Keadaan am, masalah dan cadangan pembangunan industri grafit China

- Mar 24, 2017-

Dengan Chinaand #39; s pembangunan ekonomi dan pertumbuhan ke andquot di; normalandquot baru; pertumbuhan ekonomi yang perlahan, tekanan melebihi jangkaan. Agar ekonomi kita di andquot di; normalandquot baru; tempoh boleh dibangunkan dengan mantap, susun penuh kesedaran masyarakat diluar, kuasa ekonomi tarik baru tidak boleh diketepikan. andquot; China dibuat 2025andquot; andquot; kepesatan pembangunan industri graphene, sejumlah opinionsandquot; dan andquot; thirteenandquot; Pelan dan satu siri dasar-dasar utama yang diperkenalkan untuk menentukan transformasi industri tradisional dan menaik taraf sebagai asas, era baru bernilai tambah tinggi China dengan #39; s industri pembuatan di andquot di; normalandquot baru; tempoh untuk menggalakkan pembangunan ekonomi mengenai kedudukan dominan. Dan Inovasi Sains dan teknologi, bahan-bahan baru untuk mencapai era baru China untuk mewujudkan matlamat besar sokongan tidak boleh diketepikan. Graphene sebagai andquot abad ke-21; bahan crownandquot; pada pearl Tempahan cerah, akan berada di bawah era baru Chinaand #39; s inovasi Sains dan teknologi menunjukkan arah yang Chinaand # 39; s pembuatan untuk menjadi salah satu tumpuan paling berkuasa.

Pertama, Chinaand #39; s pembangunan industri graphene

Dengan pendahuluan graphene perindustrian, berbanding dengan 2014, bilangan perusahaan kecil perusahaan meningkat, bersaiz sederhana telah diperkukuhkan dalam pembangunan secara besar-besaran. Sehingga akhir Disember 2015, China terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan graphene, pengeluaran, penjualan, promosi dan lain-lain perusahaan yang berkaitan untuk mencapai lebih daripada 300, yang tidak ada produk berasaskan graphene dalam jualan syarikat mencecah 100. Graphene utama yang disenaraikan Syarikat meningkat daripada 2014 kepada 4, susun atur graphene berkaitan disenarai untuk lebih daripada 10. tahun 2015 sebagai tahun pertama meletus industri graphene, industri tempatan sebagai hasil keseluruhan sebanyak 600 juta yuan, berbanding dengan 2014 meningkat lebih daripada 10 kali.

1. pembangunan industri graphene serantau

Dengan kerajaan tempatan pada andquot tiga Kementerian; kepesatan pembangunan industri graphene, sejumlah opinionsandquot; (selepas ini dirujuk sebagai andquot; opinionsandquot;) andquot; semangat pelaksanaan dokumen, 2015 China graphene enterprise pembahagian daripada pesisiran pantai Tenggara telah dilanjutkan ke seluruh kawasan Pantai Timur, dan secara beransur-ansur di Barat berkembang, pengedaran enterprise graphene menunjukkan ciri-ciri andquot; distributionandquot menegak dan mendatar.

(1 kawasan segi tiga emas)

Kawasan segi tiga emas Chinaand #39; s pembangunan awal graphene adalah juga rantaian industri domestik grafit adalah kawasan yang lebih sempurna. 2015 sebanyak lebih daripada 170 graphene perusahaan dibangunkan kawasan segi tiga emas, hasil keseluruhan mencecah 350 juta yuan, mencakupi 58% daripada countryand #39; s jualan keseluruhan industri graphene. Mana Changzhou keenam elemen bahan teknologi Co., Ltd. dan Changzhou dua dimensi karbon teknologi Co., Ltd. 2 graphene utama Syarikat disenaraikan dalam tiga Lembaga Pengarah yang baru. Secara keseluruhannya, seluruh rantau segi tiga emas menduduki separuh daripada Chinaand #39; s graphen industri, rantau ini bergantung pada platform pembangunan industri tempatan yang baik dan meningkatkan industri pembangunan sistem, membentuk persediaan graphene perlindungan, tenaga, bahan Komposit, pengurusan haba dan lain-lain bidang model pembangunan industri bersepadu. Model pembangunan industri pembangunan industri graphene seluruh negara telah memainkan satu demonstrasi yang baik, yang didorong, kesan radiasi.

(2 kawasan Delta Sungai Pearl)

Delta Sungai Pearl rantau merupakan pembangunan Chinaand #39; s graphene industri adalah sangat aktif pada tahun 2015, rantau ini dibangunkan sebanyak lebih daripada 60 graphene perusahaan, hasil keseluruhan sebanyak 100 juta yuan, 17% daripada countryand #39; s jualan keseluruhan industri graphene. Julai 2015, oleh China grafit industri teknologi inovasi strategik Perikatan, China Baoan Kumpulan Co., Ltd. bersama Selatan Sains dan teknologi Universiti, Institut Penyelidikan Shenzhen Peking University dan Tsinghua University memulakan penubuhan di Shenzhen Municipal lanjutan bijirin aplikasi teknologi Institut Penyelidikan, Shenzhen bandar sedang Institut khusus hanya satu permohonan graphene. Pada keseluruhannya, rantau Delta Sungai Pearl adalah Chinaand #39; s graphene industri merupakan kawasan yang sangat aktif, tetapi juga penggunaan graphene pasaran hiliran merupakan salah satu pembangunan yang lebih pesat di rantau ini, membentuk graphene pengeluaran, pembuatan sebagai asas peralatan, penemuan dalam tenaga, Kesihatan, Pemanas elektrik, bahan Komposit dan bidang-bidang lain model Pembangunan Perindustrian untuk graphene Kebangsaan yang memberi tumpuan perkembangan pasaran industri hiliran permohonan telah memainkan model peranan positif.

(3) Beijing-Tianjin-Hebei rantau

Beijing-Tianjin-Hebei Wilayah adalah salah satu daripada kawasan-kawasan yang mempunyai potensi yang besar untuk pembangunan Chinaand #39; s graphene industri. Pada tahun 2015, rantau ini akan membangunkan perusahaan graphene lebih 40 dengan hasil keseluruhan sebanyak kira-kira RMB 40 juta.

Disember 2015, Beijing-Tianjin-Hebei graphene industri Perikatan ditubuhkan di Beijing, dengan mewujudkan platform inovasi teknologi graphene Beijing, Tianjin graphene Kejuruteraan platform, kelompok industri graphene Hebei Tangshan, untuk mengintegrasikan tiga sumber, merebut peluang pembangunan diselaraskan Beijing-Tianjin-Hebei, mempercepatkan pembangunan industri graphene Beijing-Tianjin-Hebei, penubuhan industri strategik baru muncul di Beijing dan Tianjin lanjutan kawasan.

Wilayah Shandong, industri graphene ini perkembangan domestik industri batu kelikir, salah satu kawasan momentum hebat. Wilayah Shandong 2015, pembangunan jumlah lebih daripada 50 graphene perusahaan, hasil keseluruhan mencecah 50 juta yuan. Qingdao Huaguo ditandatangani oleh Technology Co, Ltd adalah satu-satunya di wilayah utara Syarikat graphene baru tiga papan yang disenaraikan. Keseluruhannya, Wilayah Shandong, pada mulanya dengan prototaip graphene di industri. Graphene bahan, peralatan, lapisan anti karat, dakwat pengalir, bateri lithium-ion, graphene kali getah, dan sebagainya akan susun atur.

(4) lain-lain kawasan

Wilayah pula pada tahun 2015 di rantau ini sebanyak lebih daripada 10 graphene enterprises, hasil keseluruhan kira-kira 50 juta yuan. Antaranya, Xiamen Kaina graphene Technology Co, Ltd pada awal tahun 2016 untuk mencapai dalam pasaran tiga Lembaga yang baru, untuk menjadi produk utama daripada syarikat-syarikat tersenarai yang empat di graphene pertama.

Barat daya Wilayah industri graphene di Sichuan dan Chongqing berasaskan, pada tahun 2015 rantau ini dibangunkan sebanyak lebih daripada 10 graphene enterprises, hasil keseluruhan kira-kira 20 juta yuan.

Wilayah Timur Laut 3 graphene industri terutamanya dalam Heilongjiang, 2015, lebih daripada 10 perusahaan berasaskan graphene, Terdapat tiada membentuk produk jualan luar.