Tenaga Storage Technologies

- Jul 11, 2017-

Sejak penemuan elektrik, kita cuba kaedah-kaedah yang berkesan untuk menyimpan tenaga yang digunakan atas permintaan. Sejak abad yang lalu, industri Menyimpan tenaga terus berkembang dan menyesuaikan diri kepada keperluan tenaga dan kemajuan dalam teknologi yang sentiasa berubah.

Sistem storan tenaga memberikan pelbagai pendekatan teknologi untuk menguruskan penawaran ourpower supaya dapat mewujudkan infrastruktur tenaga yang lebih berdaya tahan dan membawa penjimatan kos utiliti dan pengguna. Untuk membantu memahami pelbagai pendekatan telah digunakanphoto2.jpgseluruh dunia, kami telah membahagikan mereka kepada enam kategori utama:

  • Keadaan pepejal bateri-pelbagai penyelesaian storan elektrokimia, termasuk lanjutan bateri kimia dan capacitors

  • Aliran bateri-bateri di mana tenaga adalah masa tindak balas terus disimpan dalam penyelesaian elektrolit bagi kitaran hayat yang lebih lama, dan cepat

  • Flywheels-alat-alat mekanikal yang memanfaatkan tenaga putaran untuk menghantar tenaga elektrik serta-merta

  • Penyimpanan tenaga udara termampat-menggunakan udara termampat untuk mewujudkan simpanan tenaga yang kuat

  • Thermal-haba dan sejuk untuk mencipta tenaga atas permintaan

  • Pam hidro kuasa-mewujudkan takungan besar-besaran tenaga dengan air

photo6.jpgAnda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai salah satu teknologi ini dengan menggunakan navigasi kami di sebelah kanan Laman ini, dan setiap kategori mengandungi contoh-contoh dunia sebenar bagaimana pendekatan yang digunakan dalam bidang.