Analisis mendalam kuasa bateri kitar semula dibuka

- Feb 13, 2017-

Pertama, kuasa bateri latar belakang pembangunan industri kitar semula:

China sudah berusaha mempromosi penggunaan kenderaan elektrik sejak 2009, telah lebih dari 7 tahun. Dengan peningkatan pesat bilangan kenderaan tenaga baru di China pada tahun-tahun kebelakangan, kuasa bateri sudah mula memasuki tempoh persaraan secara besar-besaran. Terbaru, Kementerian perindustrian dikeluarkan di andquot; tenaga kenderaan kuasa bateri baru kitar semula Interim Measuresandquot; kemudian, Majlis Negeri dikeluarkan dalam andquot; penerbit tanggungjawab perluasan sistem pelaksanaan programandquot; (selepas ini dirujuk sebagai andquot; programandquot;), Peguambela hijau perkilangan, perlindungan persekitaran ekologi yang mengemukakan keperluan khusus bagi pengeluaran kereta dan kuasa kitar semula bateri.

China mempunyai keupayaan teknikal yang mantap, tinggi tahap perlindungan alam sekitar bateri nikel-logam hidrida, syarikat-syarikat kitar semula bateri litium. Sesetengah telah merombak bateri kereta, kitar semula kerja-kerja dijalankan banyak kerja, pengalaman praktikal yang terkumpul; pada masa yang sama, bagi memenuhi kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan permintaan pasaran secara besar-besaran, beberapa institusi penyelidikan secara aktif menjalankan kuasa bateri kitar semula penggunaan penyelidikan teknologi, dan perusahaan bersama untuk menjalankan penerokaan komersial.

Kedua, kuasa bateri ramalan pasaran industri kitar semula:

Kuasa bateri kitar semula adegan berasal dari promosi baru tenaga kenderaan, plat pasaran bergantung pada situasi keseluruhan kenderaan tenaga baru. Menurut statistik Persatuan China pengeluar automobil, 2015 baru kenderaan pengeluaran tenaga dicapai 34.05 juta, jualan 33.11 juta, masing-masing, tahun ke tahun pertumbuhan masa 3.3 dan 3.4 times. Pada 2016, Chinaand #39; s jualan kenderaan tenaga baru dicapai 507,000, peningkatan sebanyak lebih daripada 50%, di mana tenaga jualan kereta penumpang baru daripada 329,000. Chinaand #39; s tenaga jualan kereta baru di pasaran automobil seluruh menyumbang sebanyak 1.8%, holdings hampir 1 juta.

Chinaand #39; s kenderaan tenaga baru dalam jualan, jualan diambilkira, untuk mengekalkan volum dan sebagainya telah mengekalkan status worldand #39; s pertama. Pada masa yang sama, menurut Chinaand #39; s kenderaan elektrik menggunakan infrastruktur untuk menggalakkan statistik Union, Chinaand #39; s awam jenis caj Pembinaan cerucuk, operasi jumlah hampir 150,000, berbanding pada penghujung 2015 untuk 49,000 lebih daripada 2 kali, China telah menjadi pembangunan infrastruktur paling cepat, bilangan terbesar negara.

Dijangka pada tahun 2017 Chinaand #39; s baru tenaga kenderaan jualan akan mencecah 800,000, yang jualan kereta penumpang diambil kira mulai tarikh yearand #39; s 65% hingga 70%.

Dengan pembangunan kenderaan tenaga baru, permintaan bateri automotif kuasa dan jumlah bahan buangan akan meningkat. Adalah dijangkakan bahawa menjelang tahun 2020, Chinaand #39; s auto kuasa bateri sekerap terkumpul akan mencecah 200,000 tan skala.


Sebagai komponen utama kenderaan tenaga baru, kuasa bateri penghantaran terus berkembang. Menurut piawaian persaraan yang sepadan, 2015 sekerap domestik kuasa bateri terkumpul untuk 20,000 40,000 tan, kadar pemulihan bateri berbanding hanya 2%. Mengikut Teknologi Automotif China dan penyelidikan Centerand #39; s ramalan, menjelang 2020, Chinaand #39; s sekerap jumlah kuasa bateri akan mencecah 120,000 kepada 200,000 tan.

Industri ini dijangka dapat sisa kuasa bateri pasaran kitar semula akan bermula dari wabak 2018, tahun itu boleh mencapai skala RM50 bilion; 2020 dan 2023, buangan bateri kuasa pasaran kitar semula akan berkembang 13.6 bilion yuan dan 31.1 bilion yuan. Digabungkan dengan hayat kereta dilupuskan, kuasa bateri dan faktor-faktor lain, kenderaan elektrik kuasa bateri yang dilupuskan kelantangan dijangkakan menjelang tahun 2025 Chinaand #39; s kenderaan elektrik kuasa bateri Tahunan sisa atau sehingga 350,000 tan skala.

Ketiga, dasar serta peraturan-peraturan inventori:

Dengan pertumbuhan pesat bilangan kenderaan tenaga baru di China dalam tahun-tahun kebelakangan, beberapa kuasa bateri mula masukkan tempoh persaraan. Kerajaan melekat sangat penting untuk kuasa bateri kitar semula, telah mula untuk mengkaji pembangunan dasar dan standard. Terbaru, Kementerian perindustrian dikeluarkan di andquot; tenaga kenderaan kuasa bateri baru kitar semula Interim Measuresandquot; kemudian, Majlis Negeri dikeluarkan dalam andquot; penerbit tanggungjawab perluasan sistem pelaksanaan programandquot; (selepas ini dirujuk sebagai andquot; programandquot;), Peguambela hijau perkilangan, perlindungan persekitaran ekologi yang mengemukakan keperluan khusus bagi pengeluaran kereta dan kuasa kitar semula bateri. Inventori dasar selama ini, keperluan yang lebih khusus bagi pembangunan industri menyatakan hala tuju.Pada masa ini, khusus dalam perusahaan kitar semula kuasa bateri adalah Kumpulan Bangpu, Mei hijau, Jintai Pavilion, perlindungan alam sekitar Fangyuan, Jiangmen bandar Changyou Industrial Co., Ltd. dan sebagainya.

Keempat, kuasa bateri kitar semula perniagaan dan model inventori:

Penggunaan pelapis, Negeri Grid, China elektrik kuasa Penyelidikan Institut, Beiqi tenaga, kebanggaan dan kegunaan pelapis lain, demonstrasi Menyimpan tenaga komersil.
(A) kuasa bateri kitar semula proses

Memandangkan permintaan terhadap bateri sisa kitar semula, wakil semasa companyand utama #39; s proses kitar semula arah tuju dan Amerika Syarikat dan Amerika Syarikat dan Amerika Syarikat dan Amerika Syarikat dan pengambilalihan sosial penggabungan dan pengambilalihan model.

A: anda boleh mengikut edaran proses (diwakili oleh bonggol): - sumber boleh diperbaharui - asal bahan buangan produk -

Pertama, melalui pemasangan fizikal untuk mendapatkan monomer bateri, dan kemudian potong shell, bateri; selepas bahagian inti dari bola, pecah, pyrolysis, larut lesap dan lain-lain proses pretreatment menjadi nikel, kobalt, mangan, litium menumpukan penyelesaian, pengekstrakan ejen pengekstrakan, Li ion boleh diekstrak. Baki nikel kobalt mangan oleh garam kimia dan calcination dan sebagainya bertujuan untuk menyediakan bahan ternary manganate kobalt nikel.

Nikel-mangan mangan pemulihan menyeluruh kadar ini 98.5%, ekonomi adalah penting.

B: kuasa bateri proses re-sintesis bahan (Chinese Academy of Institut Sains, Universiti South Central, HIT diwakili): secara berasingan merombak mekanikal - menghancurkan menyusun - dilayan - bahan pembaikan - bateri perkilangan semula.

Universiti South Central, sebagai contoh, dalam kes tingkat automasi yang lebih tinggi (telah diwujudkan juruterbang line), sisa shell bateri ke dalam elektrolit, diafragma, tembaga serbuk, serbuk aluminium, serbuk sisa yang positif, negatif sisa serbuk. Antaranya, penyelesaian elektrolit dalam bentuk penyelesaian yang bercampur-campur, positif dan negatif bahan membaiki, dan akhirnya semula pembaikan untuk bateri boleh menggunakan bahan.

Kadar pemulihan: shell aloi aluminium, kuprum, tembaga, getah, plastik sampah, keluli tahan karat mempunyai 95% dan di atas kadar pemulihan, litium besi fosfat, serbuk aluminium, grafit juga mempunyai 90%-93% pemulihan.

Anggaran ekonomi: margin keuntungan kasar sebanyak 33.4%, margin keuntungan bersih sebanyak 25%