Empat Kementerian dan komisen kepada kuasa bateri litium menyebut sembilan lima matlamat utama tugas

- Mar 02, 2017-

Menurut Kementerian perindustrian dan teknologi maklumat laman web rasmi berita 1 Mac, untuk melaksanakan andquot; Majlis Agama mengenai pengeluaran penjimatan tenaga dan baru tenaga industri automotif noticeandquot (2012-2020) pelan pembangunan; dan andquot; Pejabat Am Majlis Negeri mempercepatkan penggunaan kenderaan tenaga baru Kementerian industri dan teknologi maklumat, pembangunan negara dan Suruhanjaya pembaharuan, Kementerian Sains dan teknologi, Kementerian Kewangan dikeluarkan andquot bersama a; untuk mempromosikan pembangunan industri automobil, Kementerian industri dan teknologi maklumat, Kementerian Sains dan teknologi , Kementerian Sains dan teknologi, Kementerian Sains dan teknologi, kuasa bateri industri pembangunan tindakan program andquot; (selepas ini dirujuk sebagai program).

Program ini menegaskan bahawa kuasa bateri adalah nadi kenderaan elektrik, adalah kunci kepada pembangunan industri automotif tenaga baru. Selepas 10 tahun pembangunan Chinaand #39; s kuasa bateri industri telah mencapai kemajuan yang hebat, tetapi semasa kuasa bateri produk prestasi, kualiti dan kos adalah masih sukar untuk memenuhi kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan permintaan sejagat, terutamanya dalam asas bahan utama, sistem integrasi teknologi, pembuatan peralatan dan teknologi aspek dan peringkat lanjutan Antarabangsa masih jurang yang besar. Masa depan akan terus meningkatkan prestasi keselamatan dan kualiti produk sedia ada, seterusnya mengurangkan kos, 2018 tahun lalu untuk melindungi bekalan kuasa berkualiti tinggi bateri; bersungguh-sungguh menggalakkan penyelidikan bateri litium-ion yang baru dan pembangunan dan perindustrian pada tahun 2020 untuk mencapai aplikasi secara besar-besaran; Sistem kuasa bateri asas penyelidikan, 2025 untuk mencapai perubahan teknologi dan pembangunan ujian.

Program ini akan membentangkan lima objektif utama:

Pertama, peningkatan yang ketara dalam prestasi produk. Menjelang 2020, kuasa bateri lithium-ion yang baru daripada tenaga lebih daripada 300 watts/kg; sistem daripada tenaga untuk mencapai 260 watts/kg, kos ke yuan 1 / watt, penggunaan alam sekitar sehingga-30 ℃ ke 55 ℃, boleh mempunyai 3 C menggunakan kapasiti. Menjelang tahun 2025, sistem baru ini kuasa bateri teknologi untuk mencapai satu kejayaan, monomer daripada tenaga 500 watts/kg.

Kedua, Keselamatan produk untuk memenuhi keperluan penggunaan secara besar-besaran. Bahan-bahan baru digunakan secara meluas, tahap kawalan pembuatan dan konsisten yang cerdas berupaya meningkatkan integrasi sistem dan reka bentuk produk untuk memenuhi keperluan fungsi Keselamatan, untuk mencapai kitaran hidup penuh pengeluaran selamat dan menggunakan.

Ketiga, skala pembangunan industri rasional dan teratur. Menjelang tahun 2020, jumlah kapasiti industri kuasa bateri lebih daripada 100 billion watts, pembentukan skala pengeluaran dan jualan di lebih daripada 40 bilion watts, dengan persaingan di peringkat antarabangsa dalam perusahaan utama.

Keempat, masukkan bahan-bahan dan ganti dibuat satu kejayaan besar. Menjelang 2020, positif dan negatif, diafragma, elektrolit dan lain-lain bahan utama dan bahagian-bahagian untuk mencapai tahap bertaraf dunia, industri huluan rantai untuk mencapai seimbang dan menyelaras pembangunan, pembentukan teras daya saing perusahaan tulang belakang yang inovatif.

Kelima, high-end peralatan untuk menyokong pembangunan industri ini. Menjelang 2020, kuasa bateri R andamp; D dan pembuatan, pengujian dan pengesahan, kitar semula dan lain-lain peralatan untuk mencapai automasi, pembangunan pintar, tahap kecekapan dan mutu pengeluaran berupaya meningkatkan kos pembuatan dengan ketaranya.

Program yang diajukan sembilan tugas utama, termasuk pembinaan kuasa bateri inovasi Pusat, pelaksanaan projek menaik taraf kuasa bateri, menguatkan sistem baru kuasa bateri penyelidikan, menggalakkan pembangunan usaha sama di seluruh industri, meningkatkan tahap keselamatan dan kualiti produk, mempercepatkan pembinaan sistem standard Bunyi, penilaian pembangunan kapasiti, mewujudkan dan meningkatkan sistem penyeliaan Keselamatan , mempercepatkan pembangunan utama peralatan dan perindustrian.

Program ini juga menegaskan bahawa pelaburan kerajaan untuk memainkan peranan membimbing dalam modal sosial, menggalakkan penggunaan modal sosial untuk menubuhkan Tabung Pembangunan Industri kuasa bateri, meningkatkan sokongan teknologi industri kuasa bateri. Melalui Kebangsaan Sains dan Teknologi Rancangan (dana khas,) dan sebagainya untuk menyokong teras teknologi penyelidikan dan pembangunan; Lanjutan penggunaan transformasi industri dan menaik taraf, teknologi transformasi, Khas pembuatan khas, pintar pembangunan industri berteknologi tinggi, industri perkilangan dana pelaburan dan dana-dana lain di barisan hadapan dalam penyelidikan asas, dan masukkan bahagian, pembuatan peralatan, kitar semula dan lain-lain bidang tumpuan menyokong syarikat-syarikat terkemuka. Kuasa bateri produk memenuhi syarat-syarat, mengikut peruntukan-peruntukan pengecualian daripada cukai penggunaan; kuasa bateri perusahaan memenuhi syarat-syarat, peraturan untuk menikmati perusahaan berteknologi tinggi, pembangunan Teknologi, pemindahan teknologi dan lain-lain insentif cukai.