Dahulunya Penyertaan The Original SAIC Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan Tencent Tencent Jabatan Internet Bengkel

- Jan 12, 2017-

日前,原上汽集团 CFO,金融事业上汽部总经理谷峰正式加盟爱驰亿维 ,并成为公司联合创始人和 CEO,目前已上任.原爱驰亿维联合创始人付强则任总裁一职.

2016 10 月底,由和谐汽车 ,腾讯,和谐富腾以及江西上饶等多方投资的新能源造车项目爱驰亿维宣布,将在江西上饶投资 133 亿元,兴建具备 30 万辆产能的新能源汽车工厂.

blob.png

爱驰亿维联合创始人兼 CEO 谷峰

江西省常务副省长毛伟明,上饶市委书记马承祖,江西省发改委主任吴晓军,工信委党组书记冷新生,科技厅厅长洪三国,上饶市长颜赣辉,上海爱驰创始人付强, 腾讯公司副总裁马喆人, 浙江爱车公司董事长喻峰,和谐富腾基金总经理钱叶文出席签约仪式.

2016 9 月底,上汽集团副总裁, CFO 谷峰被爆离职,业界震动.谷峰在 1997 年研究生毕业后就加入了这家企业,历 17 年时间,从头开始,逐步升迁到财务总监的职位,是上汽集团最年轻的副总裁之一.彼时,谷峰并未对媒体透露去向,称将要休息一段时间,现在看来早已做好筹划.

上汽集团已经成为中国互联网造车最大的人才输送基地

上汽集团是中国最大和最成功的汽车集团, 2016 年销量高达 648 万辆,同比增长了 9.95%.销量上领先中国第二大汽车集团东风汽车达201 万辆. 2016 年,上汽集团位居 " 财富世界 500 强企业 "第 43 位.

这家车企位处长角三角洲的龙头城市上海,虽然是一家地方国企,但具有比较强的市场化意识.一方面能够极大提带动企业的发展,然而同时也深受市场化机会的诱惑.

2016 3 月,上汽的另外一位极有前途的副总裁张海亮离开了公司,跟随他的前同事丁磊的步伐加入一家互联网企业乐视的造车项目,稍微早一点离开上汽加盟乐视的还包括他们新能源汽车的总工程师傅振兴.在 2015 年的 5 月,他们的新能源汽车事业部的副总经理黄晨东离职去了初创公司蔚来汽车.

腾讯系奋力抓住互联网造车的尾巴

无人驾驶和智能汽车是本世纪最激动人心的巨大赛道之一, BAT 里的百度和阿里已完成系统布局.

阿里大张旗鼓地与上汽展开战略合作,马云,张勇和王坚轮番上阵忽悠 "互联网汽车". 百度对无人驾驶的投入更加凶猛,几乎是 semua dalam.刚刚在过去的 CES 上宣布与北汽集团达成战略合作,共同研发无人驾驶汽车.旗下的自动驾驶汽车事业部由高级副总裁王坚担纲总经理,目标直指谷歌.

6361968530141912503858798.jpg

爱驰亿维总裁付强(左),爱驰亿维联合创始人兼 CEO 谷峰

雄心勃勃的马化腾显然不愿错失智能汽车产业这个巨大的风口.从公开的报道看,马化腾已经武装了两只雄心勃勃的队伍对这个产业进行进攻.一直队伍就是原易车网董事长李斌率领的"蔚来汽车", 已推出了第一款超级汽车 NIO EP9.另一只队伍就是由上汽集团副总裁谷峰,原沃尔沃中国销售有限公司 CEO 付强组队的爱驰亿维.腾讯公司副总裁马喆人出任董事.

腾讯在汽车领域的奋斗不仅限于, 2016 12 15 日,在一条极其低调的新闻中,腾讯副总裁马喆人告诉外界,将正式进军无人驾驶领域.

马喆人透露,腾讯在 2016 年下半年就已成立了自动驾驶实验室.该实验室由国内外知名专家组成,在 360 度环视,高精度地图,点云信息处理以及融合定位等方面有深厚的技术积累,承担了腾讯在无人驾驶领域积累全套核心技术,牵引产学研合作的任务.腾讯自动驾驶实验室目前聚焦于自主驾驶车辆和地面自主机器人的核心技术研发.

腾讯同时与上海国际汽车城签署战略合作框架协议,双方将借助各自优势,在自动驾驶,高清地图和汽车智能网联标准制定等战略性领域进行深层次合作,共同推进自动驾驶技术发展和商业推广应用.

附谷峰简历:

1997 年进入上汽集团,历任上海汽车工业(集团)总公司财务部副经理,上海汽车集团股份有限公司财务部副经理,资本运营部执行总监,财务总监兼资本运营部执行总监.离开上汽时,谷峰担任上汽集团 CFO,兼上海汽车香港投资有限公司总经理,上海汽车集团投资管理有限公司总经理以及上汽金融事业部总经理.

2001 年谷峰调任上汽集团后,领导和参与了上汽集团 2004 年整体改制三地上市工作; 2006 年领导了上汽集团整车业务整体注入上市公司; 2007 年领导收购上柴股份; 2008 年参与巴士股份重组(后更名为 "华域汽车"). 同时利用资本市场平台积极开拓上汽集团融资渠道,谷峰在任期间,通过分离交易和转债,定向增发,中期票据等金融品种融资近 400 亿,最后又负责牵头组建上汽集团历史上第一个200 亿备用银团贷款,银团贷款的使用范围又开拓了备用银团贷款的新方

Baru-baru ini, asal SAIC Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan, Pengurus Bahagian Kewangan SAIC General Gu Feng menyertai E-Chi bilion pengaman, dan menjadi pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif, kini dalam pejabat. Cinta asal Chi bilion pengasas bersama Fu Wei Qiang adalah jawatan presiden.


Pada akhir Oktober 2016, dengan kereta yang harmoni, Tencent, Harmony Futeng dan Jiangxi Shangrao dan lain-lain pelaburan pelbagai pihak dalam baru pembaik kenderaan tenaga, yang diumumkan pada Jiangxi Shangrao 13.3 bilion pelaburan dalam membina 300,000 baru kilang kereta kapasiti tenaga.


Blob.png


Ai Chi bilion pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Gu Feng


Pembangunan Wilayah Jiangxi dan Pembaharuan Suruhanjaya Pengarah Wu Xiaojun, Setiausaha Jawatankuasa Parti surat sejuk baru, Sains dan Teknologi Jabatan Pengarah Hong San Guo, Datuk Bandar Shangrao Yan Ganhui, pengasas Shanghai cintai Chi Fu Qiang, Timbalan syarikat Naib Pengerusi Tencent Mao Weiming, Shangrao setiausaha jawatankuasa Parti perbandaran Ma Chengzu; Presiden Ma Zhe orang, pengerusi syarikat kereta Zhejiang Yu Feng, Pengurus Harmony Fu Tang Dana Am Qian Yewen menghadiri majlis menandatangani perjanjian.


2016 menjelang akhir 20 September, Naib Presiden SAIC, CFO Gu Feng telah pecah kiri, kejutan industri. Gu Feng pada tahun 1997 selepas menamatkan pengajian pelajar siswazah untuk menyertai perusahaan, kalendar 17 tahun, dari awal, dan secara beransur-ansur dinaikkan pangkat ke jawatan Ketua Pegawai Kewangan, SAIC adalah salah seorang naib presiden yang paling muda. masa itu, Gu Feng tidak mendedahkan mana media, berkata ia akan mengambil seketika untuk beberapa waktu, ia kini muncul untuk mempunyai perancangan yang baik.


SAIC telah menjadi rangkaian terbesar di China asas pengangkutan kakitangan


SAIC adalah kumpulan auto terbesar dan paling berjaya di China, jualan pada 2016 sehingga 6.48 juta, peningkatan sebanyak 9.95%. Mendahului jualan kumpulan kereta kedua terbesar di China Dongfeng Automobile berjumlah 2.01 juta. Pada 2016, SAIC kedudukan "500 syarikat Fortune" No. 43.


Kereta itu yang terletak di Delta Yangtze, bandar utama Shanghai, walaupun syarikat milik kerajaan tempatan, tetapi dengan rasa yang kuat berorientasikan pasaran. Dalam satu tangan banyak boleh menggalakkan pembangunan perusahaan, tetapi juga oleh godaan peluang pasaran.


Pada bulan Mac 2016, SAIC yang seorang lagi Naib Presiden sangat menjanjikan Zhang Hailiang meninggalkan syarikat itu, diikuti oleh kadar bekas rakan sekerja Ding Lei untuk menyertai perniagaan Internet sebagai pembaik projek, sedikit lebih awal meninggalkan SAIC menyertai pemuzik juga merangkumi mereka kenderaan tenaga baru , jumlah jurutera Fu Zhenxing. Pada bulan Mei 2015, tenaga automotif timbalan pengurus besar baru mereka Huang Chendong kiri untuk pergi ke syarikat memulakan Wei untuk kereta.


Tencent sistem bergelut untuk merebut ekor pembaik Internet


kereta tanpa pemandu dan bijak adalah salah satu litar yang paling menarik abad, dan Baidu dan Ali dalam BAT telah selesai susun atur sistem.


Ali yang berprofil tinggi kerjasama strategik dengan SAIC, Ma, Zhang Yong dan Wang Jian bertukar kelipan "kereta Internet." Baidu atas input tanpa pemandu lebih ganas, hampir semua dalam. Hanya diumumkan dalam CES lalu dan Beijing Automotive Group mencapai kerjasama strategik, penyelidikan dan pembangunan kenderaan tanpa pemandu bersama. 'S Memandu Bahagian Auto oleh Naib Presiden Kanan Wang Jian, yang menampilkan pengurus besar, yang bertujuan untuk Google.


6361968530141912503858798.jpg


Ai Chi Presiden bilion pengaman Fu Qiang (kiri), cinta Chi bilion pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Gu Feng


Bercita-cita tinggi Ma jelas tidak mahu terlepas industri kereta pintar outlet besar ini. Daripada laporan-laporan awam, Ma telah bersenjatakan dua pasukan bercita-cita tinggi untuk menyerang industri. Telah pasukan itu pengerusi rangkaian kereta mudah asal Li Bin mengetuai "Wei untuk kereta", telah melancarkan kereta super pertama NIO EP9. Pasukan lain adalah Naib Presiden SAIC Gu Feng, bekas Volvo China Sales Co., Ltd. CEO Qiang Qiang pasukan cinta Chi bilion pengaman. Naib Presiden Tencent Ma Zhe orang sebagai pengarah.


Tencent dalam bidang automotif perjuangan tidak terhad kepada ini, December 15, 2016, dalam berita yang sangat rendah utama, naib presiden Tencent Ma Zhe kepada dunia luar, secara rasmi akan memasuki bidang tanpa pemandu.


Ma Zhe mendedahkan bahawa Tencent pada separuh kedua tahun 2016 telah menubuhkan sebuah makmal memandu automatik. makmal ini terdiri daripada pakar-pakar yang terkenal di rumah dan di luar negara, di 360 darjah melihat, peta-ketepatan yang tinggi, titik pemprosesan maklumat awan dan integrasi kedudukan dan lain-lain aspek pengumpulan teknikal yang mendalam, komitmen Tencent bidang tanpa pemandu dalam pengumpulan daripada satu set lengkap teknologi teras, daya tarikan, Kerjasama. Tencent Automated Driving Lab adalah bertumpu pada kenderaan memandu autonomi dan penyelidikan teknologi teras robot autonomi berasaskan tanah dan pembangunan.


Tencent dan Shanghai International Automobile City menandatangani rangka kerja perjanjian kerjasama strategik, kedua-dua pihak akan menggunakan kelebihan masing-masing dalam autopilot, peta definisi tinggi dan automotif bijak pembangunan standard rangkaian dan kawasan strategik lain kerjasama dalam peringkat, dan bersama-sama menggalakkan pembangunan dan pengkomersilan teknologi memandu automatik Menggalakkan aplikasi.


Dengan Gu Feng Resume:


Beliau menyertai SAIC pada tahun 1997 dan telah berkhidmat berturut-turut sebagai Timbalan Pengurus Jabatan Kewangan Shanghai Automotive Industri Syarikat, Timbalan Pengurus Jabatan Kewangan Shanghai Automotive Group Co., Ltd., Pengarah Eksekutif Jabatan Operasi Capital, Ketua Pegawai Kewangan dan (Group) Pengarah Eksekutif Jabatan Operasi Capital. Dari SAIC, Gu Feng berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Kewangan SAIC, Pengurus Besar Shanghai Automotive Hong Kong Pelaburan Sdn Bhd, Pengurus Besar Shanghai Automotive Group Investment Management Sdn Bhd dan Pengurus Besar Jabatan Kewangan SAIC.


Pada tahun 2001, Gufeng telah dipindahkan ke SAIC Kumpulan, dan membawa dan mengambil bahagian dalam penyusunan semula keseluruhan SAIC pada tahun 2004. Pada tahun 2006, SAIC Motor Group mendahului keseluruhan perniagaan kenderaan ke dalam syarikat tersenarai. Pada tahun 2007, ia membawa pengambilalihan Shangchaigufen; pada tahun 2008, Penyusunan Semula (kemudian dinamakan semula "China kereta domain"). Manakala penggunaan platform pasaran modal untuk aktif membangunkan saluran pembiayaan SAIC, Gu Feng sepanjang tempoh perkhidmatan beliau, melalui pemisahan transaksi dan bon boleh tukar, penempatan persendirian, nota jangka sederhana dan jenis kewangan lain bagi membiayai hampir 40 bilion, dan bertanggungjawab untuk pembentukan Kumpulan SAIC, sejarah 200 Billion pinjaman rizab bersindiket yang pertama, penggunaan pinjaman bersindiket untuk membuka pinjaman baru bersindiket