Kenderaan Rasmi Kerajaan Dipaksa Kereta Elektrik yang Diutamakan

- Dec 04, 2017-

Pada 27 November 2017, mesyuarat ke-32 Jawatankuasa Tetap NPC Wilayah Henan mendengar dan mengkaji "Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Pencemaran Udara di Wilayah Henan (Draf)", yang menyatakan bahawa kenderaan perkhidmatan awam, pengangkutan awam, teksi dan persekitaran Kesihatan, pos, penghantaran ekspres dan industri lain harus memimpin dalam penggunaan kenderaan tenaga baru, NPCSC telah memberi perhatian dan sokongan.
Malah, bukan sahaja di Henan, peringkat kebangsaan juga aktif mempromosikan kenderaan elektrik. Kementerian Perindustrian memimpin untuk membuat kenyataan positif bahawa organ-organ kerajaan pusat dan kenderaan tenaga baru untuk menunjukkan operasi jabatan kerajaan perbandaran dan institusi awam untuk membeli bilangan kenderaan tenaga baru tidak boleh kurang daripada 30%. Di samping itu, orang-orang dalam Kementerian Teknologi Maklumat dan Industri berkata MIIT merancang untuk membina longgokan caj di gudang bawah tanah kementerian untuk menggalakkan penjawat awam membeli kenderaan tenaga baru secara persendirian. Pada masa ini, Kementerian Sains dan Teknologi juga melaksanakan pendekatan serupa dalam kementerian dan komisen.
Di samping itu, menjelang akhir 2016, lapan buah kerajaan, termasuk China, Amerika Syarikat, Kanada, Perancis dan Jepun, juga menandatangani pengisytiharan bas kerajaan yang dijanjikan oleh kerajaan untuk membeli kenderaan elektrik dan berjanji untuk bekerjasama dalam teknologi dan maklumat untuk mencapai 2020 pemilikan kenderaan elektrik global mencapai 20 juta matlamat kenderaan.
Buat masa ini, kerajaan telah mengambil inisiatif untuk mempromosikan elektrik kenderaan rasmi dengan sendirinya dan telah mencapai keputusan yang luar biasa. Banyak kenderaan rasmi telah "diduduki" oleh kenderaan elektrik berkelajuan rendah. Pegawai di Shandong, Henan, Hebei, Jiangsu, Jiangxi, Sichuan, Gansu dan Chongqing mempunyai banyak kes pembelian kenderaan elektrik berkelajuan rendah sebagai kenderaan rasmi. Antaranya, Terlibat dalam kerajaan, undang-undang keselamatan awam, kawalan lalu lintas, pengurusan bandar, Biro Harga, perkhidmatan komuniti dan jabatan lain, terutamanya di banyak kerajaan daerah dan bandar, kereta elektrik berkelajuan rendah yang lebih popular!


微信图片_20171204145833.jpg


Pada masa yang sama, kerajaan di kebanyakan negara telah mengiktiraf status undang-undang kenderaan elektrik kecil dan diberi cara dan cara yang munasabah: Shandong, Henan, Fujian, Sichuan, Jiangsu, Guangdong, Beijing-Tianjin-Hebei dan sekitarnya seperti Shandong Liaocheng, Zibo, Jining, Texas, Weifang, Henan Zhumadian, Luoyang, Shangqiu, Hubei Xiangyang, Shiyan, Hechi, Guangxi, lebih daripada 30 kerajaan perbandaran seperti Guigang, Fuyang di Anhui, Loudi di Hunan, Xingtai di Hebei, Sanmen di Zhejiang, Guang'an di Sichuan, Chaoyang di Liaoning dan Datong di Shaanxi sudah mula melaksanakan program ini dan telah mencapai keputusan yang baik dalam amalan.
Kerajaan menetapkan contoh dengan secara aktif mempromosikan kenderaan elektrik dan memainkan peranan penting dalam mempromosikan dan mempopularkan kenderaan elektrik. Pada masa yang sama, dengan peningkatan berterusan dasar pengurusan piawai bagi kenderaan elektrik kecil, kenderaan rasmi secara beransur-ansur mengarah ke arah kenderaan elektrik kecil. Dengan demonstrasi oleh kerajaan dan populariti pesat kenderaan elektrik di seluruh negara, ia lebih logik.