepat, NDRC dalam hal ini adalah untuk membantu dengan kuat, dan bukannya hanya menghadkan number.andquot;

Pemberita bersisir perusahaan berkelayakan 11 mendapati bahawa perancangan keseluruhan kapasiti telah mencapai 600,000, perancangan pelaburan melebihi 15 bilion yuan, kapasiti data yang mempunyai lebih dari 2016 negara baru tenaga jualan kenderaan berjumlah 500,000.

Jika bilangan kenderaan tenaga baru selaras dengan 200 untuk mengira saiz saiz keseluruhan perusahaan berkelayakan 11 20 kali jumlah kapasiti akan tahap lebih daripada 10 juta, dengan jumlah pelaburan akan mencapai 300 bilion yuan. Dan ini adalah hanya andquot di; forcesandquot kereta baru; skala, jika syarikat-syarikat kereta tradisional mengira kereta tenaga baru, bas-bas baru tenaga, rendah-kelajuan kenderaan elektrik dan tenaga baru yang lebih banyak kali Kereta, logistik kenderaan, maka ke semasa domestik baru tenaga bengkel membaiki kereta skala kening.

Kerana tenaga baru kenderaan dinaikkan pangkat kepada strategi negara, semangat kereta peribadi sangat teruja, sejumlah besar tentera baru di modal, kerajaan tempatan dan Syarikat-syarikat di bawah dorongan. Dalam bidang kuasa bateri, pelaburan yang terlalu panas, overcapacity telah dipentaskan, dan sekarang adegan ini akan menjadi dalam bidang pembuatan kenderaan elektrik. Pelaburan berlebihan, kapasiti berlebihan boleh memupuk persaingan di peringkat antarabangsa untuk harga kereta tenaga baru? Chinaand #39; s tenaga industri automotif itu boleh berjalan kaki sebagai peneraju dalam dunia? Daripada penjualan kenderaan elektrik tulen produk kekuatan dan pasaran jualan situasi semasa, tanda ini telah tidak lagi muncul.

Pelaburan haba terus memanaskan

Tenaga pelaburan panas tahun baru yang lalu telah menjadi petunjuk. Dalam laporan terdahulu yang dibuat statistik yang tidak lengkap, Disember 2015 untuk 2016 Mac lebih dari setahun, terbuka baru tenaga kenderaan projek pelaburan berjumlah kira-kira 30, perancangan keupayaan keseluruhan mencecah 3 juta kenderaan, termasuk syarikat-syarikat bas, pelaburan sekitar projek Taman industri automobil dan sebagainya.