Pacuan empat roda kenderaan elektrik berkelajuan rendah pengurusan secepat mungkin daripada kawasan kelabu

- Mar 13, 2017-

andquot; Industri kereta elektrik berkelajuan rendah pacuan empat roda adalah kes terang supply-side reformasi! andquot; Semasa sesi dua tahun ini, Bilakah delegasi penuh minat membincangkan kandungan Pembaharuan struktur kerja dari segi penawaran dalam laporan kerja kerajaan, Pengarah Kebangsaan Peopleand #39; s Kongres, Longxin Holding Co, Ltd Biro Pengerusi Tu Jianhua kata-kata menarik perhatian semua pihak.


1489127899911947.PNG


Pengerusi penduduk negara dan #39; s Kongres, Pengerusi Lembaga Pengarah Syarikat Longxin Holding Co, Ltd


Ramai orang tahu bahawa andquot carandquot elektrik berkelajuan rendah pacuan empat roda; Adakah dari kereta pelancongan indah dan kereta elektrik polis bermula. Tetapi dari 2010 dan seterusnya, pacuan empat roda kenderaan elektrik berkelajuan rendah telah memasukkan Cina luar bandar dan pinggir bandar lebih banyak dan lebih berpendapatan keluarga. Menurut statistik, China kini adalah kira-kira 3 juta kenderaan elektrik berkelajuan rendah pacuan empat roda, industryand #39; s keluaran tahunan telah mencapai 1 juta, dan dikekalkan dengan kadar pertumbuhan tahunan 50%.


andquot; Tujiahua berkata, empat pusingan kereta elektrik berkelajuan rendah harga akan tertumpu di dalam 2 ke 3 juta, terutamanya untuk memenuhi pendapatan keluarga luar bandar, pinggir bandar antara 3 kepada 80,000 yuan daripada kumpulan berpendapatan rendah. Pacuan empat roda rendah kelajuan kenderaan elektrik untuk motosikal, kenderaan elektrik perjalanan kelas berpendapatan rendah untuk menyediakan produk-produk perlindungan, membawa kelas berpendapatan rendah Indeks kebahagiaan bagi meningkatkan perkongsian hasil pembangunan sosial, dan pertumbuhan ekonomi yang stabil memberi sumbangan yang positif, adalah model pembaharuan bekalan sampingan.


Walau bagaimanapun, keperluan jisim ini, perkembangan pesat industri-industri baru yang menghadapi banyak masalah. Tu Jianhua berkata bahawa kekurangan piawaian pengurusan industri supaya kenderaan elektrik berkelajuan rendah pacuan empat roda telah berjalan dalam pengurusan negara di kawasan kelabu. Pacuan empat roda kereta elektrik berkelajuan rendah harus dikaitkan kepada pengurusan motosikal atau Kereta, terus menentukan industri boleh terus berkembang.


Tu Jianhua mencadangkan bahawa empat pusingan kenderaan elektrik berkelajuan rendah perlu dimasukkan dalam kategori motosikal untuk pengurusan. andquot; Kumpulan berpendapatan rendah adalah sangat sensitif kepada kos Perlesenan, insurans, driverand #39; s lesen, dsb. Kos menggunakan pacuan empat roda kenderaan elektrik berkelajuan rendah seperti motosikal yang diterima oleh mereka, atau mereka akan membeli kereta directly.andquot; Tu Jianhua berkata, kenderaan elektrik berkelajuan rendah pacuan empat roda akan Basikal, motosikal pengguna untuk meng-upgrade permintaan, dan bukannya versi relegated kereta penumpang.


Tu Jianhua yang Chinaand #39; s bandar-bandar utama telah andquot; mengharamkan pada frictionandquot; tetapi kelajuan rendah beroda empat kenderaan elektrik dalam pengurusan motosikal akan membawa masalah kepada pengurusan trafik bandar. Sebaliknya, penggunaan utama di pinggir bandar dan luar bandar dalam pengurusan motosikal, boleh beratus-ratus juta kenderaan di kawasan luar bandar secara berkesan dalam pengurusan keselamatan.


Di samping itu, Tu Jianhua mencadangkan bahawa pacuan empat roda kenderaan elektrik berkelajuan rendah harus diganti litium bateri Nak satu tempoh peralihan. Pada masa kini, China mempunyai kira-kira 95% dalam pacuan empat roda rendah kelajuan kenderaan elektrik menggunakan bateri lead-asid, seperti penggantian bagi bateri litium, kos akan meningkat sebanyak lebih daripada 50%, kenderaan perlu memberi perusahaan 3 hingga 5 tahun tempoh peralihan, semasa lead-asid bateri sedia ada pengurusan, harus kuasa pasaran, menurut andquot; yang dikeluarkan, yang bertanggungjawab untuk kitar semula , siapakah yang bertanggungjawab forandquot; prinsip pengurusan.