Bagaimana untuk memahami Trend Lightening Motor Enterprise

- Jan 09, 2017-

Seperti yang kita semua tahu, ringan telah menjadi trend pembangunan baru tenaga kenderaan tidak dapat dielakkan. Memandu sistem akaun untuk 30%-40% dari jumlah tulen kenderaan elektrik, oleh yang demikian, berat ringan sistem pemanduan adalah salah satu kunci kenderaan berat.


Kenderaan, penggunaan aloi magnesium aluminium tinggi-kekuatan, bahan komposit FRT buih resin dan bahan-bahan karbon fiber aplikasi seperti penggunaan bahan-bahan ringan yang baru adalah untuk mencapai paling langsung dan berkesan kenderaan ringan kaedah.


Bagi tenaga automotif motor sistem baru, untuk mencapai tujuan ringan, dan dijangka akan memulakan dari apa?


Pengarah teknikal Nidec Kumpulan (KDS) Xi Rongsheng bahawa sistem motor ringan memerlukan penggunaan bahan-bahan berprestasi tinggi, bersama-sama dengan aluminium penyejukan struktur dan rekabentuk ketumpatan kuasa (tork) yang tinggi dapat dicapai.


Presiden Shanghai elektrik kuasa teknologi Co., Ltd., Perak ke Tentera Darat Amerika juga percaya bahawa perlunya motor ringan sekitar alur, penggulungan rotor, Turus motor dan lain-lain aspek Reka bentuk optimum.


Reka bentuk keseluruhan, inovatif, pemilihan bahan dan integrasi Syarikat motor merupakan satu cara yang penting untuk mencapai sasaran yang ringan.


Pelaksanaan Motor ringan


1, untuk mengoptimumkan struktur motor


Pakar-pakar industri percaya bahawa perubahan ketebalan penebatan, atau mengoptimumkan struktur pengudaraan, seperti motor Penggulungan secara berkesan dapat mengurangkan saiz motor, mengurangkan berat badan motor. Biasa rotor intim peningkatan Reka bentuk pengurangan berat badan atau penggunaan rotor sokongan untuk mengurangkan berat badan rotor.


Antaranya, terdapat jurang besar jejari di bawah slot magnet kekal hingga permukaan dalam aci motor, ada ruang besar pengoptimuman. Dengan kekuatan mekanikal dan ujian simulasi litar magnetic rotor ini, struktur dan saiz alur untuk mengurangkan berat badan dalam rotor yang boleh diperbaiki, dan aloi ringan dan tinggi-kekuatan bahan yang boleh digunakan untuk merealisasikan ketumpatan kuasa pemutihan dan tinggi motor.


Di samping itu, gergasi Hefei sistem kuasa Co., Ltd. Pengarah teknikal Gu MD, berkata dalam operasi bercampur, mengoptimumkan litar magnet struktur, pengagihan penggunaan tembaga dan besi penggunaan, mengoptimumkan suhu motor dan perubahan kaedah penyejukan boleh mencapai matlamat ringan.


2, bersepadu


Melalui integrasi integrasi elektro-mekanikal dan pengawal, ianya bermanfaat untuk mengurangkan berat badan dan jumlah sistem pemanduan. Antaranya, terdapat bersepadu penyepaduan motor dan enjin, motor dan kotak gear integrasi dan integrasi dihakpatenkan motor dan gear.


SIEMENS Sivetec MSA 3300, dibangunkan oleh Siemens, mengintegrasikan inverters dalam dan Motor dalam enjin kenderaan elektrik, dan kedua-dua komponen berkongsi sebuah unit penyejukan, yang mengurangkan berat sistem pemacu dan simpan struktur ruang dalaman.


3, pemilihan bahan-bahan


Secara umum, penggunaan synchronous motor magnet kekal sebagai seorang pemandu, jauh lebih ringan daripada motor aruhan, yang merupakan magnet kekal synchronous motor sebab motor arus perdana yang penting. Xi Rongsheng berkata bahawa penggunaan bahan-bahan magnet kekal berprestasi tinggi dan bahan-bahan magnet berprestasi tinggi, secara berkesan boleh membantu syarikat-syarikat motor untuk mencapai matlamat untuk ringan.


Antaranya, motor rotor dan stator teras penting pilihan terjejas motor stator dan saiz rotor, ketumpatan kuasa motor, motor besi penggunaan dan kecekapan motor. Pakar percaya bahawa penggunaan lembaran keluli silikon ultra nipis tepu tinggi boleh berkesan meningkatkan nisbah kuasa motor dan ketumpatan kuasa.


Pada masa yang sama, industri percaya bahawa motor rotor tembaga lakonan daripada motor rotor cast aluminium adalah lebih berat ringan, manakala kos motor tembaga adalah lebih rendah.


peminiaturan 4,


Peminiaturan adalah terutamanya melalui integrasi capacitors dan busbars, penggunaan generasi akan datang bandgap pelbagai peranti semikonduktor, ke SIC ini dan kaedah lain untuk mengurangkan saiz pengawal, untuk mencapai peminiaturan motor, sasaran ringan.


Selain daripada itu, industri ini juga percaya bahawa motor roda adalah kenderaan tenaga yang baru untuk mencapai cara yang paling berkesan dan secara langsung yang ringan. Kerana motor hab untuk mencapai enjin kenderaan tenaga baru, integrasi penghantaran, kuasa, penghantaran dan brek peranti diintegrasikan ke dalam Hab, berubah-ubah Pusat memandu untuk drive diedarkan, menghapuskan transmisi, aci pemacu, kelajuan teruk dan 80% lainnya komponen transmisi, sekali gus mengurangkan berat badan sebanyak 30%.


cabaran teknikal


Prestasi Luke Perak, Ruang untuk berkesan, motor yang kedua-duanya untuk mencapai matlamat ringan, tetapi juga untuk memastikan keselamatan yang tinggi, ketumpatan kuasa tinggi dan pelbagai kelebihan lain, yang bukan sahaja perlu menyelesaikan banyak masalah teknikal, tetapi juga memerlukan Syarikat motor dengan kekuatan teknologi tinggi.


andquot; Terlalu banyak modul bersepadu bersama-sama, yang boleh menjejaskan fleksibiliti sistem motor, jadi tahap integrasi yang tinggi juga memerlukan pertimbangan kelonggaran dan gandingan motor, andquot; kata Tsai Wei, pengasas dan CTO dari canggih elektrik.


Di samping itu, disebabkan kekangan teknikal, perusahaan tempatan bahan dan kos pemprosesan yang lebih sukar untuk mengawal, menyebabkan kos pengeluaran yang lebih tinggi sistem motor, yang sedikit, menghadkan perkembangan motor ringan.


Secara amnya, kedua-duanya ringan motor atau kenderaan tenaga baru, ringan, baru tenaga kenderaan perlu bekerjasama rantaian industri perusahaan, melakukan kerja dengan baik inovasi teknologi dan proses pengoptimuman, tidak mustahil untuk mencapai matlamat.