Berkuasa tinggi Lithium Teknologi Perlindungan Bateri Manufacturers Breakthrough Masuki

- Jan 12, 2017-

Dengan kemajuan teknologi dan keperluan perlindungan alam sekitar, bateri litium secara beransur-ansur menjadi arus perdana bateri boleh dicas semula, terutama dalam bidang elektronik mudah alih, bateri lithium bergantung kepada ketumpatan tenaga yang lebih tinggi, telah hampir diduduki semua pasaran. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keperluan kuasa yang agak tinggi kawasan permohonan, kerana kos bateri litium dan petunjuk kadar pelepasan tidak dominan, bahagian masih tidak tinggi. Sebagai contoh, dalam bidang basikal elektrik, bateri asid plumbum masih menduduki bahagian yang lebih tinggi di pasaran China, penggunaan bateri litium hanya kira-kira 1% bahagian pasaran, manakala di Eropah dan Amerika Syarikat menyumbang kira-kira 50% daripada dibangunkan negara. Seperti bahagian pasaran yang rendah, sebab utama, sudah tentu, adalah harga, tetapi hayat bateri litium dan keselamatan juga merupakan lembaga pendek besar, masalah-masalah ini tidak dapat diselesaikan, akan memberi kesan bahagian pasaran bateri litium.

Dan untuk menyelesaikan kehidupan litium bateri dan keselamatan mengenai keperluan untuk pemantauan khusus dan litar perlindungan, yang ialah bateri lithium berbanding ciri-ciri lain bateri, ia mesti dengan litar perlindungan, jika tidak ia akan meletup kerana panas, sebelum ini mempunyai kampung penggunaan telefon bimbit tanpa litar perlindungan bateri litium, hasil letupan bateri disebabkan laporan kemalangan kecederaan. Ini dapat dilihat kepentingan litar perlindungan, dan sebelum banyak litar perlindungan adalah dengan menggunakan komponen diskret untuk mengambil dari segi kos dan kebolehpercayaan tidak kelebihan, untuk keadaan pasaran ini, Texas Instruments diperkenalkan Tools bekalan kuasa yang pertama dalam industri dan Basikal elektrik dengan Single - Peranti Chip Management Battery bq77910.

Mengapa adalah permohonan untuk alat kuasa dan basikal elektrik, yang dari sokongan rentetan bateri yang dinyatakan. Kerana peranti ini menyokong pelbagai 4-10 tali, melalui lata boleh menyokong sehingga 20 rentetan bateri, bilangan bateri litium untuk menentukan voltan output, 10 tali adalah output 34V voltan, dalam julat ini, Aplikasi bateri termasuk basikal elektrik, skuter elektrik, alat berkebun mudah alih, alat, alat dan bekalan kuasa tidak terganggu (UPS), yang memerlukan keperluan voltan dan arus tertentu, tetapi tidak begitu mencabar. Jika anda mahu masuk ke dalam bidang kenderaan elektrik, maka rentetan boleh menjadi lebih daripada 100 barisan, ini bukan kawasan yang diliputi oleh peranti.

Fungsi utama litar perlindungan bateri adalah untuk menjaga keselamatan bateri di bawah pelbagai keadaan, untuk melanjutkan hayat bateri untuk mengekalkan ambang keselamatan tidak melebihi hal keadaan untuk memastikan bahawa pek bateri dicas sepenuhnya dan digunakan. bq77910 adalah satu penyelesaian pengurusan bateri bersepadu yang menyediakan semua fungsi yang diperlukan perlindungan bateri dan ciri-ciri pengimbangan bateri bersepadu termasuk voltan sel bateri, undervoltage sel bateri, cas litar pintas, menunaikan overcurrent litar pintas, bateri suhu pek, Open-litar litar pintas termistor pengesanan dan pengesanan sel bateri terbuka litar, perlindungan kuasa-down, untuk mengelakkan daripada pemanasan melampau kuasa FET dan fungsi lain. Ciri yang paling penting adalah untuk berjalan di peranti bebas, tanpa mikropemproses luar, bersepadu sebahagian logik kawalan dalaman, supaya program keseluruhan kos rendah mungkin.

Dalam peranti untuk berkuasa tinggi pek bateri sendiri dalam permohonan itu akan tertakluk kepada cabaran yang besar, seperti semasa yang tinggi, tetapi juga memerlukan pelepasan semasa yang besar, mengecas semasa adalah kecil, beban itu sendiri dan bateri perlu dipisahkan. A berasingan jalan mengecas dan menyahcas juga diperlukan untuk mengurangkan kos dengan memilih elemen yang sesuai Laluan perlindungan (MOSFET) mengikut saiz yang dikehendaki. Dalam beberapa aplikasi, seperti kenderaan elektrik dan UPS, juga perlu cepat mengenakan bayaran dan menunaikan penukaran. Ini adalah reka bentuk pek bateri dan litar perlindungan telah membawa cabaran teknikal yang besar.