China baru tenaga Kenderaan How To Catch Up Dengan negara-negara maju

- Jan 11, 2017-

Pada masa ini, syarikat-syarikat kereta China telah bersaing untuk mencetuskan baru boom bengkel kereta tenaga, bagaimanapun, kenderaan tenaga baru China pada hakikatnya terdapat kekurangan kemudahan infrastruktur, pasaran pengguna yang tidak matang, kunci kesukaran penyelidikan teknologi dan halangan lain . Masa depan kenderaan tenaga baru China akan mempunyai prospek pasaran yang besar, pakar mencadangkan bahawa pembangunan China kenderaan tenaga baru harus belajar daripada dasar rangsangan AS dan R & D model Jepun.

Dari perjuangan mereka sendiri untuk mencari bersama-sama

Apabila krisis tenaga, keperluan perlindungan alam sekitar dan negara untuk menggalakkan sokongan dasar dan faktor-faktor lain, dalam pengeluar kereta China semasa, sama ada jenama tempatan, atau usaha sama, bersaing untuk menyertai pengeluaran kenderaan tenaga baru atau pelan.

Wartawan tahu bahawa, dengan beberapa tahun yang lalu pembangunan kenderaan tenaga baru kepada perusahaan bersendirian, perbezaan utama adalah bahawa ada usaha-usaha bersama untuk membangunkan kenderaan tenaga baru, momentum. Guangzhou Kerajaan Perbandaran dan Nissan Motor Co., Ltd., Dongfeng Motor Sdn Bhd menandatangani "pembangunan bersama kenderaan elektrik untuk menggalakkan memorandum persefahaman." Nissan Motor telah mencapai barisan hadapan dalam pembangunan kenderaan elektrik, Guangzhou City, akan menjadi pembangunan kenderaan tenaga baru sebagai satu peluang untuk membimbing trend pembangunan kereta masa depan untuk meningkatkan lagi kerjasama kerajaan dan perniagaan dan tahap Guangzhou untuk menggalakkan pembangunan kenderaan tenaga baru.

Jawatankuasa Perbandaran Guangzhou, Timbalan Datuk Bandar Wu Yimin berkata dengan perkembangan pesat industri automobil dan pertumbuhan pesat pemilikan kereta, sumber dan alam sekitar sedang menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk membangunkan kenderaan tenaga baru akan menjadi pilihan yang tidak dapat dielakkan, tetapi juga pembuatan Guangzhou Automobile industri untuk mencapai peningkatan industri dan pembangunan mampan daripada satu cara yang penting. Dalam usaha untuk mempercepatkan pembangunan Guangzhou telah menubuhkan sebuah kumpulan pembangunan terkemuka tenaga industri automotif yang baru, dan untuk memulakan program pembangunan tenaga industri automotif yang baru. Guangzhou sabar mengalu-alukan kejayaan pelancaran ekonomi sifar pelepasan untuk pembangunan ekonomi tempatan dan membina rumah hijau untuk membuat sumbangan yang positif.

Sama ada modal antarabangsa, atau perusahaan domestik, amat optimistik mengenai industri tenaga baru automotif di China kek gergasi ini. Pakar-pakar industri meramalkan bahawa pada tahun 2020, China 10% -20% daripada jualan kereta penumpang akan datang dari kenderaan elektrik tulen, hibrid dicas semula dan lain-lain kenderaan tenaga baru.

Kementerian Sains dan Teknologi juga telah mencadangkan pilihan beberapa bandar-bandar untuk penjimatan tenaga dan kenderaan tenaga baru besar-besaran demonstrasi idea berjalan selama tiga tahun berturut-turut di lebih daripada 10 bandar-bandar besar dan sederhana tempatan untuk menjalankan beribu-ribu gred kenderaan hibrid, kenderaan elektrik dan kenderaan sel bahan api, serta berskala besar demonstrasi infrastruktur bekalan tenaga, dan berusaha untuk membuat operasi kenderaan tenaga baru dengan saiz pasaran kereta pada tahun 2012 menyumbang 10%. Teras idea ini adalah untuk mengembangkan skala demonstrasi untuk menggalakkan perindustrian kenderaan tenaga baru.

Belajar daripada model pembangunan canggih asing

Walaupun ada prospek pasaran yang luas, tetapi kenderaan tenaga baru China pada hakikatnya terdapat stesen pengecas dan kemudahan asas yang lain, kekurangan ketidakmatangan pasaran pengguna, kesukaran penyelidikan teknologi utama dan halangan lain. data yang berkaitan menunjukkan bahawa penggunaan semasa kenderaan tenaga baru di China hanya 1%. Perubahan dalam kenderaan tenaga baru China "bertepuk tangan" Keadaan, pakar mencadangkan bahawa Amerika Syarikat harus belajar daripada dasar rangsangan dan R & D model Jepun.

Pertama, memupuk pasaran pengguna domestik

"Walaupun penjimatan kenderaan tenaga tenaga baru dan perlindungan alam sekitar, tetapi pada model tahap sama, harga sekurang-kurangnya lima atau enam juta wang yuan.More untuk membeli kereta atau lebih banyak wang untuk membeli minyak, pengguna China cenderung untuk memilih yang kedua.

Hingga awal ke dalam pasaran baru tenaga kenderaan di China kereta hibrid - Toyota Prius, sebagai contoh, pada tahun 2006, jualan kereta di China pada 2100, 2008, untuk meningkatkan jualan, Toyota mengurangkan harga 24,000 yuan, tetapi hanya dijual 899 kenderaan. Berbanding dengan jualan terkumpul global 1.2 juta rekod cemerlang, Prius dalam prestasi pasaran China ditinggalkan.

Beijing Jia Xinguang perunding industri percaya bahawa promosi kenderaan tenaga baru perlu memupuk pasaran pengguna domestik, dan kerajaan dalam masa yang sama peranan penting dalam kunci, yang penting adalah untuk meningkatkan intensiti subsidi industri, subsidi secara langsung akan memberi manfaat kepada pengguna, berkesan merangsang penggunaan. US rangsangan dalam hal ini adalah bernilai pembelajaran.

Menurut laporan, Amerika Syarikat adalah penggunaan pendekatan kerajaan dan perniagaan dwi-kuasa. Obama sekatan bahan api dan dasar tenaga baru untuk industri auto Amerika hala tuju yang jelas, syarikat-syarikat mempercepatkan kajian mereka sendiri dan pembangunan. Amerika Syarikat melalui pembangunan standard lagi ketat automotif pelepasan bahan api dan dasar kenderaan tenaga baru, dan juga melalui perolehan kerajaan kereta penjimatan tenaga, pengguna untuk membeli kereta pemotongan cukai penjimatan tenaga, penubuhan kenderaan tenaga baru, Kerajaan- projek yang dibiayai, promosi pelaburan infrastruktur kenderaan tenaga baru, kerajaan Amerika Syarikat untuk menggalakkan lagi produk automotif dalam "pengecilan" dan "penggunaan tenaga yang rendah" arah. Kerajaan pusat akan membeli dari Amerika Syarikat tiga pembuat kereta utama pembuatan 17600 termasuk kenderaan tenaga baru, termasuk kereta penjimatan tenaga.

Obama menyatakan dengan jelas bahawa menjelang 2015 Amerika Syarikat untuk mempunyai satu juta kacukan mengecas di jalan raya. Dalam usaha untuk menggalakkan penggunaan, pembelian pemilik mudah alih hibrid, anda boleh menikmati potongan cukai $ 7,500. Walaupun kerajaan telah melabur 400 juta dolar AS untuk menyokong stesen pengecas dan infrastruktur lain. Ini dasar tenaga baru, R & D penjimatan tenaga pengurangan pelepasan yang lebih jelas tentang produk baru, hala tuju dan objektif.

Kedua, membina sebuah institut penyelidikan bersama

kenderaan tenaga baru untuk mengatasi banyak masalah teknikal utama, sekali gus mengukuhkan penyelidikan bersama dan pembangunan, meningkatkan kecekapan R & D juga merupakan bahagian penting dalam pembangunan kenderaan tenaga baru.

"China Automotive News" editor Zhong Shi berkata: "Sekarang syarikat tempatan untuk membangunkan kenderaan tenaga baru semangat, yang sangat positif, kita tidak boleh 'huru-hara' alasan, majoriti perusahaan enggan kenderaan tenaga baru, jabatan Kerajaan perlu menganjurkan industri automotif negara dan berminat dalam pembangunan kenderaan tenaga baru untuk bersama-sama mengkaji pelan pembangunan, khususnya, untuk menggalakkan lebih banyak syarikat, untuk menggalakkan pembangunan kenderaan baru tenaga, Institusi, institusi penyelidikan, dan juga individu untuk mengambil bahagian dalam pembangunan kenderaan tenaga baru, kenderaan tenaga baru untuk dapat muncul dalam keadaan yang baik.

Zhong Shi juga menimbulkan keperluan untuk menjadi fenomena berwaspada, perusahaan domestik semasa untuk membangunkan kenderaan tenaga baru semangat yang tinggi, tetapi banyak syarikat berasingan R & D, kecekapan rendah, kos yang tinggi, dan beberapa syarikat untuk mendapatkan dasar subsidi negara dan melancarkan kereta Tenaga baru, bertujuan untuk menyalahgunakan dan tidak pembaik. "Oleh itu, teknologi utama China dalam penyelidikan kenderaan tenaga baru, perlu belajar daripada model R & D Jepun pengeluaran dan pakatan penyelidikan, model ini adalah kondusif kepada sumber integrasi, tetapi juga kondusif untuk memantau aliran dana subsidi korporat."

Menurut laporan, bateri Jepun untuk mengatasi teknologi utama, telah menubuhkan pembangunan berprestasi tinggi kuasa bateri kenderaan elektrik terbesar tenaga baru industri automotif persekutuan, pelaksanaan 2009 "berdasarkan bateri inovatif projek khas penyelidikan saintifik" projek-projek baru . Kerjasama itu termasuk Toyota, Nissan dan syarikat-syarikat kereta lain, Sanyo Electric dan motor lain, perusahaan pembuatan bateri dan Universiti Kyoto dan universiti lain yang terkenal dan institusi penyelidikan, sebanyak 22 unit ahli. Kesatuan setiap unit lebih daripada 50 profesional yang terlibat dalam penyelidikan koperasi, pembangunan perusahaan memerlukan teknologi asas yang sama. Kerajaan Jepun merancang untuk melabur 21 bilion yen dalam projek ini dalam tempoh tujuh tahun, dengan membangunkan berprestasi tinggi kuasa kenderaan elektrik bateri, pada tahun 2020, kereta elektrik Jepun tuduhan lebih daripada tiga kali julat memandu.

Ketiga, pembangunan peta jalan yang jelas

Guo Yan, Timbalan Pengarah Pembangunan Automotif Strategi Pusat Penyelidikan China Universiti Tianjin, menegaskan bahawa China baru peta laluan kenderaan tenaga telah berayun juga merupakan sebab penting untuk pembangunan perlahan. Menurut laporan, konsensus antarabangsa mengenai hala tuju strategik pembangunan kenderaan tenaga baru adalah: titik permulaan adalah petrol dan diesel kenderaan tradisional, akhir adalah kenderaan sel bahan api hidrogen, di mana terdapat kira-kira 20 tahun peralihan, ia akan menjadi kenderaan tenaga baru untuk Perang musim huru-hara. Dengan tumpuan Amerika Syarikat kepada pembangunan kenderaan berkuasa hidrogen, Jepun bersungguh-sungguh membangunkan kenderaan hibrid stim elektrik, kenderaan diesel di Eropah daripada peta jalan utama tenaga baru China telah tidak jelas.

Ouyang Minggao, pengarah Makmal Utama Negeri Keselamatan Automobile dan Pemuliharaan Tenaga, yang terlibat dalam pembangunan strategi kenderaan tenaga baru di China, berkata: "Industri kereta China ialah lewat gaya rambut: dalam satu tangan, enjin tradisional teknologi di sebalik syarikat multinasional; di sisi lain, baru penyelidikan dan pembangunan teknologi tenaga oleh itu, China penyelidikan dan pembangunan teknologi tenaga baru automotif mestilah berbeza daripada negara-negara lain, ia boleh pembangunan tidak teratur, tetapi untuk pergi tangan dalam tangan.

Keempat, pembangunan yang pelbagai kenderaan penjimatan tenaga

Pakar-pakar industri juga menegaskan bahawa penggunaan pelbagai perspektif untuk membangunkan sumber tenaga baru. Kerana dalam tenaga, matlamat utama manusia ialah penggunaan tenaga boleh diperbaharui untuk mencapai pembangunan mampan. tenaga boleh diperbaharui, termasuk solar, angin, hidro, biomas, geoterma, tenaga pasang surut, dan lain-lain, matlamat masa terdekat adalah untuk mengurangkan pergantungan kepada bahan api fosil, untuk mencapai kepelbagaian tenaga.

analisis Jia Xinguang, pada masa ini, kedua-dua di dalam dan di luar mata tertumpu di kenderaan elektrik, kenderaan hibrid. Daripada pasaran, keperluan untuk menangani rangkaian sokongan bekalan tenaga (stesen mengecas), prestasi untuk memenuhi keperluan pengguna, harga yang perlu menjadi kompetitif. Jika melalui sebilangan besar pembinaan arang batu, stesen kuasa bahan api untuk menyediakan elektrik, menyebabkan pencemaran baru, maka tidak melibatkan diri dalam kenderaan tenaga baru bernilai menyebut, dan jika melalui solar, angin, tenaga nuklear untuk meningkatkan bekalan, dan sekarang ini generasi kuasa adalah "tenaga baru", Mengalami penderitaan menyakitkan kos tinggi, dari segi teknikal tidak ada kejayaan yang lengkap. Walaupun teknologi kenderaan elektrik yang sempurna, maka generasi baru teknologi tenaga tidak akan serta-merta matang.

Jia Xinguang berkata orang ramai telah membangunkan penggunaan bahan api 100 km sebuah kereta konsep liter, walaupun ramai orang pada kereta ini ragu-ragu, tetapi melalui kereta, kita boleh melihat pelbagai bahan api teknologi penjimatan: rintangan rendah, pembakaran dalaman yang cekap enjin, mengurangkan berat badan, bahan-bahan badan dan sebagainya, jadi, dalam enjin pembakaran dalaman penjimatan tenaga pengurangan pelepasan tradisional juga adalah satu artikel yang baik untuk melakukannya. China tidak sabar-sabar untuk membangunkan kenderaan elektrik untuk "melonjak pembangunan" dan "di luar", sekali gus memberi sehingga peningkatan usaha enjin pembakaran dalaman tradisional, menyebabkan pasif baru: pasaran kenderaan tenaga baru tidak benar-benar terbentuk, dan cekap dalaman pembakaran pembangunan enjin berpotensi Great, kita tidak mengambil kira kedua-dua belah pihak.

"Kereta ini bukan hanya akan berjalan di jalan raya, bukan sahaja lebuh raya, terdapat satu, dua, jalan mudah, serta jalan luar bandar. Begitu juga, pembangunan kenderaan tenaga baru tidak hanya satu cara, khususnya, untuk mengambil jalan realiti "Said Jia Xinguang.