China Tetapkan untuk Gerhana Output Bateri Tesla Gigafactory

- Jul 26, 2017-

Pada tahun 2018, Tesla akan melengkapkan Nevada Gigafactory-kilang bateri terbesar dunia yang pernah dilihat. Tetapi panas pada tumit Elon Musk adalah beberapa orang Cina yang merancang untuk menyediakan hampir 3.5 kali lebih gigawatt-jam sel bateri setahun daripada Gigafactory menjelang 2021, menurut Bloomberg.

Gigafactory menjangka menghasilkan lebih banyak bateri lithium ion setiap tahun daripada dikeluarkan di seluruh dunia pada tahun 2013 mengikut laman web Tesla. Bateri litium, yang paling biasa digunakan dalam peranti elektronik peribadi, akan menjadi penting kerana kereta elektrik dan loji tenaga boleh diperbaharui mengambil alih.

China sudah membentuk 55% pengeluaran bateri lithium-ion global mengikut Bloomberg, dan menjelang 2021, mereka dijangka memegang 65% daripada semua pengeluaran. Sebagai sumber yang boleh diperbaharui seperti arang batu dan arang batu solar, China telah berusaha keras untuk tenaga bersih. Negara itu bertambah sebagai pemimpin yang tidak mungkin dalam memerangi perubahan iklim global ketika Amerika Syarikat mengeluarkan Paris Accord pada awal Juni, menurut The New York Times.