Pengasas China pakar Antarabangsa dua-ion bateri baru

- Nov 02, 2016-

Lanjutan kemahiran dan Institut Penyelidikan, Chinese Academy of Sciences Shenzhen Tang Yongbing keputusan terbaru kajian dan penyelidikan mereka pasukan baru berkepadatan tinggi alumina-grafit double ion kemahiran, pujian industri yang luas. Jika kemahiran perindustrian, kesan yang teruk daripada industri bateri litium sedia ada format episod.

Kecekapan yang rendah, tinggi bateri baru

andquot; Penemuan yang mengejutkan, ia tidak pernah dilaporkan di skillsandquot baru; editor memberitahu keputusan penyelidikan telah diupah oleh jurnal, tanpa nama pengulas dan #39; penilaian itu akan diserahkan ke Tang Yongbing.

Todayand #39; peranti elektronik mudah alih s, kereta elektrik, sistem tenaga yang boleh diperbaharu dalam bidang tenaga utama penukaran dan menyimpan peralatan adalah bateri lithium-ion, tetapi bateri lithium-ion perdagangan bagi ketumpatan tenaga yang rendah dan kos pengeluaran yang tinggi, dan bahan-bahan tradisional elektrod bateri ion litium mengandungi logam toksik, bateri yang dibuang akan mewujudkan masalah alam sekitar yang serius. Panas terutama permintaan bateri kereta tenaga baru, tetapi kini bateri berhenti di Gaung untuk kereta tenaga yang baru. Tanpa mengira litium-ion berkuasa bateri elektrik Kereta, kereta berenjin sel bahanapi, terdapat perjalanan kehidupan dan kos cabaran.

Pasukan Tang Yongbing mendapati ion twin baru Al-grafit tinggi ketumpatan tenaga bateri, adalah kecekapan tinggi yang baru, kos rendah bateri untuk simpanan tenaga.

Ini baru bateri meletakkan tradisional bateri ion litium Plus atau tolak sangat untuk mempunyai pelarasan, dengan murah dan mudah daripada grafit bukannya kini mempunyai sebahagian besar aplikasi Yu bateri ion litium kobalt litium asid, dan mangan asid litium dan ternary atau fosfat besi lithium sebagai bateri katod maklumat; Kerajang pemilihan dengan maklumat negatif bateri serta cecair set negatif; elektrolitik cecair dengan mengamalkan garam litium dan merupakan pelarut organik karbonat ester kelas. Prinsip operasi bateri adalah berbeza daripada bateri lithium-ion tradisional: proses mengecas, anion itu intercalated maklum balas serangan grafit katod dan litium aluminium aloi aluminium katod serangan sebagai tindak balas, proses pelepasan, sebaliknya. Mekanisme tindak balas yang baru ini adalah tidak hanya meningkatkan kerja voltan bateri (3.8-4.6V), jatuh dengan mendadak dengan sel jisim, isipadu, dan kos pengeluaran, dan memperbaiki semua ketumpatan tenaga bateri (~ 220 BA/kg).