Masa kereta elektrik - perkongsian pajakan dilema menjadi kes pertama kematian pramatang

- Mar 15, 2017-

Selain modal, di dalam kereta elektrik, perkongsian pajakan juga berhadapan dengan beberapa masalah yang sukar, kos pelaburan, golongan pengguna Jangan beli ia, perbatuan kuasa bateri dan pengecasan pembinaan infrastruktur adalah lemah, dan model keuntungan yang tidak jelas dan satu siri masalah.

Perkongsian pasaran sewa kereta elektrik muncul kes pertama kematian pramatang.

10 Mac rakan kereta secara rasminya mengumumkan untuk menghentikan operasi, kembali semua pengguna akaun Deposit dan berkata punca kerosakan yang langsung tidak andquot; sebelum menandatangani wang pelaburan itu bukanlah di place.andquot;

Menurut analisis model Penyewaan Kereta tradisional, perkongsian pajakan format semasa kereta agak awal, belum lagi mencapai tahap popular; dalam bidang pelancongan mudah alih, modal, kini tertumpu pada perkongsian Basikal, aset berat kereta operasi perkongsian pajakan tiada modal untuk memandu di kawasan ini belum lagi membentuk sebuah andquot; hurricaneandquot; Di samping itu, perkongsian pajakan model kereta tidak sepenuhnya disahkan, pasaran pendidikan juga memerlukan satu proses.

Operasi aset berat

Pada masa ini, perkongsian pajakan kereta terutamanya digunakan dalam 5 km di atas jarak perjalanan dan masa yang singkat, setengah hari sewa, penggunaan frekuensi tinggi sewa. Dalam ekonomi dikongsi, imaginasi memandu secara automatik, kenderaan tenaga baru dan lain-lain halo, kereta elektrik perkongsian pajakan andquot; kelihatan beautiful.andquot;

Malah, sebagai model perkongsian pendek-sewa, kereta perkongsian pajakan kelajuan pembangunan dalam negeri adalah tidak pantas. 2011, syarikat sewa kereta global Avis di China melancarkan andquot dalam; perkongsian carandquot; Perniagaan, time-sharing kereta sewa pemain telah muncul. Data menunjukkan bahawa pada awal tahun 2016, Chinaand #39; s kereta lebih masa pajakan kira-kira lebih 30 perusahaan secara besar-besaran, jumlah armada saiz pasaran kira-kira 30,000.

Kerana time-sharing pajakan ke pasaran China adalah titik masa mula kenderaan tenaga baru tempatan, dan penggunaan kenderaan tenaga baru daripada kos bahan api kenderaan rendah, jadi kenderaan tenaga baru yang menjadi Chinaand #39; s Perkongsian pasaran, dominan mutlak model, pasaran semasa lebih daripada 95% daripada kereta sewa time-sharing bagi kenderaan tenaga yang baru.

Menurut Pengarah pelancongan Analysys Internet Zhang Xu diperkenalkan masa Penyewaan Kereta semasa jumlah setiap adalah agak kecil, yang tertinggi adalah hanya beratus-ratus ribu pengguna bulanan, persaingan.