Bahan panas katod Ternary

- Feb 15, 2017-

Januari 2017, Xiamen tungsten industri pengumuman, Syarikat bercadang untuk syarikat subsidiari milik penuh Xiamen Xiamen tungsten tenaga bahan-bahan baru Co., Ltd. dan Beijing Mindong Electric Co., Ltd. di bandar Ningde, penubuhan sebuah syarikat usahasama Ningde Ha bahan tenaga baru Co., Ltd., pelaburan bersama dan pembinaan dengan pengeluaran tahunan sebanyak 20,000 tan automotif lithium ion ternary bahan pengeluaran garis , utama pengeluaran dan jualan bahan-bahan ternary tinggi nikel.

Industri tungsten Xiamen, mengatakan bahawa memandangkan bahan ternary lithium-ion automotif semasa pasaran adalah dalam tempoh pertumbuhan yang pesat, Syarikat melalui pelaburan ini untuk mengembangkan kapasiti pengeluaran bahan ternary tinggi nikel, akan memenuhi keperluan pelanggan yang semakin meningkat akan beberapa tahun akan datang litium pembangunan meletakkan asas yang baik.

Multipath bahan katod

Bahan katod adalah paling kritikal litium bateri bahan-bahan mentah, positif dan bahan-bahan negetif adalah kunci untuk menentukan prestasi kuasa bateri. Katod bahan terutamanya mempengaruhi lithium ion bateri tenaga ketumpatan, Keselamatan, kitaran hidup dan sifat-sifat lain. Seperti bateri litium-ion bahan katod dalam perkadaran kos bateri boleh jadi setinggi 40%, jadi kosnya juga terus menentukan tahap kos bateri.

Bateri Lithium-ion terbahagi kepada pelbagai laluan teknikal, termasuk laluan teknikal arus perdana termasuk litium mangan oksida (LMO), nikel, kobalt litium oksida (LCO) bahan ternary manganate kobalt kobalt (NCM), nikel, kobalt aluminat ternary penting (NCA) dan litium besi fosfat (LFP).

Perbandingan bahan-bahan katod yang biasa dan sifat-sifat

Kuasa litium bateri dapat point: panas bahan ternary katod (dengan senarai sepuluh tahun 2016)

Pada masa ini, arus perdana kenderaan tenaga yang baru di pasaran kuasa bateri katod pemilihan bahan juga adalah bahan ternary, litium mangan oksida dan besi litium berasaskan fosfat. Dalam bidang kuasa bateri, litium besi fosfat katod bahan mempunyai panjang kitaran hidup, prestasi cemerlang Keselamatan, prestasi baik suhu yang tinggi dan harga yang agak rendah, dan litium besi fosfat bahan prestasinya suhu rendah dan melaksanakan pembesaran telah berjaya mencapai tahap litium cobalt, sedang pasaran arus kuasa bateri bahan, tetapi disebabkan oleh kecacatan ketumpatan tenaga , manakala produk yang konsisten dan rendah prestasi suhu miskin, secara beransur-ansur digantikan dengan bahan-bahan ternary.

andquot; Litium besi fosfat dalam ketumpatan tenaga, keupayaan, pemadatan dan sehingga ada banyak ruang kepada pertumbuhan, litium besi fosfat dalam kebaikan great.andquot; Pengurus Besar Stran Li Shixiang berkata.