Cina Academy Of Sciences Graphene Supercapacitor penyelidikan penemuan

- Mar 17, 2017-

Terbaru, Chinese Academy of Sciences Institute of Plasma Science, Institut fizik Plasma, Qi berkembar dan Han Min Profesor Universiti Nanjing biasa pasukan petugas dalam heteroatom berprestasi tinggi yang doping graphene nanostruktur persediaan secara besar-besaran dan yang fleksibel semua pepejal Supercapacitor permohonan telah mencapai kemajuan yang baru. Sebahagian daripada hasil penyelidikan yang telah diterbitkan dalam talian dalam jurnal antarabangsa kecil, dan dipilih sebagai magazineand #39; s InsideFrontCover.

Bagi memenuhi peningkatan permintaan untuk produk elektronik yang fleksibel dan boleh pakai, terdapat keperluan segera untuk membangunkan sumber kuasa semua-pepejal-Negeri fleksibel atau peranti storan tenaga. Untuk mencapai matlamat ini, kunci adalah untuk merekabentuk dan membangunkan penyimpanan tenaga yang baik dan sifat-sifat mekanikal bahan elektrod. Kehadiran heteroatom dopant graphene dan nanostruktur sulfida logam berlapis 2D (LMCs) membentangkan peluang baru bagi Reka bentuk berprestasi tinggi bahan-bahan elektrod, tetapi hartanah Menyimpan tenaga mereka (ketumpatan tenaga, kestabilan kitaran, dan sebagainya) yang masih perlu diperbaiki lagi. Sama ada kedua-dua jenis bahan boleh andquot; marriageandquot; atau gandingan, sekali gus membangunkan bahan elektrod berprestasi tinggi, masih merupakan bahan Sains dan bahan kimia bidang isu-isu yang mencabar.

Memandangkan masalah tersebut di atas, Qi berkembar dan Han Min Kumpulan tugas yang dijalankan Koperasi penyelidikan, menggunakan amine minyak berada dalam keadaan terkawal Pemanasan terma ditukar dibalut SnS2-SnS bercampur fasa nano-plat pelopor strategi, bijak organik molekul carbonation, dadah, fasa penukaran dan (SG) dan SnS hibrid nanosheets telah berjaya disintesis dan berkumpul di situ in situ. SnS berliang 3D novel / SG hibrid nanostruktur telah berjaya direalisasikan oleh pihak assembly sendiri dan lain-lain proses fizikal dan kimia yang penting. (HNAs, seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1). Berbanding dengan strategi tradisional sintesis, kaedah ini mempunyai kelebihan kecekapan sederhana, tinggi, baik reproducibility dan persiapan besar-besaran, yang meletakkan asas untuk memperluaskan dan memperkembangkan penggunaan dadah graphene bahan-bahan dalam bidang teknikal yang penting seperti bersih tenaga, photoelectricity dan sensing. Dalam sistem tiga-elektrod, penyelesaian KOH sebagai elektrolit, diperolehi graphene 3D komposit bahan jisim nisbah sehingga 642Fg-1 (semasa ketumpatan 1Ag-1), jauh lebih tinggi daripada graphene Tempahan dilaporkan yang kompleks dan bahan-bahan electroactive yang lain (seperti berkenaan tubuh badan dan nanoscale SnS dan yang kompleks, G-Mn3O4 Saiz nanorod, G-CoS2, 2DCoS1.07 / NC nanocomposites, dll.).

Seterusnya, alat fleksibel semua-pepejal-Negeri supercapacitor ASSSCs telah dibangunkan untuk mempamerkan prestasi Menyimpan tenaga elektrokimia yang cemerlang: satu nisbah kawasan kemuatan sehingga 2.98 mFcm-2, kestabilan Berbasikal jarak jauh sangat baik (99% for10000cycles), fleksibiliti yang cemerlang dan kestabilan Mekanikal (yang boleh dilipat atau bengkok lebih 1000 kali dan prestasi yang sama), lebih baik daripada nanostructured dilaporkan graphene, 2DSnSe2 dan SnSe dan 3DGeSe2 ASSSCs yang fleksibel.

Kerja-kerja ini akan membentangkan strategi baru untuk penyepaduan di situ in situ dan pemasangan unit 2D nanostructured untuk membina nanostruktur hibrid berliang 3D atau bahan-bahan rangka, dan mempunyai prospek secara besar-besaran persediaan untuk masa hadapan rasional rekabentuk bahan elektrod hybrid prestasi tinggi, sumber kuasa fleksibel pembangunan atau peranti storan tenaga mengorak langkah. Di samping itu, dengan mengoptimumkan Reka bentuk dan gabungan, adalah juga dijangka memperluaskan jenis lain mempunyai pelbagai fungsi penting rangka berliang 3D, kerja-kerja susulan yang berterusan.