China Graphene Perindustrian Berkembang Maju 2020 Atau Memanfaatkan The Trillion Industri Rantaian

- Mar 13, 2017-

Graphene adalah perkiraan sarang lebah kekisi heksagon filem itu, hanya satu karbon atom tebal, selama ini dikenali sebagai yang paling nipis nano-bahan.

Ia adalah tenang dan rendah utama, lebih daripada 20 kali keluli "kuat", "tersembunyi" dalam penampilan rapuh grafit berwarna gelap; lembut keplastikan kaya, bergolek ke dalam nanotube karbon silinder, bola untuk bola boleh menjadi sifar Vitamin adalah telus dan boleh dilihat melalui sepintas lalu, tetapi hanya menyerap cahaya yang lemah.

China adalah sumber utama sumber grafit, tetapi juga penyelidikan dan aplikasi graphene pembangunan salah satu negara yang paling aktif.


4 Februari untuk melaksanakan yang baru dikeluarkan "" 1305 "strategik pelan pembangunan industri baru muncul negara", Pembangunan Negara dan Suruhanjaya Pembaharuan mengumumkan "industri baru muncul strategik memberi tumpuan kepada produk dan perkhidmatan direktori" 2016 versi graphene dan lain-lain baru bahan-bahan ke dalamnya.

pesawat ultra-nipis, air laut salutan berat anti-karat, telefon mudah alih lipatan fleksibel dan haba inframerah penjagaan terapi ini ... ... dan produk berkaitan graphene-secara beransur-ansur ke dalam talian bangsa itu dalam penglihatan, ia amat menakjubkan ia boleh "tinggi" dan "gas tanah" Hampir maha kuasa.

Pada masa ini, industri graphene China berkembang maju, dalam kedudukan yang terkemuka di dunia, terutamanya yang sedang pesat menggalakkan peningkatan transformasi pembuatan. Sesetengah pakar meramalkan: 2020 batu akan memanfaatkan rantaian trilion industri. Tetapi pada masa yang sama, pakar panggilan untuk menguatkan susun atur graphene dalam industri berteknologi tinggi strategik seperti maklumat, optoelektronik dan biologi. Sebagai Akademi Sains China Liu Zhong Fan berkata, "merebut peluang pembangunan graphene untuk meningkatkan daya saing industri berteknologi tinggi China." Jadi, bagaimana kita akan memahami "masa dan tempat" dan peluang untuk memenangi masa depan? Dalam tempoh dua sesi di negara ini, sains dan teknologi wartawan harian menemuramah pakar-pakar veteran industri dan ulama.

Pada tahun 2004, graphene di UK "dukun", kedua-dua saintis British di makmal daripada grafit dilucutkan graphene, dan terbukti prestasi yang istimewa, pada tahun 2010 memenangi Hadiah Nobel dalam Fizik. Sejak itu, sebagai ahli keluarga karbon bahan-bahan baru, graphenene kemasyhuran dalam sekelip mata, perhatian dunia.

Nasib yang disebabkan oleh. Sebahagian ulama telah menegaskan bahawa abad ke-21 akan menjadi era karbon, dan graphene akan dapat memimpin, perubahan semua pusingan yang keletah masyarakat manusia. Kerana ia adalah seperti yang besar tersembunyi dalam seni master mempertahankan diri - statik jika kanak-kanak itu, bergerak jika arnab.

Hanya satu atom karbon tebal, graphene adalah sarang lebah kekisi heksagon disusun dalam filem itu, selama ini dikenali sebagai yang paling nipis nano-bahan. Ia adalah tenang dan rendah utama, lebih daripada 20 kali keluli "kuat", "tersembunyi" dalam penampilan rapuh grafit berwarna gelap; lembut keplastikan kaya, bergolek ke dalam nanotube karbon silinder, bola untuk bola boleh menjadi sifar Vitamin adalah telus dan boleh dilihat melalui sepintas lalu, tetapi hanya menyerap cahaya yang lemah.

tulang Graphene pecah daripada "kelajuan dan semangat", benar-benar menakjubkan. Ia adalah lebih kuat daripada pengaliran haba nanotube karbon dan berlian; pada suhu bilik, kekonduksian cahaya untuk mencapai kelajuan 1/300, kemenangan ke atas konduktor umum. Graphene adalah yang pertama disahkan oleh kewujudan bahan dua dimensi, seolah-olah untuk membuka pintu ke dunia baru ilmu. Dengan "personaliti" yang tersendiri, ia semakin dijangka meledakkan kuasa subversif perubahan sosial.

Walau bagaimanapun, permohonan graphene menunjukkan dua pihak: tenang dengan pertalian yang kuat, dengan cara yang sesuai dan bahan-bahan lain yang digabungkan, atau sebagai industri monosodium glutamat di mana untuk menambah sedikit, boleh meningkatkan prestasi, meningkatkan tahap industri tradisional; dinamik tetapi sukar untuk memikirkan kawalan, Seperti kekonduksian yang tinggi, kekonduksian haba yang tinggi, penghantaran cahaya yang tinggi, ia kini terlibat dalam institusi penyelidikan bahan graphene dan perusahaan menghadapi kesesakan teknikal, untuk merangsang kakitangan penyelidikan saintifik untuk meneroka penggalian boleh ditukar ganti yang " pembunuh "permohonan kelas, yang adalah dua hingga tiga tahun akan datang, kejayaan graphene perindustrian adalah kunci.

Tidak seperti nanotube karbon, gentian karbon, "graphene bukan material, tetapi sekumpulan bahan-bahan", sebagai "bapa graphene", pemenang Nobel Andrei Haihe dalam temu bual dengan Sains dan Teknologi wartawan tertekan. Dalam jangka masa panjang, bahan graphene boleh menjadi lebih penting keluli dan plastik, dan ia boleh menggantikan silikon sebagai bahan asas untuk teknologi maklumat. Ia juga boleh bersinar dalam bidang tenaga, pengangkutan, aeroangkasa, elektronik fleksibel dan penjagaan kesihatan.

Geografi: strategi untuk memahami perindustrian ais

peringkat kebangsaan memerlukan, pengaruh dan menentukan ketinggian dan arah industri. Pada masa ini, banyak negara di dunia akan graphene sebagai pembangunan berteknologi tinggi dari tanah tinggi yang strategik, terutama dalam mewah R & D persaingan.

Kesatuan Eropah mendahului dalam melancarkan program perdana graphene pada tahun 2013, menghabiskan € 1 bilion; Britain dan Korea Selatan telah melabur 50 juta pound, 350 juta dolar, pengkomersilan graphene. Ia adalah bernilai menyebut bahawa Eropah semasa dan Amerika Syarikat dan Jepun dan negara-negara dan kawasan-kawasan lain penyelidikan teknologi yang berkaitan graphene dan pembangunan adalah syarikat sebagai badan utama, seperti IBM, Samsung, dan lain-lain, dan mengukuhkan gabungan pengeluaran dan laluan penyelidikan, maklumat membajak mendalam, fotoelektrik dan penyelidikan berteknologi tinggi biologi, telah aktif dalam strategi. industri graphene Amerika telah membentuk rantaian industri yang agak lengkap graphene.

"Industri graphene China berkembang maju kini terutamanya kepada industri tradisional untuk melakukan lebih banyak peningkatan, yang dengan keupayaan perusahaan untuk meningkatkan inovasi dan gabungan pengeluaran kolej dan penyelidikan semakin berkait rapat, hampir setiap perusahaan graphen belakang penyelidikan universiti dan pembangunan angka . dalam penyelidikan berteknologi tinggi adalah agak hilang, negeri ini masih belum membuat pelaburan yang besar, syarikat tidak mempunyai kekuatan yang cukup untuk menjalankan out.If anda tidak berubah, kita mungkin dalam susun atur strategik kehilangan kelebihan. "National New ahli Industri bahan Pembangunan Jawatankuasa Penasihat, China graphene Industrial Technology Innovation Strategic Alliance Setiausaha Agung Li Yichun kepada pemberita mengenai Sains dan Teknologi Daily.

"Industri graphene domestik masih tidak mencukupi: yang pertama adalah kurangnya kajian asal dan permohonan, inovasi kebanyakannya bersepadu; Kedua, sebahagian daripada apa yang dikenali sebagai produk graphene domestik hanya dengan graphene 'berkembar pinggir negara ini," kata Kang Feiyu, pengarah Graduate School Shenzhen Universiti Tsinghua dan pakar-pakar bahan karbon. ', Tidak penggalian teknologi terasnya, permohonan itu adalah bateri lithium terutamanya bahan tambahan konduktif, pelapis dan filem haba dan lain-lain produk rendah-akhir; dan kemudian, kejayaan cepat nama bendera 'kerlipan' penyelewengan pelaburan graphen, menyebabkan bersekedudukan pasaran. Ini, perusahaan perlu mengamalkan kemahiran asas, industri ini perlu membangunkan standard dan mengawal selia pasaran.

"Industri ais Broken, utama terletak dalam bahan yang baru muncul graphene boleh memberi orang apa!" pengasas industri graphene China, Shenzhen Institut Universiti Tsinghua, bekas pengarah Feng Guanping dicadangkan. Allahyarham dengan tegas mencadangkan: "syarikat China tidak boleh mengikuti kertas untuk pergi, untuk mengikuti pasaran untuk pergi, pelaburan tidak mengikuti saham untuk pergi, untuk mengikuti perniagaan yang inovatif untuk pergi, kerajaan tempatan tidak mengikuti trend, kepada lebih daripada perusahaan batu untuk mewujudkan keadaan untuk menggunakan produk-produk baru ini industri baru. "

Orang-orang dan: integrasi bulatan Cina dan asing kawan bulatan

Seperti kata pepatah, cuaca tidak begitu baik geografi, tidak sebaik orang dan. industri Graphene untuk membentuk persekitaran pembangunan yang sihat, tetapi juga perlu bekerja bersama-sama.

Setakat ini, industri China telah dengan Amerika Syarikat, Britain, Sepanyol, Australia dan lain-lain 25 buah negara dan wilayah perusahaan dan institusi penyelidikan, yang ditubuhkan hubungan kerjasama oleh China Graphite Industri Teknologi Inovasi Perikatan Strategik yang diadakan setiap tahun, "China Antarabangsa persidangan Inovasi grafit "untuk menjadi persidangan promosi industri graphene terbesar di dunia untuk graphene global industri yang terkemuka di China" rakan-rakan bulatan "adalah mengambil bentuk.

"China mengetuai proses global pengkomersilan graphene, dunia harus berterima kasih kepada China." Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, lawatan kerap ke industri graphene, Heim kepada pemberita. Sebab mengapa ada boleh menjadi apa-apa hasil, dan kumpulan pertama pengajian di luar negara elit kembali kepada penyelidikan dan pembangunan dan keusahawanan adalah berkait rapat. Dengan perkembangan pesat industri, keperluan mendesak untuk memperkenalkan bidang yang berbeza di rumah dan di luar negara dan latar belakang bakat permohonan berorientasikan komposit peringkat tinggi.

Beberapa pakar bimbang bahawa, walaupun rantaian industri graphene, China mendahului pada pembentukan rantai pada rantai, tetapi hiliran masih di peringkat awal, perusahaan kecil dan sederhana asas Mianbaozhili. Dan peringkat ini hanya tersembunyi nilai ditambah yang tinggi, jika pembangunan jangka panjang keletihan, bukan sahaja akan membawa kepada keuntungan yang besar menyerahkan, juga akan menyekat pembangunan huluan, letih pengumpulan awal kelebihan.

Li Yichun mencadangkan bahawa "untuk transformasi dan menaik taraf keperluan peningkatan pelaburan semasa China dalam industri utama perusahaan graphened kepada perusahaan swasta ke arah industri berteknologi tinggi, kekurangan susun atur keseluruhan, dan meningkatkan berteknologi tinggi negara titik pertumbuhan menjadi jangka panjang pelaburan yang didorong oleh inovasi, dalam co strategik - penyelarasan susun atur, dasar untuk memberikan sokongan yang tepat pada masanya, dan untuk meningkatkan pelaburan dalam dana.