Jualan kereta General pada bulan Januari terhadap industri automotif tenaga baru memerlukan usaha-usaha peningkatan sokongan

- Feb 27, 2017-

Tahun lepas, tahun kenderaan tenaga baru dalam data jualan Januari mengalami penurunan seperti tebing. Menurut data yang dikeluarkan oleh Persekutuan, pada bulan Januari tahun ini, kenderaan tenaga baru yang dijual hanya 5423, turun 61%, rantai jatuh 87%.


Walaupun kesan daripada beberapa perubahan dasar dan cuti, jualan kenderaan tenaga baru daripada penurunan sementara excusable, tetapi wartawan yang menamatkan data mendapati bahawa di pada bulan Januari kes keseluruhan keadaan pasaran automobil pada bulan Januari, tidak termasuk di dalam kenderaan tenaga baru minyak jualan model (selepas ini dirujuk sebagai model kereta bercampur) elektrik hibrid 9789 , peningkatan sebanyak 53%, data ini bukan sahaja jauh lebih daripada hibrid pasang masuk Januari 1960, adalah jualan keseluruhan kenderaan tenaga baru yang hampir dua kali ganda.


model-model hibrid andquot; minyak dan elektrik tidak menikmati subsidi, tetapi juga untuk menyertai di Beijing dan kawasan-kawasan lain Yaohao pelesenan, tetapi jualan terminal adalah lebih daripada pihak kerajaan meluluskan kenderaan tenaga baru, nilainya memikirkan, andquot; penganalisis industri automotif yang tidak dinamakan berkata, model daripada hibrid pasang masuk yang lebih praktikal, lebih cekap tenaga, pilihan pengguna adalah bukti.


Kebetulan, peneraju industri kereta hibrid Toyota telah mengumumkan bahawa pada akhir 2017, jualan kenderaan hibrid di seluruh dunia telah melebihi 10 juta. Berbuka 10 juta keputusan mencerminkan pasaran model hibrid pengiktirafan, hibrid yang juga dalam 2017 ais ke dalam tempoh pembangunan yang baru.


Persatuan industri automotif China Eksekutif Naib Presiden Dong Yang berkata dalam satu temu bual, pembangunan hibrid yang layak digalakkan dan diharapkan, bukan sahaja dalam polisi, perlu bergantung pada teknologi mereka sendiri untuk meningkatkan.


Peningkatan pengiktirafan


Hibrid yang memasuki tempoh pecah ais


Difahamkan bahawa model hibrid yang pada tahun 2005 untuk kali pertama pengenalan China, tetapi dalam tempoh 10 tahun tetapi tidak ada tindak balas pasaran yang baik. Sehingga 2016, daripada data jualan sudut pandangan, model hibrid penuh berbunga, jualan Oktober sehingga 7065 unit, hampir 9 kali tempoh yang sama tahun lepas, manakala jualan terkumpul tahun dicampur dengan model dicapai 11.1 juta. Daripada bahagian pasaran untuk selanjutnya mengesahkan hibrid yang menjadi wakil kereta penjimatan tenaga yang semakin diiktiraf oleh pengguna. Walaupun jumlah ini kecil, tetapi kadar pertumbuhan besar, supaya industri di pasaran bercampur 2017 penuh harapan.


Kakitangan moden Beijing dalam satu temu bual dengan pemberita, berkata bahawa orang-orang sekarang bagi pengiktirafan hibrid kuasa elektrik adalah memang lebih tinggi daripada sebelum. Beliau menyebut bahawa di satu sisi Negeri dipanggil untuk perlindungan alam sekitar dan penjimatan tenaga, kesedaran pengguna telah berubah, dan ditambah pula dengan hibrid dalam kereta secara teknikal lebih matang, mencerminkan harga kos penurunan, pengguna dalam minyak dan gas hibrid unik prestasi pertimbangan juga mula untuk memilih jenis kereta ini.


Adalah difahamkan bahawa pada 26 Oktober tahun lepas, Chinaand #39; Peta Jalan teknologi kenderaan s tenaga penjimatan tenaga dan baru dilancarkan secara rasmi, hibrid pertama sebagai yang pertama teknologi penjimatan tenaga automotif, bercadang untuk bersungguh-sungguh membangunkan hibrid, menjelang tahun 2020 countryand #39; s penghasilan dan pengeluaran skala 8%. 2025 meningkat kepada 20%, 2030 dan kemudian dinaikkan pangkat kepada 25%.


Tetapi di dalam industri yang secara amnya optimistik mengenai pembangunan hibrid dalam masa yang sama, model ini juga menghadapi masalah. Kakitangan juga disebut dalam temu bual itu, jualan kereta bercampur-campur-jenis selama ini mengapa telah agak lembap, terutamanya disebabkan oleh kekurangan subsidi dan teknologi alat ganti dan komponen yang berkaitan adalah masih tidak popular. Kenderaan elektrik yang tulen, berorientasikan polisi adalah sangat jelas, tetapi adunan, negeri ini mempunyai tiada subsidi, tiada tiada tahap dasar sokongan, hanya boleh bergantung kepada kuasa perniagaan mereka sendiri untuk melakukan. Beliau berkata bahawa sebenarnya paling sesuai untuk China pada peringkat ini alam sekitar memang boleh dicampur dengan kuasa enjin ini, kedua-duanya menjimatkan minyak, tetapi juga kerana pengisian dan dilanda perjalanan harian rakyat biasa.


Pelapor belajar, dari awal kenderaan tenaga baru untuk mempromosikan panggilan dasar model hibrid am konsesi sokongan dan subsidi akan didengar. Dong Yang, Eksekutif Naib Presiden China Persatuan automobil pengilang, menyatakan sokongan untuk pembangunan kereta kacukan, katanya teknologi hibrid tidak akan diabaikan, harus sesuai untuk meningkatkan perhatian dan subsidi untuk kereta hibrid.


Tetapi beliau juga menyebut bahawa teknologi sel bahan api dan elektrik yang tulen, plug-in perlu bergantung kepada kerajaan untuk menggalakkan pembinaan infrastruktur, jadi ia telah dimasukkan ke dalam projek Kebangsaan. Kuasa hibrid harus dipacu oleh industri, ia tidak memerlukan negara untuk membina infrastruktur boleh menjadi satu perkembangan yang baik. Cui Dongshu, Ketua Setiausaha Persekutuan dan juga menyatakan pandangan yang sama bahawa pertumbuhan jualan model gabungan tidak boleh bergantung sepenuhnya pada dasar tersebut, tetapi terutamanya untuk meningkatkan teknologi dan mengurangkan kos.


Jualan andquot; unevenandquot panas dan sejuk;


Toyota membawa jenis yang popular


Menurut data persembahan oleh Federation, pada akhir 2016, pasaran dalam penjualan model 12 (tidak termasuk jenama import) menyumbang sebanyak 81,000, model hibrid Jepun (termasuk FAW Toyota, Guangzhou Toyota, Guangzhou automobil Honda, Dongfeng Nissan) jualan 7.85 juta, mewakili sehingga 96.9%. Antaranya, FAW Toyota Corolla Shuanghuang dan Guangzhou automobil Raleigh Shuanghuang dua model jualan terkumpul 6,95 juta menyumbang lebih daripada 85% daripada jualan keseluruhan; dan SAIC-GM Chevroletand #39; s model hibrid Mai Rui Po XL ke atas tempoh jualan sama sahaja 11.


Boleh dikatakan bahawa apabila bercakap tentang kuasa elektrik hibrid, kebanyakan orang fikirkan pertama daripada adalah Toyota. Pada penghujung Januari 2017, hibrid kenderaan global terkumpul jualannya mencecah 10,094,000. Difahamkan bahawa, mulai sekarang, Corolla Shuanghuang dan Raleigh Shuanghong disenaraikan 1 tahun, kumulatif jualan lebih daripada 70,000.


Sebab mengapa Toyotaand #39; s bercampur-campur-jenis data jualan menyerlahkan sebab, Cui Dongshu berkata dalam temu bual itu, terutamanya model hibrid dengan bahagian-bahagian dalam negeri, mengakibatkan kos yang agak rendah, dan ini adalah dalam usahasama jenama generik model-model lain tidak boleh dibandingkan. Mengikut China Toyota, pihak yang berkaitan dalam pertuduhan, andquot; Pada masa ini, selain daripada Lexus, Toyota jualan di China, model-model hibrid tempatan, kos yang tinggi dari Dewan hibrid adalah pengeluaran dalam negeri oleh bahagian bekalan pembekal bahagian-bahagian dalam negeri, yang telah memainkan peranan penting dalam mengurangkan kos. andquot;


Bagi yearand ini #39; s Toyotaand #39; s strategi pembangunan, mengikut analisis industri, tahun ini, Toyota terikat untuk mempercepatkan kereta hibrid di China untuk menggalakkan kemajuan. Lagipun, model-model yang lebih banyak, termasuk enjin Corolla double, Ralink dua enjin dan enjin Camry double dan harga jualan semasa adalah agak murah.


Difahamkan bahawa pada Januari tahun ini, FAW Toyota andquot; baik startandquot; untuk mencapai jualan sebanyak 55,000, peningkatan sebanyak 4.6%. Dan Guangzhou kereta Toyota juga memulakan 2017 andquot; baik startandquot; pada bulan Januari untuk mencapai jualan runcit 40,100, Ralink yang dwi-enjin, highland dan lain-lain model adalah rekod jualan satu bulan yang menyegarkan. Idea-idea dua di yearand ini #39; s pembangunan idea-idea bersama-sama ini tidak sukar untuk mencari, Toyota akan terus mengekalkan menerajui, kuasa pasaran hybrid.


FAW Toyota, Syarikat mengemukakan andquot; 2015 untuk memulihkan kekuatan fizikal, 2016, attackandquot menyeluruh 2017; Pemasaran pelan, berkata tahun ini akan menjadi atas dan bawah lengan sprint 700,000 sasaran. Kakitangan berkata dalam satu temu bual, masih bernilai wilayah utara China di pasaran. Difahamkan bahawa FAW Toyota telah membuat fasa pertama kejayaan di wilayah utara China, 2017 akan dilancarkan di utara Chinaand #39; s andquot perang kedua; Qilu campaignandquot; untuk mencapai kejayaan pasaran utama.


Manakala Toyota automobil Guangzhou akan melancarkan pelbagai model baru. Kerusi sedan baru YARiS L akan disenaraikan pada Mac, manakala TNGA (Toyota baru Global senibina) model pertama dan model yang diubahsuai juga akan dilancarkan pada tahun ini.